Readspeaker

Tule tukiperheeksi

Tule tukiperheeksi

Tule tukiperheeksi - video

Tule tukiperheeksi video

Miten ryhdyn tukiperheeksi?

Miten ryhdyn tukiperheeksi?

Mukana toiminnassamme Pirkanmaan hyvinvointialueella on jo 400 tukiperhettä! Tarjoamme kaikille tukiperheeksi ryhtyville ennakkovalmennuksen. Valmennuksia järjestetään ympäri vuoden ja aloittaa voi joustavasti nopeallakin aikataululla. Valmennus muodostuu ryhmämuotoisesta koulutusillasta ja kotikäynnistä. Ryhmämuotoinen koulutus on tarvittaessa mahdollista korvata yksilövalmennuksella. Tapaamisissa saat lisätietoa toiminnasta ja pääset miettimään toiveitasi ja valmiuksiasi toimia tukiperheenä.

Valmennuksen avulla haluamme varmistua siitä, että tukiperheellä on riittävästi valmiuksia kohdata erilaisesta elämäntilanteesta tuleva lapsi ja hänen läheisensä ja tarjota lapselle turvallista hoitoa. Osana valmennusta arvioimme, soveltuuko elämäntilanteesi tukiperhetoimintaan. Tätä varten pyydämme kotikunnaltasi lausunnon perheesi soveltuvuudesta tehtävään, Oikeusrekisterikeskukselta rikostaustaotteen lasten kanssa työskentelyä varten sekä poliisilta poliisiasian tietorekisterin tiedot. Tarvittaessa pyydämme sinua toimittamaan myös lääkärinlausunnon terveydentilastasi. 

Kun sinut on valmennettu ja hyväksytty tukiperheen tehtävään, valitsemme tukiperhettä odottavien lasten joukosta sellaisen lapsen tai sisarukset, joille teidän perheenne olisi juuri sopiva tukiperhe. Aloitusneuvottelussa tapaat lapsen ja hänen vanhempansa sekä lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän ja sovitaan tukisuhteen käytännön asioista. Tukisuhde voi alkaa!

Tukiperheet ovat toimeksiantosuhteessa Pirkanmaan hyvinvointialueeseen. Tukiperhe osallistuu vuosittain neuvotteluun tukisuhteeseen liittyvissä asioissa. Tukiperheitä sitoo vaitiolovelvollisuus. Toiminnasta maksetaan pieni palkkio ja kulukorvaus.

Luotsi järjestää tukiperheille jatkokoulutusta, virkistystapahtumia ja tarvittaessa työnohjausta. Pulmatilanteissa sinua auttavat tukiperhetiimin sosiaalityöntekijät sekä lapsen asioista vastaava työntekijä.

2.0 Hiusviivaerotin


Onko nyt sopiva hetki hakea tukiperhevalmennukseen?

Onko nyt sopiva hetki hakea tukiperhevalmennukseen?

Tukiperheeksi sopii tasapainoinen perhe, yksin asuva aikuinen tai pariskunta, jolla on

 • vakaa elämäntilanne ja toimivat ihmissuhteet
 • aikaa ja tilaa lapselle
 • kiinnostusta ja voimavaroja huolehtia tuettavasta lapsesta noin kerran kuukaudessa
 • valmiutta vastata lapsen tarpeisiin ja hyväksyä erilaisuutta
 • taitoa ja halua tehdä yhteistyötä viranomaisten ja lapsen omien vanhempien kanssa.
 • Tukiperheen aikuisilta edellytetään 25–70 vuoden ikää. Tukiperhevalmennusta ei voi aloittaa, kun perheeseen odotetaan omaa lasta tai nuorin lapsi on alle 1-vuotias.

Tukiperheenä toimimisen esteitä ovat esimerkiksi perheen oma lastensuojeluasiakkuus, mielenterveys- tai päihdeongelma.

Tukiperheeksi ryhtyvien tulee sitoutua toimintaan vähintään vuodeksi. Näin lapsi oppii luottamaan tukiperheeseen ja saa tärkeitä, pysyviä ihmissuhteita. Tukiperheiden toivotaan asuvan korkeintaan tunnin matkan päässä tukilapsen kotikunnasta.

2.0 Hiusviivaerotin


Lisätietoa tukiperhetoiminnasta

Haluatko kysyä tarkemmin tukiperhetoiminnasta?

Lähetä yhteydenottopyyntö sähköpostitse tukiperhe@pirha.fi, niin olemme sinuun yhteydessä!

Tukiperhetiimin työntekijät

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@pirha.fi.

 • Sosiaalityöntekijä Katja Kekki, puhelin 040 653 5134
 • Palveluneuvoja Tanja Jäske, puhelin 040 773 8422 (Oima- ja palkkioasiat)

Tukiperhetoimintaa somessa - nosto

Seuraa tukiperhetoimintaa somessa

Löydät tukiperhetoiminnan myös Facebookissa ja Instagramissa.

Tukiperheen ja tukilapsen palautteita

Mitä palautetta olemme saaneet?

Tukiperheen palautteita:

 • "Tukilapset ovat antaneet meille paljon. Lapsettomana pariskuntana olemme kokeneet tukilasten käynnit rikkautena. Olemme tehneet yhdessä paljon hauskoja asioita, joita kaksin ei olisi tullut tehtyä."
 • "Parasta palautetta tästä on tullut suoraan lapselta, joka jo hakiessa juoksee iloisesti halaamaan ja innoissaan kiipeää tämän jälkeen autoon."

Tukilapsen palautteita:

 • "Tukiperheessä on ihanaa, kun saa olla ihan tavallinen Mirjan kanssa. Haluan jatkaa siellä käymistä ja olla ihan tavallinen."
 • "On niin kivaa olla ulkona yhdessä. Me mennään usein metsään retkelle ja saadaan myös eväät mukaan. Ollaan paistettu makkaraa."