Murupolku

Readspeaker

Omaishoitajan vapaat

Omaishoitajan vapaat

Omaishoitajan vapaat

Omaishoitajallasi on oikeus pitää vapaata kolme vuorokautta kuukaudessa silloin, kun hän on sidottu hoitoosi yhtäjaksoisesti joko ympärivuorokautisesti tai jatkuvasti päivittäin.

Vapaita kertyy kaksi vuorokautta niiltä kalenterikuukausilta, jolloin omaishoidettavana olet ollut kodin ulkopuolisessa hoidossa yli seitsemän päivän ajan.

Hyvinvointialue järjestää hoitosi omaishoitajasi vapaan ajaksi. Vapaan aikaisesta hoidosta peritään asiakasmaksuna 11,60 euroa vuorokaudelta.

Vapaan aikainen hoito voidaan järjestää usealla eri tavalla. Asiasta voit sopia tarkemmin oman asiakasohjaajasi kanssa.

Eri vaihtoehdot vapaiden järjestämiseksi

Lyhytaikaishoito ympärivuorokautisessa palvelutalossa tai perhehoidossa

Omaishoidettavana voit olla hoidossa ympärivuorokautisesti palvelutaloissa tai perhehoidossa.

Perhehoidossa menet pääsääntöisesti perhehoitajan oman kotiin tai vastaavasti perhehoitaja voi tulla hoitamaan sinua omaan kotiisi.

Omaishoidon tuen palveluseteli

Voit käyttää omaishoidon palveluseteleitä hoitajan palkkaamiseksi kotiin niin moneksi tunniksi kuin valitsemasi palveluntuottaja palvelua antaa. Vaihtoehtoisesti voit ostaa setelillä palvelua päivätoiminnasta. Yksi palveluseteli vastaa yhtä lakisääteistä vuorokautta vapaata.

Palveluseteli ei vielä tällä hetkellä ole käytössä koko hyvinvointialueella.

Omaishoidon tuen palveluseteli

Sijaishoitaja

Voit omaishoitajana itse hankkia sijaishoitajan, jonka kanssa hyvinvointialue tekee toimeksiantosopimuksen. Jos sijaishoito katsotaan sopivaksi vapaiden käyttötavaksi, voivat omaishoitaja ja sijaishoitaja sopia keskenään, pidetäänkö vapaat lyhyinä jaksoina vai pidempänä yhtämittaisena jaksona.

Sijaishoitajalle maksetaan toimeksiantosopimuksen mukainen palkkio kuukausittain.

Leiritoiminta

Lasten, nuorten ja kehitysvammaisten aikuisten omaishoidon lakisääteisten vapaiden aikainen hoito on mahdollista järjestää myös leiritoimintana.

Omaishoidon tuki - linkki osion etusivulle