Murupolku

Readspeaker

Unipoliklinikan usein kysytyt kysymykset

Tays Keskussairaalan unipoliklinikan usein kysytyt kysymykset

Usein kysyttyä unipoliklinikan vastaanottoajoista ja yhteydenottokanavista

Usein kysyttyä unipoliklinikan vastaanottoajoista ja yhteydenottokanavista

Pyrimme kutsumaan potilaat tiedotteessa mainittuun päivämäärään mennessä. Ruuhkahuippujen aikana hoitoon pääsy saattaa viivästyä. Asiasi on kuitenkin hoidossa, voit jäädä odottamaan kutsua.

Arvion hoitoon pääsyn odotusajasta tekee unipoliklinikan lääkäri lähetetietojen ja sairauden vaikeusasteen perusteella. Potilaat kutsutaan vastaanotolle jonotusjärjestyksessä. Vastaanottoaikaa ei yleensä ole mahdollista kiirehtiä.

Voit siirtää osaa ajanvarauksista sähköisessä OmaTays-palvelussa. Ajansiirto on mahdollista viimeistään kolme päivää ennen varattua aikaa. Sen jälkeen ajan siirtäminen onnistuu ottamalla yhteyttä OmaTaysin hoitokeskustelun kautta (hoitokeskustelun PIN-koodi 5321)  tai tekstiviestillä numeroon 045 7396 5932.

Tays Keskussairaalassa hoidossa olevat ottavat yhteyttä Tays Keskussairaalan unipoliklinikalle hoitokeskustelulla sähköisessä OmaTays-palvelussa (PIN-koodi 5321) tai tekstiviestillä numeroon 045 7396 5932.

Jos olet tamperelainen ja olet saanut ilmoituksen hoidon siirrosta Tipotien uniyksikköön, ole yhteydessä sinne. Yhteystiedot löytyvät Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta. Voit tarkistaa OmaKanta-verkkopalvelusta, onko hoitosi siirretty Tipotielle.

Jos hoitosi on päättynyt, niin hoitoon pääsee uudelleen ainoastaan uudella lähetteellä. Ole yhteydessä omalle sosiaali- ja terveysasemallesi tai työterveyshuoltoosi.

Usein kysyttyä maskeista ja tarvikkeista

Usein kysyttyä maskeista ja tarvikkeista

Jos käytät Resmedin maskia, voit liittyä maskien kotipostituslistalle, jolloin uusi maski tulee automaattisesti kerran vuodessa lähimpään Postnordin toimituspisteeseen. Jos haluat postituslistalle, ota meihin yhteyttä OmaTaysin hoitokeskustelun kautta (PIN-koodi 5321) tai tekstiviestillä numeroon 045 7396 5932. Ilmoita viestissä nimesi, henkilötunnuksesi, puhelinnumerosi, maskisi malli ja koko sekä onko laitteessasi kostutin käytössä.

Tarvikejakelumme on avoinna ajanvarauksella maanantaisin kello 13–15 ja perjantaisin kello 10–12. Voit noutaa uudet tarvikkeet, jos edellisestä hausta on vähintään vuosi aikaa.

Voit uusia yhden maskin vuodessa. Halutessasi voit hankkia maskeja  omakustanteisesti verkkokaupoista, jos vuoden käyttöaika ei ole tullut täyteen. Laitteen vesisäiliö uusitaan kahden vuoden välein.

Ongelma vaatii käynnin sairaanhoitajan vastaanotolla. Ota meihin yhteyttä OmaTaysin hoitokeskustelulla (PIN-koodi 5321) tai tekstiviestillä numeroon 045 7396 5932.

Emme vaihda pitkään käytössä ollutta, sopivaa maskimallia toiseen. Voit omakustanteisesti tilata maskeja maskitoimittajan verkkokaupasta, jos haluat vaihtaa toimivan maskimallin toiseen. Jos olet kokeillut omakustanteisesti maskimallia ja haluat sen postituspalveluun, ole yhteydessä unipoliklinikalle. 

Maskin painaminen ja ihoärsytys on yleistä hoidon alkuvaiheessa.

Huolehdi maskin puhtaudesta ja säännöllisestä huollosta. Likainen maski saattaa aiheuttaa ihoärsytystä. Käytä pesuun mietoa, hajustamatonta pesuainetta ja huuhtele hyvin.

Ihoärsytyksen hoitoon voit hakea apteekista antihistamiinia (reseptiä ei tarvita). Ota antihistamiinia 1–2 kertaa päivässä kuukauden ajan pakkauksen ohjeen mukaan. Jos ihoärsytys ei häviä antihistamiinilla, voidaan harkita jatkotutkimusten tarpeellisuutta. Maskin aiheuttama ärsytys ei ole silikoniallergiaa.

Jos maski painaa nenän yläosaa, suosittelemme hankkimaan Resmedin verkkokaupasta Gecko-pehmiketyynyn. Unipoliklinikalta ei ole saatavana pehmiketyynyjä.

Tarkista maskin säädöt. Maski ei saa olla liian löysällä eikä liian tiukalla.

Ota käyttöön kostuttavat nenäsuihkeet ja -öljyt (esimerkiksi Humidose, A-vita) ja nenänhuuhtelukannu.

Flunssan aikana ota kuuriluontoisesti (enintään 10 päivän ajan) käyttöön limakalvoja supistava nenäsuihke (esimerkiksi Otrivin, Nasolin).

Säädä kostutinta isommalle. Tarvittaessa voit hakea tarvikejakelusta lämpöletkun.

Jos suusi aukeaa nenämaskin kanssa ja aiheuttaa nenäongelmia, voit ottaa käyttöön leukaremmin, joka pitää suun kiinni maskihoidon aikana. Leukaremmin voit hakea tarvikejakelusta tarvikejakeluaikoina.

Usein kysyttyä CPAP-laitteen käytöstä

Usein kysyttyä CPAP-laitteen käytöstä

Sammuta laite, irrota johdot ja kostutin. Kiinnitä osat uudelleen ja käynnistä laite. Jos ongelma jatkuu, ota yhteyttä unipoliklinikalle tekstiviestillä numeroon 045 7396 5932 tai OmaTaysin hoitokeskustelulla (PIN-koodi 5321). 

Ole yhteydessä siihen toimipisteeseen, jossa uniapneaasi hoidetaan. Laitevaihtoa varten tulee sopia käyntiaika. Laitevaihto ei onnistu ilman ajanvarausta eikä tarvikejakelun yhteydessä. 

Pyri nukkumaan vasemmalla kyljelläsi. Voit kokeilla myös sängyn päädyn nostamista ylemmäksi. Vältä puhumista laitetta käyttäessäsi. Vältä hiilihapollisia juomia, suolistoon ilmaa kerryttäviä ruokia ja purkan syömistä illalla.

Jos ongelma jatkuu, ota unipoliklinikalle yhteyttä OmaTaysin hoitokeskustelulla (PIN-koodi 5321) tai tekstiviestillä numeroon 045 7396 5932.

Jos joudut äkillisesti tai suunnitellusti sairaalahoitoon tai toimenpiteeseen, sinun pitää ottaa oma CPAP-laitteesi ja tarvikkeet mukaan sairaalaan.

Uniapnean hoito on tärkeää myös koronavirusinfektion aikana. Käytä CPAP-laitetta säännöllisesti öisin, jos nenän tukkoisuus ei estä laitteen käyttöä.

Laite saattaa helpottaa oloa koronaviruspotilaalla. Laitetta ei kuitenkaan saa käyttää vuorokauden ympäri koronaoireiden hoitoon, vaan tarvittaessa tulee hakeutua ensiapuun.

Jos joudut sairaalahoitoon, ota laite, maski ja letkut mukaasi. Kostutinta et tarvitse.

Suosittelemme koronavirusinfektiota sairastaville potilaille nukkumista CPAP-laitteen kanssa yksin omassa huoneessa. Kotioloissa kostuttimen käyttö on sallittua. Huolehdi huoneen hyvästä tuuletuksesta ja huoneen pintojen puhdistuksesta.

Usein kysyttyä muista uniongelmista

Usein kysyttyä muista uniongelmista

Tays Keskussairaalan unipoliklinikalla hoidamme uniapneapotilaita. Unettomuuden hoito kuuluu ensisijaisesti perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon tehtäviin. Ole yhteydessä omalle sosiaali- ja terveysasemallesi tai työterveyshuoltoosi.

Unilääkereseptit uusitaan perusterveydenhuollossa tai työterveyslääkärillä. Ole yhteydessä omalle sosiaali- ja terveysasemallesi tai työterveyshuoltoosi.

Usein kysyttyä laitteen käyttöehdoista ja asiakasmaksuista

Usein kysyttyä laitteen käyttöehdoista ja asiakasmaksuista

Olet saanut lainaksi CPAP-laitteen, joka on sairaalan omaisuutta. Sinun tulee huolehtia laitteen ja CPAP-tarvikkeiden asianmukaisesta käytöstä laina-aikana.

Jos et käytä CPAP-laitetta minimitavoitteiden mukaisesti, CPAP-hoito päätetään ja laite tulee palauttaa takaisin unipoliklinikalle määräaikaan mennessä. 

Hoitajan ja lääkärin vastaanottokäynneistä peritään poliklinikkamaksu. Hoitajan ja lääkärin soittamista hoitopuheluista peritään hoitopuhelumaksu. Lasku lähetetään asiakkaalle käynnin tai puhelun jälkeen. 

Jos potilas ei saavu vastaanotolle tai maskin sovituskäynnille sovittuna aikana eikä peru aikaansa edeltävästi, lähetämme käyttämättömästä ajasta sakkomaksun.