Readspeaker

Valikkonäyttö

Ohje käsien katsastukseen

Ohje käsien katsastukseen

Ohje käsien katsastukseen

5.5.2023

Tarkista työvuorossa olevien kädet kerran viikossa kuukauden ajan. Kerro tulokset esihenkilölle ja muille työntekijöille. Jos työntekijöiltä löytyy käsihygieniaa vaikeuttavia tekijöitä, miettikää yhdessä, miten asian voisi korjata. Tee uusi seurantajakso kuukauden kuluttua selvittääksesi onko tilanne muuttunut. Pohtikaa yhdessä tuloksia ja toistakaa seuranta tarvittaessa jälleen kuukauden kuluttua. Esihenkilön tehtävä on puuttua asiaan, jos yksittäinen työntekijä ei halua noudattaa käsihygieniaohjeita.

Jos käsienkatsastuksessa ei löydy käsihygieniaa vaikeuttavia tekijöitä, voit tehdä seurannan vuoden välein tai tarvittaessa useammin varmistaaksesi hyvän käytännön jatkumisen.

Pitkät hihat

Työntekijän kädet tulee olla paljaat kyynärpäihin saakka. Lääkärin takin hihat pitää olla käärittynä kyynärtasoon asti.

Käsikorut

Työntekijällä ei saa olla sormuksia, kelloa, aktiivisuusranneketta, rannekorua tai muuta korua käsissä.

Rakennekynnet tai kynsilakka

Työntekijällä ei saa olla rakennekynsiä (geeli-, akryyli- tai muusta materiaalista olevia rakennekynsiä), kynsilakkaa tai mitään muuta vierasta materiaalia kynsissä.

Pitkät kynnet

Kynsi ei saa olla sormen päätä pidempi. Jos kynsiä katsoo kämmenpuolelta, ei kynsi saa näkyä.

Muu käsihygienian este

Esteitä oikeaoppiselle käsien desinfektiolle ovat esimerkiksi lastat, käsituet ja kinesioteipit, jotka ovat käsien desinfektioalueella. Samoin esteenä ovat laastarit ja haavataitokset, jotka ovat käsien desinfektio alueella. Jos työntekijällä on ihottumaa tai haavoja, jonka vuoksi hän ei pysty käyttämään käsihuuhdetta, on kyseessä käsihygienian este. Jos työntekijällä on pieniä haavaumia tai ihottumaa, mutta hän pystyy käyttämään käsihuuhdetta, ei estettä ole.

Muut huomiot

Kohtaan voit laittaa haluamiasi asioita.