Readspeaker

Valikkonäyttö

Kosketusvarotoimet vuodeosastolla

Kosketusvarotoimet vuodeosastolla

Kosketusvarotoimet vuodeosastolla

Ohje päivitetty 10.1.2024

Kosketusvarotoimilla tehostetaan tavanomaisia varotoimia. Niiden tarkoitus on vähentää kosketuksen välityksellä siirtyvien moniresistenttien tai muuten ongelmallisten mikrobien leviämisen riskiä sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Huoneen valinta

Sijoita potilas mieluiten yhden hengen huoneeseen, jossa on WC- ja pesutilat. Mikäli yhden hengen huonetta ei ole saatavilla, voit sijoittaa samaa mikrobia kantavat tai sairastavat yhteiseen huoneeseen. Hoida potilaat tällaisessa tilanteessa paikkaeristyksessä. Huonesijoituksen eri infektiosairauksien yhteydessä voit tarkistaa ohjeesta Varotoimet ja huonesijoitus infektiosairauksissa. Konsultoi tarvittaessa hygieniahoitajaa.

Varaa huoneen yhteyteen hoidossa tarvittavat suojaimet ja niiden käyttöohjeet. Varaa lisäksi huoneeseen potilaskohtaiset tutkimus- ja hoitovälineet.

Suojainten käyttö

Käytä suojakäsineitä koskiessasi käsin potilasta ja hänen lähiympäristöään.

Käytä suojatakkia tai hihallista suojaesiliinaa ollessasi fyysisessä kontaktissa potilaaseen tai hänen lähiympäristöönsä. Tällaisia tilanteita ovat muun muassa:

  • Potilaan hoitotilanteet esim. vaipanvaihto tai asennonvaihdossa avustaminen
  • Lääkärin tutkimus
  • Huoneen siivous

Käytä kirurgista suu-nenäsuojusta sekä silmäsuojusta tai visiiriä, kun on vaara eriteroiskeista tai potilas sairastaa äkillisesti alkanutta ripuli-oksennustautia, kuten clostridioides difficile tai norovirus.

Riisu suojaimet heti käyttötarpeen loputtua, jotta et vahingossa kontaminoi puhtaita pintoja tai välineitä käytetyillä suojaimilla. Muista vaihtaa käsineet ja tarvittaessa suojatakki tai -esiliina siirtyessäsi likaisemmasta puhtaampaan työvaiheeseen. Riisu tai vaihda kaikki suojaimet ennen seuraavan potilaan hoitoa.

Käsihygienia

Käytä suojakäsineitä koskiessasi potilaaseen tai hänen lähiympäristöönsä.  Vaihda suojakäsineet siirtyessäsi puhtaampaan työvaiheeseen. Desinfioi kädet ennen ja jälkeen käsineiden pukemisen.

Hoitaessasi äkillisesti alkanutta ripuli-oksennustautia sairastavaa potilasta, pese kädet huolellisesti vedellä ja saippualla, kuivaa ja desinfioi kädet potilashuoneesta poistuessasi.

Lue lisää käsihygieniasta ohjeesta Käsihygienia.

Tiedottaminen ja potilaan ohjaus

  • Kerro potilaalle kosketusvarotoimista ja niiden tarkoituksesta 
  • Ohjaa potilasta käsihygienian toteuttamisessa ja avusta tarvittaessa
  • Laita huoneen oveen kosketusvarotoimitarra 
  • Tays sairaalat: lisää Uranuksen huoneentauluun varotoimimerkintä 
  • Tiedota kosketusvarotoimista muita hoitoon osallistuvia ja jatkohoitopaikkaa 
  • Opeta vierailijoille käsihygienia.

Aseptiset työtavat

Toimi samoin kuin tavanomaisissa varotoimissa. Katso ohje aseptiset työtavat.

Ruokailu ja ruokailuvälineet

Potilas ruokailee pääsääntöisesti omassa huoneessa.

MRSA:n, VRE:n, ESBL:n ja moniresistentin Pseudomonaksen kantaja voi ruokailla yhteisissä tiloissa, mikäli se on hoidon kannalta tarpeellista ja potilaan käsihygieniasta huolehditaan. Näin voidaan menetellä esimerkiksi kuntoutusosastoilla tai psykiatriassa.

Käsittele likaisia astioita suojakäsineet kädessä. Pese astiat astianpesukoneessa vähintään 60° lämpötilassa.

Potilaan kuljettaminen

Katso ohje Potilaan kuljettaminen.

Hoito- ja tutkimusvälineiden huolto

Huolla välineet heti käytön jälkeen. Desinfioi monikäyttöiset välineet huuhteludesinfektiolaitteessa, mikäli ne sen kestävät. Ellei välineitä voi pestä huuhteludesinfektiolaitteessa, pyyhi ne desinfektioaineella. Katso ohje Välineiden huolto osastolla.

Käytä clostridioides difficilea sairastavan potilaan monikäyttöisten välineiden desinfektiossa Erisan Oxy+ 2 % tai Oxivir plus 15 % -käyttöliuosta tai Saniswiss-desinfektiopyyhettä, jos välineitä ei voi pestä koneellisesti.

Fysioterapia

Mikäli kuntoutat potilasta käytävällä tai portaissa, vaihda kontaminoitunut suojatakki ja käsineet puhtaisiin huoneesta lähtiessä. Älä koske kontaminoituneilla käsineillä ovenkahvoja, hissin painikkeita tai muuta ympäristöä. Huolehdi, että potilaalla on puhdas asu, erittävät haavat ovat asianmukaisesti peitettynä ja hän desinfioi kädet huoneesta lähtiessä ja palatessa.

Jos et ole fyysisessä kontaktissa potilaaseen vaan ohjaat häntä sanallisesti, et tarvitse suojatakkia tai suojakäsineitä potilashuoneen ulkopuolella. Mikäli sinun täytyy yllättäen avustaa potilasta fyysisesti, desinfioi kädet ja vaihda työasu puhtaaseen ennen seuraavan potilaan kuntoutusta. Noudata huolellista käsihygieniaa koko kuntoutuksen ajan.

Äkillistä ripuli-oksennustautia sairastavan potilaan kuntoutusta potilashuoneen ulkopuolella jatketaan varotoimien päätyttyä.

Siivous

Katso ohje Varotoimihuoneiden siivous.

Likapyykki ja jätteet

Pyykin ja jätteen käsittelyohjeet ovat mikrobikohtaisia. Katso ohje Varotoimihuoneiden siivous.

Varotoimien päättäminen

Mikäli varotoimien tarve päättyy kesken osastojakson, päätä varotoimet päivittäissiivouksen jälkeen. Pyyhi vuode desinfektioaineella ja petaa puhtaaksi, vaihda myös peitto ja tyyny puhtaisiin. Potilas käy suihkussa ja vaihtaa puhtaat vaatteet.

Vainajan laittaminen

Noudata vainajan laitossa potilaan varotoimiluokan mukaista suojautumista.