Readspeaker

Valikkonäyttö

Kosketusvarotoimet vuodeosastolla

Kosketusvarotoimet vuodeosastolla

Kosketusvarotoimet vuodeosastolla

Ohje päivitetty 26.7.2024

Kosketusvarotoimilla tehostetaan tavanomaisia varotoimia. Niiden tarkoitus on vähentää kosketuksen välityksellä tarttuvien tautien ja moniresistenttien mikrobien leviämistä. 

Huoneen valinta

Suojainten käyttö

Käsihygienia

Tiedottaminen ja potilaan ohjaus

Aseptiset työtavat

Ruokailu ja ruokailuvälineet

Potilaan kuljettaminen

Hoito- ja tutkimusvälineiden huolto

Fysioterapia

Siivous

Likapyykki ja jätteet

Varotoimien päättäminen

Vainajan laittaminen

Huoneen valinta

Sijoita potilas ensisijaisesti yhden hengen huoneeseen, jossa on WC- ja pesutilat. Mikäli yhden hengen huonetta ei ole saatavilla, voit kohortoida potilaat eli sijoittaa samaa infektiotautia sairastavat tai saman mikrobin kantajat yhteiseen huoneeseen.  Hoida potilaat tällaisessa tilanteessa paikkaeristyksessä. Mikäli yhden hengen huone tai kohortointi eivät ole mahdollisia, voit joidenkin sairauksien tai mikrobikantajuuksien kohdalla sijoittaa potilaan tavalliseen useamman hengen huoneeseen ja hoitaa häntä paikkaeristyksessa. Tarvittavan huonesijoituksen voit tarkistaa ohjeesta Varotoimien tarve ja huonesijoitus infektiosairauksissa tai moniresistentin mikrobin kantajilla. Konsultoi tarvittaessa hygieniahoitajaa.

Varaa huoneen yhteyteen hoidossa tarvittavat suojaimet ja niiden käyttöohjeet. Varaa lisäksi huoneeseen potilaskohtaiset tutkimus- ja hoitovälineet. Vie huoneeseen vain tarvittavat välineet ja noin vuorokauden tarve hoitotarvikkeita. Säilytä välineet ja tarvikkeet puhtaina kaapeissa ja laatikoissa.

Jos potilashuoneessa on sulkutila, pidä se puhtaana tilana. Älä tuo sulkutilaan likaisia välineitä tai liiku tilassa likaisilla suojaimilla. Varotoiminen päättyessä sulkutilassa olevat suojaimet ja hoitotarvikkeet voidaan säästää jatkokäyttöön.

Suojainten käyttö

Käytä suojakäsineitä koskiessasi käsin potilasta ja hänen lähiympäristöään.

Suojaa työasu ja käsivarret käyttämällä suojatakkia tai hihallista suojaesiliinaa, kun olet fyysisessä kontaktissa potilaaseen tai hänen lähiympäristöönsä. Tällaisia tilanteita ovat muun muassa:

  • Potilaan hoitotilanteet esim. vaipanvaihto tai asennonvaihdossa avustaminen
  • Lääkärin tutkimus
  • Huoneen siivous

Käytä kirurgista suu-nenäsuojusta, kun on vaara eriteroiskeista kasvoille tai potilas sairastaa äkillisesti alkanutta ripuli-oksennustautia.

Käytä silmäsuojusta tai visiiriä, kun on vaara eriteroiskeista kasvoille.

Pue suojaimet juuri ennen niitä vaativan työtehtävän aloittamista, jotta ne pysyvät puhtaina työtehtävän suorittamiseen  saakka. Riisu suojaimet heti käyttötarpeen loputtua, jotta et kontaminoi puhtaita pintoja tai välineitä käytetyillä suojaimilla. Muista vaihtaa käsineet ja tarvittaessa suojatakki tai -esiliina siirtyessäsi likaisemmasta puhtaampaan työvaiheeseen. Riisu tai vaihda kaikki suojaimet ennen seuraavan potilaan hoitoa.

Lue lisää suojainten oikeasta käytöstä ohjeesta Suojaimet

Käsihygienia

Käytä suojakäsineitä koskiessasi potilaaseen tai hänen lähiympäristöönsä.  Vaihda suojakäsineet siirtyessäsi puhtaampaan työvaiheeseen. Desinfioi kädet ennen ja jälkeen käsineiden pukemisen.

Kun hoidat äkillisesti alkanutta ripuli-oksennustautia tai syyhyä sairastavaa potilasta, pese kädet huolellisesti vedellä ja saippualla, kuivaa ja desinfioi kädet potilashuoneesta poistuessasi.

Lue lisää käsihygieniasta ohjeesta Käsihygienia.

Tiedottaminen ja potilaan ohjaus

  • Kerro potilaalle kosketusvarotoimista ja niiden tarkoituksesta 
  • Ohjaa potilasta käsihygienian toteuttamisessa ja avusta tarvittaessa
  • Laita huoneen oveen kosketusvarotoimitarra 
  • Tays sairaalat: lisää Uranuksen huoneentauluun varotoimimerkintä 
  • Tiedota kosketusvarotoimista muita hoitoon osallistuvia ja jatkohoitopaikkaa 
  • Opeta vierailijoille käsihygienia.

Aseptiset työtavat

Toimi samoin kuin tavanomaisissa varotoimissa. Katso ohje aseptiset työtavat.

Ruokailu ja ruokailuvälineet

Potilas ruokailee pääsääntöisesti omassa huoneessa.

MRSA:n, VRE:n, ESBL:n ja moniresistentin Pseudomonaksen kantaja voi ruokailla yhteisissä tiloissa, mikäli se on hoidon kannalta tarpeellista ja potilaan käsihygieniasta huolehditaan. Näin voidaan menetellä esimerkiksi kuntoutusosastoilla tai psykiatriassa.

Käsittele likaisia astioita suojakäsineet kädessä. Pese astiat astianpesukoneessa vähintään 60° lämpötilassa.

Potilaan kuljettaminen

Huolehdi, että potilaalla on puhdas asu, erittävät haavat ovat asianmukaisesti peitettyinä ja hän desinfioi kädet huoneesta lähtiessä ja palatessa. Desinfioi kuljetuksessa käytettävien apuvälineiden, kuten vuoteen tai pyörätuolin, kosketuspinnat ennen ja jälkeen kuljetuksen. Työnnä vuodetta tai pyörätuolia paljain desinfioiduin käsin. Näin et levitä mikrobeja ympäristöön kuljetuksen aikana. Lue lisää ohjeesta Potilaan kuljettaminen.

Hoito- ja tutkimusvälineiden huolto

Huolla välineet heti käytön jälkeen. Desinfioi monikäyttöiset välineet huuhteludesinfektiolaitteessa, mikäli ne sen kestävät. Ellei välineitä voi pestä huuhteludesinfektiolaitteessa, pyyhi ne desinfektioaineella. Katso ohje Välineiden huolto osastolla.

Käytä clostridioides difficilea sairastavan potilaan monikäyttöisten välineiden desinfektiossa Erisan Oxy+ 2 % tai Oxivir plus 15 % -käyttöliuosta tai Saniswiss-desinfektiopyyhettä, jos välineitä ei voi pestä koneellisesti.

Fysioterapia

Mikäli kuntoutat potilasta käytävällä tai portaissa, vaihda kontaminoitunut suojatakki ja käsineet puhtaisiin huoneesta lähtiessä. Älä koske kontaminoituneilla käsineillä ovenkahvoja, hissin painikkeita tai muuta ympäristöä. Huolehdi, että potilaalla on puhdas asu, erittävät haavat ovat asianmukaisesti peitettyinä ja hän desinfioi kädet huoneesta lähtiessä ja palatessa.

Jos et ole fyysisessä kontaktissa potilaaseen vaan ohjaat häntä sanallisesti, et tarvitse suojatakkia tai suojakäsineitä potilashuoneen ulkopuolella. Mikäli sinun täytyy yllättäen avustaa potilasta fyysisesti, desinfioi kädet ja vaihda työasu puhtaaseen ennen seuraavan potilaan kuntoutusta. Noudata huolellista käsihygieniaa koko kuntoutuksen ajan.

Äkillistä ripuli-oksennustautia sairastavan potilaan kuntoutusta potilashuoneen ulkopuolella jatketaan varotoimien päätyttyä.

Siivous

Katso ohje Varotoimihuoneen siivous.

Likapyykki ja jätteet

Katso eri tilanteissa käytettävät pyykki- ja jätepussit sekä niiden jatkokuljetusohjeet ohjeesta Varotoimihuoneen siivous. Sijoita pyykki- ja jäteastiat potilashuoneeseen. Pakkaa ja sulje pyykki- ja jätepussit potilashuoneessa.

Varotoimien päättäminen

Potilaan kotiutuessa potilashuone siivotaan ohjeen Varotoimihuoneen siivous mukaisesti. Tyhjennä huone hoitotarvikkeista ennen siivousta:

  • Laita kertakäyttöiset hoitotarvikkeet ja hygieniatuotteet jätteisiin. Voit säästää kauttaaltaan umpinaiset avaamattomat pakkaukset, jotka ovat pyyhittävissä desinfektioaineella. Huolehdi välineiden ja tarvikkeiden desinfektion toteutumisesta.
  • Dispensot ja pumppupullot pyyhitään siivouksen yhteydessä. Laita mahdollinen pesuvoidepumppupullo jätteisiin.
  • Laita potilashuoneen tasoilla olevat avatut suojakäsinelaatikot jätteisiin. Seinätelineiden käsinelaatikoita ei hävitetä, koska suojakäsineet otetaan aina desinfioiduin käsin.

Jos kosketusvarotoimet päätetään kesken osastojakson, päätä varotoimet päivittäissiivouksen jälkeen. Pyyhi vuode desinfektioaineella ja petaa puhtaaksi. Vaihda peitto ja tyyny puhtaisiin. Potilas käy suihkussa ja vaihtaa puhtaat vaatteet.

Vainajan laittaminen

Noudata vainajan laitossa potilaan varotoimiluokan mukaista suojautumista.