Readspeaker

Valikkonäyttö

Hengityksen avustamiseen käytettävien laitteiden hygienia -otsikko

Hengityksen avustamiseen käytettävien laitteiden hygienia

Hengityksen avustamiseen käytettävien laitteiden hygienia

Ohje päivitetty 17.9.2021

Käytä kaikissa hengityksen avustamiseen tarkoitetuissa laitteissa kertakäyttöisiä ja potilaskohtaisia välineitä, mikäli mahdollista. Jos käytät monikäyttöisiä välineitä, huolehdi että ne puhdistetaan ja huolletaan valmistajan ohjeen mukaan. Desinfioi kädet ennen laitteen osiin koskemista.

Hengityksen avustamiseen käytettävät laitteet sijoitetaan tavallisesti lähelle potilasta, joten ne likaantuvat helposti eriteroiskeilla. Poista eritetahrat välittömästi eritetahradesinfektioaineella. Älä varastoi ylimääräistä tavaraa laitteen päälle tai ympärille, jotta sen pintojen säännöllinen puhdistaminen onnistuu. Poista tarpeettomaksi jäänyt laite, maskit, letkustot ym. potilaspaikalta heti käyttötarpeen loputtua.

Potilaan hyvä suuhygienia on tärkeä osa infektioiden torjuntaa. Hampaat tulee pestä vähintään kaksi kertaa päivässä ja lisäksi tulee huolehtia suun ja nenän limakalvojen riittävästä kostutuksesta. Avusta potilasta, mikäli hän ei itse kykene huolehtimaan suuhygieniastaan.

Jos potilaalla todetaan infektio hoitojakson aikana, tee ilmoitus SAI-ohjelmaan.

Lisähapen antaminen

Lisähapella tarkoitetaan tässä ohjeessa hapen antamista happimaskilla tai -viiksillä. Lisähappea voidaan antaa potilaalle happipullosta tai seinässä olevasta happipistokkeesta.

Lyhytaikaisessa lisähapen annossa hengitysilmaa ei kostuteta, koska nenänielun limakalvo kostuttaa hengitysilman. Hapenkostutuspulloja ei käytetä niihin liittyvän mikrobikasvuston riskin vuoksi. Käytön jälkeen happihana pyyhitään pesevällä desinfektioaineella kauttaaltaan. Happimaski ja -viikset sekä happiletku ovat potilaskohtaisia. Vaihda ne puhtaisiin niiden likaannuttua ja vähintään kolmen vuorokauden välein.

Jos potilas tarvitsee lisähappea useita tunteja, käytetään laitteita, joilla hengitysilma kostutetaan ja lämmitetään. Kostuttajia käytetään myös intuboiduilla tai trakeostomoiduilla potilailla, koska nenän luonnollinen kostutus ohitetaan. Vaihda kostutukseen käytettävät keittosuolapullot 24 tunnin välein.