Readspeaker

Valikkonäyttö

Vesirokko ja vyöruusu

Vesirokko ja vyöruusu

Vesirokko ja vyöruusu

Ohje päivitetty 7.5.2021

Vesirokko ja vyöruusu ovat vesirokkoviruksen aiheuttamia herkästi tarttuvia infektioita. Vesirokko tarttuu kosketus- ja ilmatartuntana. Vesirokon itämisaika on 2–3 viikkoa, tavallisimmin 14–16 päivää. Vesirokkopotilas on tartuttava 1–2 päivää ennen ihottuman alkua siihen asti kunnes ihomuutokset ovat ruvettuneet.

THL:n vesirokko-ohje

Tarvittavat varotoimet

Paikallista vyöruusua sairastava, vastustuskyvyltään normaali potilas

Vesirokkoa tai yleistynyttä vyöruusua sairastava potilas

Paikallista vyöruusua sairastava immuunipuutteinen potilas, jolla on riski saada yleistynyt taudinkuva (T-soluvälitteinen immuunipuute esim. aktiivisten syöpähoitojen, primaarin immuunipuutoksen, AIDS-vaiheen HIV:n vuoksi).

Hoitava lääkäri arvioi yleistyneen taudinkuvan riskin ja tarvittavat varotoimet

  • Paikallista vyöruusua sairastava potilas hoidetaan kosketusvarotoimin yhden hengen huoneessa, jossa on oma saniteettitila
  • Jos kyse on yleistyneestä vyöruususta tai sen kehittymisestä on herännyt epäily, hoidetaan potilas alipaineistetussa huoneessa ilma-  ja kosketusvarotoimin

Ilmavarotoimin hoidettavia potilasta kuljetetaan vain välttämättömissä tilanteissa. Potilaan hoitoon saavat osallistua vain ne työntekijät, jotka ovat joko sairastaneet vesirokon tai saaneet vesirokkorokotuksen. Eristyshuoneeseen menoon täytyy olla henkilökunnan lupa. Henkilökunnan on selvitettävä vierailijoille tartuntavaara ja taudin leviämistapa. Ei-immuunien henkilöiden vierailut sallitaan vasta kun tartuttavuusaika on ohitettu.

Jos vesirokolle altistunut työntekijä ei tiedä sairastaneensa vesirokkoa, hänen on otettava yhteyttä työterveyshuoltoon, jossa tutkitaan vesirokkovasta-aineet. Jos vasta-ainetulos on negatiivinen, työntekijälle annetaan vesirokkorokote 72 tunnin kuluessa altistumisesta. Ellei tämä ole mahdollista, aloitetaan asikloviirilääkitys (800 mg x 5 yhteensä seitsemän vuorokautta) seitsemän päivän kuluttua altistumisesta. Raskaana olevalle, jolla ei vanhastaan ole suojaa vesirokkoa vastaan, sekä immuunipuutteiselle työntekijälle, annetaan altistumisen jälkeen varicella zoster -immunoglobuliinia 96 tunnin kuluessa altistuksesta ja aloitetaan asikloviirilääkitys kuten edellä. Altistuneen, vesirokolle alttiin työntekijän kohdalla ei tule hoitaa immuunipuutteisia potilaita aikavälillä 8–21 vuorokautta altistuksesta.

Altistustilanteissa konsultoidaan infektiolääkäriä.