Readspeaker

Tulossa potilaaksi Taysiin

Tulossa potilaaksi Taysiin

Olet saanut kutsun Taysiin. Lue kutsukirje tarkasti ja pidä se tallessa. Siinä kerrotaan, milloin ja minne tulet, missä ilmoittaudut ja miten tarvittaessa valmistaudut ennen tuloasi. Noudata annettuja ohjeita huolellisesti.

Tulossa potilaaksi Taysiin - haitari

Hyvä tietää ennen tuloasi

Lähetettä tai ajanvarauksia koskevia asioita voit tiedustella siltä poliklinikalta tai osastolta, jonne olet tulossa. Puhelinnumero on sairaalasta saamassasi kirjeessä. Poliklinikoiden ja osastojen yhteystiedot löytyvät Toimipisteet-osiosta.

Jos sairastut äkillisesti tai et jostain muusta syystä pääse sairaalaan sinulle varattuna aikana, ilmoita siitä mahdollisimman pian kutsun lähettäneelle poliklinikalle tai osastolle.

Infektiotauti voi olla aihe siirtää suunniteltua leikkausta tai hoitoa, joten on hyvä kysyä asiasta etukäteen. Puhelinnumero on kutsukirjeessä. Käyttämättä ja peruuttamatta jääneestä ajasta perimme peruutusmaksun.

Useissa Taysin palvelunumeroissa on takaisinsoittopalvelu. Soittaessasi tällaiseen numeroon kuulet tervetuloviestin ja ohjeet. Kuuntele annetut ohjeet loppuun asti ja toimi niiden mukaisesti.

Huomaa, että sovittu takaisinsoitto tulee tuntemattomasta numerosta.

OmaTays on sähköinen asiointitapa potilaan ja Taysin välillä. OmaTaysissa näet muun muassa omat ajanvarauksesi, voit täyttää esikyselyitä sähköisesti ja voit käydä kiireettömistä asioista hoitokeskusteluja hoitavan yksikön kanssa, jos yksikkö on mukana OmaTays-palvelussa. OmaTaysiin kirjaudutaan pankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella.

Lue lisää ja ota OmaTays käyttöösi

Kun olet tulossa potilaaksi sairaalaan, ota mukaan:

 • Kutsukirje jos tulet kutsuttuna
 • Kela-kortti
 • Neuvolakortti lapsipotilaalle
 • Äitiyskortti jos olet raskaana
 • Ajan tasalla oleva lista käytössä olevista lääkkeistä tai lääkekortti. On tärkeää ilmoittaa myös lääkkeiden vahvuus ja annostelu.
 • Hallussasi olevat sydänfilmit, laboratoriotulokset, röntgenkuvat ja muut tulevaan hoitoon liittyvät tutkimustulokset
 • Omat astmasuihkeet ja insuliinikynät
 • Omat käytössä olevat apuvälineet
 • Lähiomaisen yhteystiedot
 • Osastolle tullessa henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet
 • Lapsipotilaalle jokin tärkeä lelu
 • Mahdollinen maksukaton täyttymisen seurantaan tarkoitettu asiakaskortti

Sairaalassa annetaan käyttöön potilasvaatteet ja jalkineet. Myös omia puhtaita vaatteita ja sisäjalkineita voi sairaalassa useimmiten käyttää.

Kotiin kannattaa jättää arvoesineet, korut ja suuret rahasummat, sillä sairaala ei vastaa niistä hoitojakson aikana. Lasku hoidosta lähetetään jälkikäteen kotiin.

Myös tupakointivälineet kannattaa jättää kotiin, sillä sairaalamme ovat savuttomia. Sinulla on oikeus saada hoitojakson aikana tarvitsemasi nikotiinikorvaushoito. Alkoholin ja muiden päihteiden tuominen sairaalaan on kielletty.

Sairaalassa kuvaamiseen ja kuvan julkaisemiseen tarvitaan lähes aina lupa. Vain pääaula ja kahvila ovat julkisia tiloja, joissa voi kuvata ilman lupaa. Muualla sairaalassa kuvaaminen on luvanvaraista.

Kuvausluvan antaa yksikön esimies tai viestintäpalvelut. Kuviin tai videoon tunnistettavasti tulevilta potilailta tai henkilökunnalta tulee olla suostumus kuvaamiseen. Kuvan julkaisemiseen lehdessä, internetissä tai sosiaalisessa mediassa tarvitaan aina kuvassa esiintyvien henkilöiden suostumus. Ilman suostumusta kuvia ei voi julkaista edes sellaisissa sosiaalisen median palveluissa, joiden käyttäjät on rajattu.

Kela korvaa asiakkaan matkat kotoa sairaalaan ja sairaalasta kotiin pääsääntöisesti halvimman käytettävissä olevan matkustustavan mukaan. Jos et voi sairauden tai sen hetkisen terveydentilasi vuoksi käyttää yleisiä kulkuneuvoja, korvataan matkakustannukset erityisajoneuvon (esimerkiksi taksi) kustannusten mukaisesti. Pyydä terveydenhuollosta todistus oikeudesta taksin käyttöön (Todistus matkakorvausta varten, SV 67).

Todistus annetaan yleensä vain yhtä matkaa varten. Matkakorvaustarve arvioidaan aina henkilökohtaisesti vastaanotolla, joten todistusta ei voi saada puhelimitse. Todistuksen saa terveydenhuollon ammattihenkilön (lääkäri, sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja) vastaanotolta.

Jos olet saanut todistuksen matkakorvausta varten, tilaa matka taksikeskuksesta ja näytä Kela-korttisi taksissa heti matkan alussa. Tällöin matkakorvaus vähennetään matkasi hinnasta heti taksissa, ja maksat matkastasi korkeintaan omavastuuosuuden eli 25 euroa yhteen suuntaan tehdyltä matkalta.

Tilaa taksi

Pirkanmaan maakunnassa voit tilata taksin numeroista

 • 0800 414 606 (Taksi Helsinki Oy)
 • 0800 415 710 (Tampereen Aluetaksi Oy)

Puhelu on maksuton. Jos kotikuntasi on muussa maakunnassa, löydät tilausnumerot verkosta osoitteesta www.kela.fi/nain-tilaat-taksin

Jos vastaanottoaika on tiedossasi, tilaa matka viimeistään edeltävänä päivänä kello 14 mennessä. Tästä numerosta voit tilata taksin myös silloin, kun tarvitset taksia äkillisesti tai olet unohtanut tilata taksin edellisenä päivänä. Jos tilaat taksin muualta kuin keskitetystä tilausnumerosta, maksat matkan itse.

Matkakustannuksista voi hakea korvausta jälkeenpäinkin. Perustele taksin käytön tarve korvaushakemuksessa Kelalle. Liitä hakemukseen kuitti taksimatkasta sekä terveydenhuollosta saamasi Todistus matkakorvausta varten (SV67).

Jos sinulla on terveydenhuollon antaman todistuksen pitkäaikaisesta erityisajoneuvon tarpeesta ja olet toimittanut sen Kelaan, et tarvitse uutta todistusta, kun matkustat sairaalaan. Kun tilaat taksin keskitetystä tilausnumerosta, kerro, että sinulla on todistus oikeudesta taksin käyttöön ja että olet toimittanut sen Kelaan.

Tulossa potilaaksi Tays Hatanpään sairaalaan - linkkinosto