Suosituimmat alat Tampereella olivat yleislääketiede, työterveyshuolto, anestesiologia ja akuuttilääketiede. Myös ortopedia, naistentaudit, silmätaudit ja radiologia saivat runsaasti hakijoita. Psykiatrian kymmenen paikkaa saivat ilahduttavasti kymmenen hakijaa.
Tays Kehitysyhtiön koulutuspäällikkö Johanna Rellman ilahtui isosta hakijamäärästä sekä erityisesti siitä, että Tampereella ja Sisä-Suomen yhteistyöalueella tehdyt panostukset erikoislääkärikoulutuksen kehittämiseen tuottavat tulosta. Nuoret lääkärit ovat edelleen kiinnostuneita erikoistumaan. Huolenaiheena kuitenkin on hakijoiden epätasainen jakautuminen erikoisaloille. Muun muassa sisätautialojen ja lasten alojen hakijamäärissä oli vaihtelua erikoisalojen kesken.
Kilpailua erikoistumispaikoista on suhteellisesti eniten ihotaudeilla ja kirurgian aloilla, joissa paikkamäärään nähden oli vähintään kaksinkertainen määrä hakijoita.
– Konservatiivisilla aloilla on tänä päivänä paljon lausuntoja ja kirjallista työtä, mitä kirurgisilla aloilla on suhteessa vähemmän. Luulen, että se on yksi syy operatiivisten alojen suosioon, Rellman kuvailee.
Erikoislääkärikoulutukseen on haettu hakumenettelyllä vuodesta 2019. Hakumenettely on yksi keino ohjata erikoistuvia lääkäreitä tasaisemmin eri erikoisaloille. Lisäksi tarvitaan muun muassa joustavuutta työn sisältöön, innostavia opettajia peruskoulutukseen ja nuorten lääkäreiden uraohjausta.
– Syyskuussa käyttöön otettu erikoistumispaikkojen ilmoittamiseen tarkoitettu EVAL-appi on myös yksi keino helpottaa erikoistumispaikkojen löytämistä Sisä-Suomen yhteistyöalueella. Appiin on rekisteröitynyt kuukauden aikana hakijoiksi jo lähes 600 nuorta lääkäriä ja lääketieteen kandidaattia.