Psykiatrian jononpurkutalkoiden yhteishenki rakentui yhteisestä tavoitteesta

Neljänä loppuvuoden lauantaina Pirkanmaan hyvinvointialueen mielenterveys- ja päihdetiimien sekä psykiatrian ammattilaiset kokoontuivat yhteen käymään läpi satojen psykiatrisen hoidon lähetteen saaneiden potilaiden tilanteet. Samalla kun työ eteni tehokkaasti ja potilaat saivat apua, hitsasi yhteinen tavoite eri tiimien ammattilaiset yhteen.

Uutinen

Kuvassa kolme naista istuu selkä kameraa kohti. Heidän edessään on papereita pöydillä ja näyttö, jolla näkyy kaavio.
Psykiatrian jononpurkua tehtiin tiimityönä.

Jokaisena lauantaina lähetejonoa kokoontui lisätöinä purkamaan noin 30 vapaaehtoista psykiatrian asiantuntijaa. Jokaisessa jononpurkutiimissä oli mukana sairaanhoitajia sekä avopalvelujen mielenterveys- ja päihdetiimeistä että psykiatrisesta erikoissairaanhoidosta. Yhteisenä tehtävänä oli käydä yksitellen läpi psykiatrian lähetteitä ja ohjata potilaat tarkoituksenmukaiseen hoitoon yhteisen ohjeistuksen ja uuden hoidonporrastusmallin mukaisesti. Sairaanhoitajien lisäksi tiimien välillä kiertävät psykiatrit tukivat työskentelyä ja vahvistivat päätökset potilaiden hoitoon ohjautumisesta uudistuneen työnjaon mukaisesti. Tarvittaessa potilaaseen oltiin myös yhteydessä lisäkysymysten kera.

–Osa jonottavista potilaista ohjautui avopalvelujen mielenterveys- ja päihdetiimin vastaanotolle, osa psykiatrialle. Pienellä osalla potilaista hoidon tarve oli kokonaan poistunut tai esimerkiksi kolmannen sektorin palveluista löytyi riittävä tuki hänen tilanteeseensa, pohjoisen alueen mielenterveys- ja päihdetiimien osastonhoitaja Maria Heiskanen kertoo.

Merkityksellistä työtä potilaiden parhaaksi

Samalla kun lähetejono pieneni, toimivat jononpurkulauantait hyvänä tapana tutustua kollegoihin ja jakaa tietoa ammattilaisten kesken. Tilaisuuksien yhteyshenki on kerännyt paljon kiitosta ja keskusteluja pidettiin hedelmällisinä. Samalla yhteinen ymmärrys Pirkanmaan psykiatrisesta hoidosta kasvoi.

–Jononpurussa tehty yhteistyö synnytti yhteisen käsityksen ongelmakohdista, joihin pystymme yhdessä jatkossa kiinnittämään paremmin huomiota. Myös ymmärrys eri tiimien osaamisesta ja tietotaidosta on kasvanut. Nyt projektin jälkeen kaikilla on parempi ymmärrys kokonaisuudesta, Heiskanen kertoo.

–Kaikille osapuolille on ollut alusta asti selvää miksi tätä lisätyötä teemme. Jokaisella on ollut tahto ja tavoite saada jonottaville potilaille tarkoituksenmukaista apua mahdollisimman pian, sairaanhoitaja Tinja Ala-Nisula Taysin akuuttipsykiatrian poliklinikalta jatkaa.

–Kaiken kaikkiaan työskentelyssä on korostunut potilaan parhaan etsiminen. Olen todella ylpeä siitä, millaisia ammattilaisia meillä Pirhassa on. Vaikka intensiiviset päivät myös väsyttivät, oli työ mukavaa ja antoisaa, sairaanhoitaja Katja Laaksonen PirSote-hankkeesta vahvistaa.

Hyvin alkanut yhteistyö jatkuu

Airikka-Mäenpää, Ala-Nisula, Laaksonen ja Heiskanen uskovat jononpurkutalkoiden toimivan ponnahduslautana jatkuvalle yhteistyölle ja parantavan psykiatrisen hoidon saatavuutta Pirkanmaalla. Tulevia yhteistyötapaamisia on jo ideoitu, jotta tutustuminen ja tiedonkulku jatkuisivat. Muun muassa esihenkilöiden kuukausittaisista tapaamisista on jo sovittu.

–Yhteistyön myötä tunnistamme aiempaa paremmin, että potilaamme ovat yhteisiä. Toivottavasti kynnys konsultoida puolin ja toisin madaltuu jatkossa, sairaanhoitaja Jenni Airikka-Mäenpää Taysin arviointi- ja konsultaatiopsykiatrian poliklinikalta pohtii.

–Saman työnantajan alle siirtyminen on selkeyttänyt tilannetta. Nyt ohjeistukset ovat oikeasti yhteisiä ja toimijoiden välinen kuilu on poistunut, Laaksonen jatkaa.

Psykiatrian ammattilaiset suhtautuvat tulevaisuuteen toiveikkaasti. Iso urakka on nyt takanapäin ja uudenlainen yhteistyö saatu käyntiin.

–Uskon, että uusi hoidonporrastusmalli ja yhteinen näkemys työnjaosta ehkäisevät jonoutumista tulevaisuudessa. Tarkoituksenmukainen hoito tasaa kuormitusta, Heiskanen pohtii.

Tuoreimmat ajankohtaiset