OLKA-toiminta on valtakunnallinen toimintamalli, jota toteutetaan jo lähes kaikissa Suomen sairaaloissa. Toiminta perustuu koordinoituun ja turvalliseen toimintaan. Kaikki vapaaehtoistoiminta sairaala-alueella tapahtuu OLKAn kautta, eli yksiköt tai ammattilaiset eivät kerää omia vapaaehtoisiaan.
– Kaikilla vapaaehtoistoimijoilla pitää myös olla peruskoulutus suoritettuna ja kirjallinen sopimus allekirjoitettuna. Tällä tavoin varmistamme, että toiminta on asianmukaista ja luotettavaa, kertoo Pirkanmaan hyvinvointialueen palvelukoordinaattori Marjut McLean.
OLKA-toimintaa neljässä Taysin sairaalassa
OLKA Pirkanmaa tarjoaa tukea ja merkityksellisiä kohtaamisia Pirkanmaan hyvinvointialueen asiakkaille. Toiminta rakentuu neljästä palvelulinjasta, jotka kattavat koordinoidun järjestö- ja vapaaehtoistoiminnan sekä vertaistuki- ja kokemustoiminnan. OLKA-toiminnan ytimessä on vahva yhteistyö Pirkanmaan hyvinvointialueen ja Artteli-kumppanuusyhdistys ry:n välillä.
– Tavoitteenamme on ollut tuoda kolmannen sektorin palvelut tänne lähelle potilaita ja heidän läheisiään sekä lähelle henkilökuntaa, Marjut McLean sanoo.
Tällä hetkellä OLKA-toimintaa on neljässä toimipaikassa Pirkanmaalla: Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Sastamalassa, ja syyskuussa toiminta laajeni myös Tays Valkeakoskelle.
– Näkyvin osa toimintaamme ovat vihreäliiviset aula-avustajamme. Aula-avustajia on tällä hetkellä kolmessa Taysin sairaalassa ja tässä kuussa aloittavat myös Tays Sastamalan aula-avustajat. Meillä on myös juttukaveritoimintaa kolmella vuodeosastolla sekä yhdellä poliklinikalla. Lasten ja nuorten sairaalassa toimii OLKA-kavereita, ja sen lisäksi meillä on saattohoidon tukihenkilöitä yhdellä osastolla, luettelee OLKA-Pirkanmaan vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Eveliina Jussila.
Toinen näkyvä osa OLKAn toimintaa ovat OLKA-pisteet. Tällä hetkellä OLKA-pisteitä toimii neljässä Tays-sairaalassa. Näillä pisteillä järjestöt ja sairaalan eri yksiköt voivat toteuttaa omia teemapäiviään.
– Teemapäivinä järjestöjen ja sairaalan yksikköjen edustajat ovat ihmisten tavoitettavissa OLKA-pisteellä. He kertovat toiminnastaan ja ohjaavat ihmisiä palveluidensa piiriin, kertoo OLKA-Pirkanmaan järjestökoordinaattori Anniina Ahlholm.
– Valkeakoski on ainoa sairaala, jossa on vain OLKA-piste eli vapaaehtoistoiminta ei ole siellä vielä alkanut. Myös Sastamalassa toiminta alkoi ensin pelkällä OLKA-pisteellä ja myöhemmin sairaalavapaaehtoiset valmennettiin sinne. Ensi vuoden alussa Tampereella Tays Keskussairaalan alueella aukeaa Tays Psykiatria, jonne tulee myös OLKA-piste ja vapaaehtoiset, Ahlholm jatkaa.
Sairaalavapaaehtoisten valmennukset ovat kaikille avoimia
Sairaalavapaaehtoisten valmennus avaa ovet sairaalavapaaehtoisen tehtäviin. Valmennuksiin voivat osallistua kaikki, jotka ovat kiinnostuneita toimimaan sairaalavapaaehtoisena.
– Halu kohdata ihmisiä on sairaalavapaaehtoisen tärkein ominaisuus. Toimintamme perustuu kiireettömään kohtaamiseen, joten se on tosi tärkeä ja hyvä lähtökohta tulla valmennukseen, Jussila sanoo.
Valmennus tarjoaa tietoa muun muassa vapaaehtoisten tulevasta toimintaympäristöstä sekä OLKA-toiminnasta. Tämän lisäksi valmennuksessa perehdytään vapaaehtoistoiminnan käytäntöihin, erityisesti vapaaehtoisen oikeuksiin ja velvollisuuksiin. Osallistujat pääsevät myös harjoittelemaan erilaisia kohtaamistilanteita, joita vapaaehtoiset voivat kohdata sairaalassa.
– Jos valmennuksen jälkeen haluaa vielä jatkaa matkaa sairaalavapaaehtoiseksi, järjestämme haastattelun ja turvallisuuskävelyn sekä teemme kirjallisen sopimuksen, Jussila jatkaa.
Tänä syksynä järjestetään vielä yksi ILONA-koulutus torstaina 23. marraskuuta.
Toiminta saa positiivista palautetta asiakkailta ja henkilöstöltä
OLKAn vapaaehtoiset saavat erittäin positiivista palautetta niin asiakkailta kuin henkilöstöltäkin. Organisaatiossa on yleisesti myönteinen suhtautuminen toimintaan, mutta McLean nostaa esiin myös tiettyjä henkisiä esteitä.
– Vapaaehtoisten toimimiseen aulassa ja julkisissa tiloissa henkilöstömme on tottunut, mutta vapaaehtoisten vieminen osastoille kohtaa vielä vähän arkailua.
McLean korostaa koordinoidun toiminnan merkitystä näiden haasteiden ratkaisemiseksi.
– Kun kaikilla on selkeä tieto jokaisen osapuolen rooleista, niin tämäkin uusi toiminta varmasti selkeytyy. Vapaaehtoisten roolihan on olla osastoilla asiakkaiden tukena ja hoitohenkilökunta vastaa asiakkaiden hoitamisesta.
Lisäksi järjestöiltä saatu palaute on erittäin myönteistä. Järjestöt ovat tyytyväisiä, että voivat esitellä omaa toimintaansa OLKA-pisteillä. Ahlholmin mukaan järjestöt toivoisivat enemmän kohtaamisia sairaalan henkilökunnan kanssa varsinkin uusilla pisteillä.
Pirha.fi-sivuilla tullaan tänä syksynä esittelemään OLKAn sairaalavapaaehtoisia ja heidän työtään.