Liikkuvien palvelujen kokeilu: Uudet ratkaisut ja opit

Kokeilun aikana Pirkanmaan hyvinvointialueella lanseerattiin avustetun Suomi.fi-valtuutuksen palvelu, vahvistettiin asukkaiden digitaalisten palvelujen käytön osaamista, lisättiin etävastaanottojen määrää ja testattiin ikääntyvien suun terveydenhuollon uusia toimintamalleja.

Uutinen
Nainen istuu pöydän ääressä ja katsoo käsissään olevaa älypuhelinta.

Kokeilualueet sijaitsevat kymmenien kilometrien päässä sosiaali- ja terveysasemista, joten asukkaita rohkaistiin ja opastettiin digipalveluiden käyttöön. Heille tuotiin myös avustetun Suomi.fi-valtuutuksen palvelu, jonka avulla läheiset voivat hoitaa ikääntyneiden asioita hyvinvointialueen digitaalisissa palveluissa.

Liikkuvien palveluiden kokeilu alkoi maaliskuussa 2024 kolmella asukasmäärältään samankokoisella alueella, Kurussa, Luopioisissa ja Punkalaitumella. Kokeilussa sosiaali- ja terveyspalveluiden toimintatapa muuttui siten, että vastaanottoaika varataan etukäteen puhelimitse. Asukkaille tarjotaan palvelua heidän tarpeeseensa perustuen joko oman paikkakunnan lähiasiointipisteellä tai lähimmällä sosiaali- ja terveysasemalla. 

Kokeilua kehitettiin Hoitoon pikaisesti uusilla toimintamalleilla (HOPPU) -hankerahoituksella. 

Avustetun Suomi.fi-valtuutuksen palvelu – läheiset avuksi digipalveluiden käyttöön 

Kokeilualueet saivat käyttöönsä ensimmäisinä Pirkanmaalla uuden Digi- ja väestötietoviraston palvelun, hyvinvointialueille suunnatun avustetun Suomi.fi-valtuutuksen. 

Suomi.fi-valtuutuksen avulla läheinen voi auttaa esimerkiksi ikääntynyttä vanhempaansa terveysasioissa. Läheinen voi hoitaa asioita helposti kotoa käsin, kuten varata rokotusajan OmaPirha-palvelussa, uusia reseptin OmaKannassa ja käyttää digiklinikkaa terveysasioiden hoitamiseen.

Suomi.fi-valtuuden voi antaa ja pyytää suomi.fi/valtuudet-sivulla käyttämällä verkkopankkitunnuksia tai muuta vahvaa tunnistautumista. Tämän valtuutuksen avulla läheinen voi hoitaa toisen ihmisen asioita digitaalisissa sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä apteekissa.

Avustettu Suomi.fi-valtuutuksen palvelu on suunnattu henkilöille, jotka eivät pysty antamaan valtuutusta itse Suomi.fi-palvelussa, koska heiltä puuttuvat verkkopankkitunnukset, laitteet tai osaaminen. Palvelussa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen avustaa valtuutuksen antamisessa paikan päällä hyvinvointialueen tiloissa.

Kokeilussa lanseerattu avustetun Suomi.fi-valtuutuksen palvelu on toistaiseksi ollut käytössä Kurussa, Luopioisissa ja Punkalaitumella sekä pop-up-tapahtumissa muualla Pirkanmaalla. 

Palvelun aloitus on ollut onnistunut. Sitä laajennetaan jatkossa myös palveluverkkopäätöksessä valittaville muille liikkuvan palvelun alueille.

Etävastaanotot kasvuun

Digitaaliset terveyspalvelut helpottavat kaukana asuvien ihmisten hoitoon pääsyä, mikä vähentää tarvetta matkustaa terveysasemalle. Kokeilun aikana hoitajat kannustivat asukkaita hyödyntämään videovastaanottoja. Lisäksi käyttöön otettiin ohjaus- ja tukipalvelu, jossa opastettiin digitaalisten palveluiden ja laitteiden käyttöä. Toukokuussa 2024 kaikille Pirkanmaan asukkaille avautui digiklinikka, joka toi lisää etäpalvelumahdollisuuksia.

– Huomasimme, ettei kaikilla paikkakuntien asukkailla ollut ei ollut tarvittavia taitoja tai laitteita terveysasioiden hoitamiseen etänä. Myös verkkoyhteyksissä oli aluekohtaisesti haasteita. Vastasimme näihin haasteisiin tuomalla toukokuussa lähiasiointipisteisiin tietokoneet, ja sairaanhoitajat alkoivat opastaa asukkaita hyvinvointialueen digitaalisten palveluiden käytössä, kertoo digisuunnittelija Ida Kärki.

Kokeilun loppupuolella digipalvelujen ja -laitteiden tukipalvelu siirrettiin osaksi hyvinvointialueen lähitorien palveluja. Lähitorien palveluneuvojat opastavat, kuinka videovastaanottoihin liitytään, mitä asioita voi hoitaa OmaPirhassa, ja miten käytetään digiklinikkaa, pirha.fi-verkkosivuja tai valtakunnallista OmaKanta-palvelua.

Uusi digiklinikka, videovastaanotoille kannustus ja digitaalisten palveluiden opastuspalvelu tuottivat selkeitä tuloksia. Kolmen kuukauden seurantajaksolla etävastaanottojen määrä kasvoi noin 30 % kaikilla alueilla.

Suun terveydenhuollon kokeilu ikääntyvälle väestölle

Suun terveydenhuollon kokeilu suunnattiin kokeilualueiden ikääntyvälle väestölle, koska suunterveys yleensä heikkenee iän myötä ja suun ongelmat vaikuttavat heikentävästi elämänlaatuun. 

Jokaisella paikkakunnalla keskitytään hieman erilaisiin asiakasryhmiin. Kurussa tutkittiin kotona asuvien vuonna 1949 syntyneiden suun ja hampaat. Luopioisissa ulkopuolinen palveluntoteuttaja tarkasti ja hoiti hampaita kotihoidon asiakkaiden omissa kodeissa. Punkalaitumella suuhygienisti arvioi palveluasumisyksikön asukkaiden suun terveydentilan ja ohjasi tarvittaessa hoitoon.

– Kotihoidon ammattilaisilta että asiakkailta saatu palaute kotiin vietävistä palveluista oli yllättävän hyvää ja rohkaisevaa. Kotiin vietäviä palveluita syytä ottaa pohdintaan palveluiden suunnittelussa, toteaa suun perushoidon vastuualuejohtaja Tanja Ketola-Kinnula.

Liikkuvien palveluiden kokeilun kehittämistä toteutettiin Suomen kestävän kasvun ohjelman (RRP) Pirkanmaan HOPPU-hankkeessa, joka on rahoitettu Euroopan unionin kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU). Suomen kestävän kasvun ohjelmalla tuetaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua.

Euroopan unionin lippu. Euroopan unionin rahoittama NextGenerationEU.