Hervannan terveysasema on monikulttuurinen ja monipuolinen työympäristö

Hervannan terveysasema on yksi Suomen monipuolisimmista ja monikulttuurisimmista työympäristöistä. Lääkäri Aapo Haavisto arvostaa työssään sitä, että asiakkaiden kanssa tullaan tutuiksi ja työ on lääketieteellisesti monipuolista.

Artikkeli
Lääkäri osoittaa E-kirjaimia sisältävää taulua, jota käytetään näön tarkastamiseen.

Haaviston vastaanotolla asioidaan monilla eri kielillä, tarvittaessa apuna käytetään tulkkia.

Hervannassa on enemmän maahanmuuttajia kuin muissa tamperelaisissa kaupunginosissa. Se tekee Hervannan terveysasemasta yhden Suomen monipuolisimmista ja monikulttuurisimmista työympäristöistä.

-Englantia saa käyttää päivittäin, ja jos osaa jonkun muun kielen, niin varmaan löytää sillekin käyttöä. Silloin kun yhteistä kieltä ei löydy, apunamme on tulkki, kertoo Haavisto.

Aapo Haavisto toimii vastaavana terveyskeskuslääkärinä Hervannan sosiaali- ja terveysasemalla Tampereella. Hervanta on Tampereen suurin kaupunginosa, ja terveysasema tarjoaakin palveluja noin 20 000 henkilölle.

Haavisto toimii 11 lääkärin esihenkilönä, ja hallinnollisten tehtävien lisäksi hän tekee myös kliinistä potilastyötä.

Haavisto on innokas kokeilemaan uutta, ja hän on ollut ensimmäisten lääkäreiden joukossa toukokuussa avatulla digiklinikalla. Parhaillaan hän on mukana ryhmässä, joka testaa puheentunnistusjärjestelmää, mikä muuttaa lääkärin sanelun tekstiksi.

Muutokset sosiaaliturvassa näkyvät hervantalaisen lääkärin vastaanotolla

Yhteiskunnan uudistukset vaikuttavat palveluiden kysyntään: esimerkiksi muutokset sosiaaliturvassa näkyvät hervantalaisen terveyskeskuslääkärin työssä.

Heikennykset heikommassa sosioekonomisessa asemassa olevien arjessa johtavat tilanteisiin, joissa tarvitaan enenevässä määrin terveydenhuollon ja sosiaalialan ammattilaisia. Taloudellinen ahdinko näkyy myös lääkärin vastaanotolla.

-Kun asumistuen saamisen kriteerit keväällä 2024 kiristyivät, erilaisten lausuntojen ja lääkärintodistusten kysyntä lisääntyi, kertoo Haavisto.

Myös työllisyyspalveluiden toiminta työllistää terveyskeskuslääkäriä.

- Työkykylausuntoja tarvitaan, jotta voidaan löytää asiakkaalle oikeanlainen polku työelämään.

Aapo Haavisto.

Täällä tuntee potilaansa

Terveyskeskustyössä syntyy pitkiä hoitosuhteita. Lääkärit voivat tavata samoja potilaita ja heidän perheitään usean vuoden ajan. Tämä tekee myös hoitamisesta vaikuttavaa ja tehokasta.

-Täällä voi tuntea potilaansa ja hoitaa potilaita vauvasta vaariin, kertoo Haavisto.

Lääkärin työssä palkitsee onnistuneet potilaskohtaamiset ja tunne siitä, että pystyy auttamaan.

- Lapset ovat aitoja ja antavat välittömän palautteen. Mikä sen hienompaa kuin pieni asiakas, joka itkee sisään tullessaan, mutta antaa läpsyt lähtiessään, iloitsee Haavisto

Opiskelijoista syntyvät tulevaisuuden tiimit

Haavisto syttyy, kun puhumme opiskelijoista; uusien ammattilaisten kasvattaminen on hänelle tärkeä asia.

-Olen vähän opettajatyyppi, naurahtaa Haavisto ja kertoo aiemmin toimineensa myös kouluttajana.

Hervannan asemalla on Haaviston mukaan monta hyvää lääkärikouluttajaa ja yhteisö arvostaa opiskelijoita.

-Ollaan itsekin saatu nuorena hyvää tukea ja koulutusta, joten halutaan olla kannustava yhteisö opiskelijalle, pohtii Haavisto.

Hervannan työyhteisöä Haavisto kehuu. Jokainen tekee sitä, mitä parhaiten osaa, ja yhdessä tiimistä tulee hyvä.

-Täällä tiimimalli toimii erityisen hyvin. Meillä voi aidosti olla tekemisissä eri ammattiryhmien kanssa, ja voidaan yhdessä ratkoa potilaan ongelmaa. Myös fyysisesti toimimme samoissa tiloissa lähellä toisiamme.

Työ Hervannan terveysasemalla on kenties monipuolisinta työtä mitä terveysasemalla voi tehdä.

-Ja jos vaihtelua jossain vaiheessa haluaa, niin Pirkanmaan hyvinvointialueella eivät mahdollisuudet lopu, olemmehan Suomen suurin hyvinvointialue, päättää Haavisto.

Teksti: Paula Pasanen