Maanantaina kokoontuvalle aluehallitukselle on valmisteltu vaihtoehtoinen esitys, jonka mukaan ikäihmisten ryhmämuotoista päivätoimintaa voitaisiin myös jatkossa tarjota fyysisissä toimipisteissä. Palvelu sisältäisi lounaan ja päiväkahvin. Palvelua tarjottaisiin asiakkaiden tarpeiden mukaisina kuntoutusjaksoina etäpäivätoiminnan ja perhehoidossa tarjottavan päivätoiminnan rinnalla. Ryhmätoimintaa täydentävät lisäksi jokaisen kunnan alueella toimivat Lähitorit sekä järjestöavustuksilla tuettava ikäihmisten yksinäisyyttä lievittävä ja osallisuutta lisäävä ryhmätoiminta.
Viime syksynä tehdyn päätöksen mukaan ikäihmisten nykymuotoinen ryhmäpäivätoiminta päättyy toukokuun lopussa.
Aluehallitus käsittelee myös yhteistoimintaneuvottelujen tulosta psykiatrian ja mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Kysymys on palvelujen uudelleenorganisoinnista, eikä työnantajan esitys sisällä henkilöstövähennyksiä. Järjestelyt voivat sisältää oleellisia muutoksia palvelussuhteen ehtoihin, jolloin syntyy työsuhteeseen irtisanomisperuste.
Neuvottelut ovat pohjautuneet hyvinvointialueen tavoitteeseen siirtää kuuden erillisen psykiatrisen erikoissairaanhoidon avohoidon poliklinikan toiminnat sote-asemille Lempäälässä, Nokialla, Kangasalla, Hämeenkyrössä, Ylöjärvellä ja Orivedellä sekä erikoissairaanhoidon kampuspoliklinikoille Tampereella, Valkeakoskella ja Sastamalassa.
Uudistuksen kokonaisuuteen sisältyvät myös avohuumehoidon yksikön perustaminen 1.9.2025, riippuvuushoidon osaston perustaminen 5.1.2026, selviämishoitoaseman siirtyminen Nekalan uuden poliisitalon yhteyteen vuonna 2027, uusi lyhytpsykoterapiatiimi sekä tukipistetoiminnan kehittäminen.
- Tällä uudistuksella tavoitellaan potilaan kannalta oikeaan aikaan tapahtuvaa mielenterveys- ja päihdeongelmien hoitoa. Muutosten jälkeen pystymme paremmin huomioimaan myös hoidon jatkuvuuden ja sujuvat siirtymät palvelusta toiseen, kertoo vastaava johtajaylilääkäri Sirpa Rainesalo.
Vastaanottopalvelut ja mielenterveys- ja päihdehoidon tiimit toimivat yhdessä jatkossakin kaikilla sote-asemilla. Mielenterveys- ja päihdepalvelujen eli ns. miepä-tiimien henkilöstömäärää vahvistetaan, ja perustasolla toimivat psykiatrian erikoislääkärit palkataan suoraan sote-asemista vastaavalle avopalvelujen palvelulinjalle.
- Muutoksilla vastataan kasvaneeseen kysyntään, turvataan sujuva hoitoon pääsy ja mahdollisuudet hoitaa potilaita perustason palveluissa nykyistä pidemmälle, Rainesalo tiivistää.
Hyvinvointialueella tehtiin vuonna 2023 psykiatrian sekä mielenterveys- ja päihdepalvelujen kokonaisselvitys palveluiden tarjonnan ja kysynnän epätasapainon korjaamiseksi sekä henkilöstöä ja johtoa kuormittaneiden tilanteiden ratkaisemiseksi. Selvityksen pohjalta aluehallitus hyväksyi kehittämisohjelman, jonka osana on nyt käyty organisaation ja palvelujen uudistamisen edellyttämät yhteistoimintaneuvottelut. Neuvottelut päättyivät erimielisinä henkilöstöjärjestöjen kanssa.
Katso kaikki aluehallituksen esityslistalla olevat asiat verkosta