Acutan prosessiuudistus sai akuuttilääkärit jäämään Taysiin

Ennen 2020-luvun alkua Tays Päivystys Acutalla oli vaikeuksia rekrytoida riittävästi akuuttilääkäreitä sekä sitouttaa heitä työskentelemään Acutassa erikoislääkäriksi valmistumisen jälkeen. Ongelmaa lähdettiin ratkomaan prosessiuudistuksella, jonka tuloksena lääkäreiden määrä Acutassa on oleellisesti parantunut vain muutamassa vuodessa.

Uutinen

Ennen 2020-luvun alkua Taysissa akuuttilääketieteeseen erikoistuneet lääkärit eivät pääsääntöisesti jääneet valmistumisensa jälkeen työskentelemään Taysiin ja heidän rekrytointinsa oli haastavaa. Keskeisenä syynä tähän oli akuuttilääkäreiden silloinen kapea työnkuva yhteispäivystyksen erikoisalapäivystäjien rinnalla. Myös esihenkilöstön sitouttamisessa oli haasteita ja lääkärijohtajien vaihtuvuus oli poikkeuksellisen suurta.

Ongelmaan lähdettiin vuonna 2021 vastaamaan hankkeella, jonka tarkoituksena oli vahvistaa potilaan hoitoprosessin mukaista johtamista sekä helpottaa akuuttilääkäreiden rekrytointia. Tavoitteena oli sujuvoittaa Acutan potilasprosesseja, tehostaa toimintaa sekä parantaa henkilöstötyytyväisyyttä.

– Halusimme kehittää Acutasta erinomaista hoitoa tarjoavan päivystyspisteen, jossa työskentely on sujuvaa ja johtaminen selkeää, Pirkanmaan hyvinvointialueen vastaava johtajaylilääkäri Sirpa Rainesalo kertoo.

– Samalla tarkoituksena oli muodostaa akuuttilääkäreiden työnkuvasta mielekäs ja tarjota heille riittävästi haasteita. Akuuttilääketiede on aiemmin jäänyt täällä yliopistosairaalassa muiden erikoisalojen varjoon, päivystyksen vastuualuejohtaja Mikko Franssila toteaa.

– Moni Acutaan erikoistumaan tulevista ei vielä tullessaan tiedä, mihin haluaisi työllistyä valmistumisen jälkeen. Erikoistumisajan kokemuksilla on suuri merkitys tässä päätöksessä. Tehty kehittämistyö näkyy positiivisina tuloksina myös koulutuspaikka-arvioinneissa, hän jatkaa.

Uudistuksen tulokset erinomaisia

Koska pula lääkäreistä oli jo äitynyt hankalaksi, oli uudistus laitettava ripeästi käytäntöön käynnissä olevasta koronaviruspandemiasta huolimatta. Vaikka ajankohta oli haastava, ovat uudistuksen tulokset osoittaneet uuden toimintamallin toimivuuden. Ennen prosessiuudistusta Acutassa oli vakituisessa virkasuhteessa vain kuusi erikoislääkäriä, joista viisi oli akuuttilääketieteen erikoislääkäreitä. Vuosi prosessiuudistuksen jälkeen Acutassa kuitenkin työskenteli jo viisitoista erikoislääkäriä, joista kymmenen oli akuuttilääketieteen erikoislääkäreitä. Vuoden aikana valmistuneista erikoislääkäreistä viisi jäi työskentelemään Acutaan ja lähes kaikki tällä hetkellä Acutassa akuuttilääketieteeseen erikoistuvista lääkäreistä ovat ilmoittaneet halukkuudestaan jatkaa töitä Acutassa myös valmistumisen jälkeen.

– Toiveenamme on, että toiminnan vakiinnuttua muutoksen vaikutukset aletaan huomaamaan myös Acutan ulkopuolella. Potilaat hyötyvät siitä, että heidät on tutkittu ja hoidettu päivystyksessä monipuolisesti, Franssila korostaa.

Vaikka prosessiuudistuksen ensimmäiset onnistumiset näkyivät juuri akuuttilääkäreiden ammattiryhmässä, vaikuttavat monet uudistuksella muodostetuista käytänteistä kaikkiin Acutassa työskenteleviin ammattiryhmiin.

– Lääkärihenkilöstön pysyvyys näkyy toiminnan kehittämisessä ja vaikuttaa myönteisesti myös muiden ammattiryhmien toimintaan, Franssila muistuttaa.

Tuoreimmat ajankohtaiset