logo

Raskaudenkeskeytys lääkkeellisesti kotona - hoitopolku

Murupolku

Raskaudenkeskeytys lääkkeellisesti kotona - hoitopolku

Raskaudenkeskeytys lääkkeellisesti kotona - hoitopolku

Lisätietoja raskaudenkeskeytyksestä löydät Taysin verkkosivuilta.

Hoitopolku: raskaudenkeskeytys lääkkeellisesti kotona

Hoitopolku: raskaudenkeskeytys lääkkeellisesti kotona

 • Lähete Taysin naistentautien poliklinikalle haetaan terveyskeskuksesta tai yksityiseltä lääkäriasemalta. Lähettävä lääkäri täyttää kanssasi AB1-lomakkeen (Valvira).

  Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys voidaan tehdä kotona, mikäli raskaudenkesto on alle 9 raskausviikkoa. Tällöin saat ensimmäisen lääkkeen naistentautien poliklinikalla ja muut lääkkeet saat mukaasi kotona otettavaksi.

  Lääkkeellisen raskaudenkeskeytyksen etuina ovat kohtuun kajoavan toimenpiteen (kaavinnan) ja nukutuksen välttäminen. Haittoina voidaan pitää jonkin verran runsaampaa ja pidempään kestävää veristä vuotoa sekä kohdun supisteluun liittyvää kipua. Lääkkeellinen keskeytys onnistuu noin 95 prosentissa tapauksista. Noin 5 prosentilla naisista raskaus voi jatkua tai keskeytyä epätäydellisesti. Tällöin keskeytys saatetaan loppuun kaavinnalla.

 • Lääkäri arvioi hoidon tarpeesi ja lähete käsitellään 1–7 vuorokauden sisällä. Kun lähete on hyväksytty, saat tiedon vastaanottoajasta kirjeellä tai puhelimitse, täytettävän esitietolomakkeen ja ohjeen käydä tarvittaessa verikokeessa. Kirjeessä on myös pyyntö ottaa AB1-lomake mukaan vastaanotolle. 

  Lähetteen hyväksyvä lääkäri päättää missä Tays:n toimipisteessä hoitosi tapahtuu.

 • Sinut kutsutaan poliklinikkakäynnille Tays Keskussairaalaan, Tays Valkeakosken, Tays Sastamalan tai Tays Hatanpään sairaalaan, jolloin tapaat gynekologin ja hoitajan. Gynekologi tutkii sinut, tekee ultraäänitutkimuksen ja ottaa tarvittaessa gynekologiset näytteet sekä määrää tarvittaessa laboratoriotutkimuksia ja kipulääkereseptin.

  Lääkäri pyytää allekirjoituksesi Valviraan toimitettaviin raskaudenkeskeytyspapereihin (AB1-lomake). Lääkärin sopii kanssasi mahdollisesta jatkoehkäisystä sekä tarvittavista sairauspäivistä.

  Jos olet veriryhmältäsi Rh-negatiivinen ja raskauden kesto on yli 8 viikkoa, saat anti-D-immunoglobuliinipistoksen, jolla ehkäistään mahdollinen vasta-ainemuodostus seuraavassa raskaudessasi.

 • Hoitaja antaa sinulle kotihoitoa ja -lääkitystä koskevan ohjeistuksen. Hoitajan kanssa sovitaan jatkoseurannasta ja yhteydenottamisesta tilanteen mukaan. 

  Käynnin aikana otat hoitajan seurannassa suun kautta mifepristonitabletin (Mifegyne®). Lääke lisää kohdun supistusherkkyyttä ja pehmittää kohdunkaulaa. Noin puolella naisista vuoto ja kuukautismaiset alavatsakivut alkavat jo tämän lääkkeen ottamisen jälkeen.

  Jos oksennat kahden tunnin kuluessa tabletin ottamisesta, osa lääkkeestä voi jäädä imeytymättä. Ota tuolloin yhteys hoitovastuussa olevaan yksikköön tai naistentautien päivystykseen.

  Jos olet veriryhmältäsi Rh-negatiivinen ja raskauden kesto on yli 8 viikkoa, saat anti-D-immunoglobuliinipistoksen, jolla ehkäistään mahdollinen vasta-ainemuodostus seuraavassa raskaudessasi.

 • Kotona otat sinulle lääkärin määräämät lääkkeet (Misoprostoli- (Cytotec®) tabletit ja kipulääkkeet). Aloita hoito mieluiten heti aamulla. Saat lääkkeistä suulliset ja kirjalliset ohjeet.

  Lääkityksen jälkeen kohtu alkaa supistella ja raskausmateriaali poistuu runsaana verenvuotona. Keskeytyminen tapahtuu yleensä 4–6 tunnin kuluttua tablettien otosta.

  Huolehdi, että kotona ollessasi sinulla on tarvittaessa aikuinen henkilö tavoitettavissa. Sairauslomaa sinulle kirjoitetaan tarvittaessa 1–3 vuorokautta Cytotec-tablettien ottopäivästä alkaen.

 • Keskeytyslääkkeiden haittavaikutuksina sinulla voi olla pahoinvointia, ripulia, huimausta ja päänsärkyä. Vuodon määrä ja alavatsakipujen voimakkuus voivat yllättää. Kipulääkettä voit ottaa lääkärin antamien ohjeiden mukaan.

  Jälkivuoto on yksilöllistä. Se kestää usein 3–4 viikkoa, ja ensimmäisten päivien aikana vuoto voi olla runsaampaa kuin kuukautiset. Seuraavat kuukautiset voivat olla myös normaalia runsaammat. Kuukautiset alkavat noin 4–7 viikon kuluttua.

  Vuoto voi pitkittyä tai olla runsasta. Kohtu voi tulehtua, mikä aiheuttaa alavatsakipua, kuumetta ja pahanhajuista jälkivuotoa. Näistä syistä tarvitaan joskus antibioottihoitoa tai kohdun tyhjentämistä kaavinnalla.

  Jos sinulla ilmenee edellä mainittuja oireita, ota herkästi yhteyttä naistentautien hoitovastuussa olevaan yksikköön tai naistentautien päivystykseen.

  Jälkitarkastus

  Jälkitarkastus on tärkeä raskaudenkeskeytyksen onnistumisen varmistamiseksi. Varaa aika sovittuun paikkaan noin neljän viikon kuluttua. Jälkitarkastuksen yhteydessä on suositeltavaa määrittää raskaushormonin pitoisuus verestä. Mainitse tämä jälkitarkastusaikaa varattaessa. Lisäksi varmistetaan raskaudenehkäisyn aloitus.

  Henkinen toipuminen

  Moni kokee helpotusta, kun keskeytys on ohi. Joillekin raskaudenkeskeytys voi olla henkisesti raskasta. Psyykkiset vaikutukset ovat sitä vähäisemmät, mitä perusteellisemmin keskeytystä on harkittu. Tarvittaessa voit hakea apua omasta terveyskeskuksesta, mielenterveystoimistosta, seurakunnasta tai kriisikeskuksesta.