Readspeaker

Valikkonäyttö

Infektioiden torjunnan omavalvonta sote-yksiköissä

Infektioiden torjunnan omavalvonta sote-yksiköissä

Infektioiden torjunnan omavalvonta sote-yksiköissä

Päivitetty 2.1.2024

Tartuntatautilain 17 § mukaan terveydenhuollon ja sosiaalihuollon toimintayksikön on torjuttava suunnitelmallisesti hoitoon liittyviä infektioita. Toimintayksikön johtajan on seurattava tartuntatautien ja lääkkeille erittäin vastustuskykyisten mikrobien esiintymistä ja huolehdittava tartuntojen torjunnasta. Yksikön on huolehdittava potilaiden, asiakkaiden, asukkaiden ja henkilökunnan tarkoituksenmukaisesta suojauksesta ja sijoittamisesta sekä mikrobilääkkeiden asianmukaisesta käytöstä. Yksikön johtajan on käytettävä apunaan tartuntatautien torjuntaan perehtyneitä terveydenhuollon ammattihenkilöitä ja sovitettava toimintansa yhteen hyvinvointialueen toteuttamien toimien sekä valtakunnallisten hoitoon liittyvien infektioiden torjuntaohjelmien kanssa. Tartuntatautilain 48 § säädetään työntekijän ja opiskelijan rokotussuojasta potilaiden ja asiakkaiden suojaamiseksi.

Tämän ohjeen tarkoituksena on ohjata terveydenhuollon ja sosiaalihuollon toimintayksikön johtajaa omavalvontasuunnitelman infektioiden torjuntaa koskevan osion laatimisessa. Ohje perustuu tartuntatautilain vaatimuksiin sekä THL:n suosituksiin (thl.fi). Jokaisen osion yhteydessä on linkit, joista löytyy lisätietoa aiheesta.

Sisällysluettelo

  1. Hygieniayhdyshenkilö
  2. Henkilöstön perusosaaminen
  3. Käsihygienia
  4. Yhteistyötaho
  5. Toiminta epidemiatilanteessa
  6. Hoitoon liittyvien infektioiden seuranta
  7. Siivous-/puhtaanapitosuunnitelma
  8. Välinehuolto

1. Hygieniayhdyshenkilö

Esihenkilön tulee nimetä hygieniayhdyshenkilö, jolla on suunniteltua työaikaa infektioiden torjuntatyöhön, kirjallinen tehtävänkuva ja nimetty varahenkilö. Hänellä on mahdollisuus perehtyä infektioiden torjuntaan ja osallistua koulutuksiin. Hygieniayhdyshenkilön on oltava tiedossa alueellisilla infektioasiantuntijoilla. Esihenkilö ilmoittaa alueen hygieniahoitajalle muutokset yhdyshenkilön vaihtuessa.

2. Henkilöstön perusosaaminen

Esihenkilö huolehtii henkilöstön perusosaamisesta. Työntekijöiden tulee työskennellä infektioiden torjuntaohjeiden mukaisesti ja tietää mistä Pirkanmaan hyvinvointialueen infektioiden torjuntaohjeet löytyvät. Esihenkilö valvoo, että tartuntatautilain mukaiset rokotukset ja terveystarkastukset on hoidettu asianmukaisesti.

Työntekijät osallistuvat säännöllisesti infektioiden torjunnan koulutuksiin, joita voi järjestää esimerkiksi hygieniayhdyshenkilö. Esihenkilö varmistaa, että hoitohenkilökunta on suorittanut infektioiden torjunnan verkkokurssin viiden vuoden välein. Hyvinvointialueen hoitotyöntekijät suorittavat Pirhan Moodlessa olevan infektioiden torjunnan verkkokurssin. Muissa yksiköissä voidaan käyttää esimerkiksi Duodecimin verkkokurssia.

Hyvinvointialueen sairaala- ja laitoshuoltajat suorittavat heille suunnatun infektioiden torjunnan verkkokurssin viiden vuoden välein.

3. Käsihygienia

Kaikkien työntekijöiden on tunnettava käsihygieniaohjeet ja toimittava niiden mukaisesti.

Yksikössä on huolehdittava, että saatavilla on riittävästi käsihuuhteita ja ne on sijoitettu paikkoihin, joista niitä on helppo ottaa. Käsihuuhteen kulutusta tulee seurata säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa. Mikäli kulutus on liian vähäistä, selvitetään vähäisen kulutuksen syyt ja suunnitellaan ja toteutetaan toimia kulutuksen lisäämiseksi.

Suojakäsineiden kulutusta tulee seurata säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa. Mikäli kulutus on epäsuhdassa käsihuuhteen kulutuksen kanssa, on mietittävä mitä asialle tehdään.

Yksikössä tulee tehdä käsien katsastuksia käsihygieniaohjeen mukaisesti. Jos mahdollista, havainnoidaan käsihygienian toteutumista eHuuhteen tai muun sovelluksen avulla.

Hygieniahoitajalta voi pyytää apua tarvittaessa.

4. Yhteistyötaho

Taysin infektioyksikkö laatii infektioiden ehkäisy- ja toimintaohjeet, joita noudatetaan Pirkanmaalla sijaitsevissa sote-yksiköissä. Infektioiden torjuntaa, epidemioita ja moniresistenttejä mikrobeja koskevissa asioissa voi konsultoida infektioyksikköä tai alueen hygieniahoitajia.

5. Toiminta epidemiatilanteessa

Esihenkilö varmistaa, että henkilökunta osaa tunnistaa epidemian ja aloittaa torjuntatoimet mahdollisimman varhain. Tarvittaessa konsultoidaan infektioyksikköä tai alueen hygieniahoitajaa. Epidemioista täytetään epidemiaseurantalomake epidemian päätyttyä.

6. Hoitoon liittyvien infektioiden seuranta

Sairaaloiden vuodeosastoilla seurataan hoitoon liittyviä infektioita kahdesti vuodessa tehtävällä prevalenssilla. Infektioyksikkö organisoi prevalenssin. Esihenkilö huolehtii siitä, että prevalenssin kysymyksiin vastataan sovittuna aikana.

Ikääntyneiden ympärivuorokautisissa asumispalveluyksiköissä seurataan hoitoon liittyviä infektioita kerran vuodessa tehtävällä prevalenssilla sekä seuraamalla RAI:n infektioindikaattoreita. Infektioyksikkö organisoi prevalenssin. Esihenkilö huolehtii siitä, että prevalenssin kysymyksiin vastataan sovittuna aikana.

7. Siivous-/puhtaanapitosuunnitelma

Yksikössä on ajantasainen siivous-/puhtaanapitosuunnitelma. Suunnitelmassa on oltava tieto seuraavista asioista:

  • Mitä yksikön eri tiloissa tehdään
  • Miten usein mikäkin tila siivotaan (päivittäin, viikoittain, harvemmin)
  • Kuka vastaa mistäkin tehtävistä (esim. eritetahradesinfektion tekee se, joka on ensimmäisenä paikalla)
  • Miten on varauduttu siihen, että epidemiatilanteessa siivousta on tehostettava
  • Miten pyykkihuolto toteutetaan
  • Miten jätteet käsitellään

8. Välinehuolto

Tutkimus- ja hoitovälineitä tulee käsitellä ja huoltaa ohjeiden mukaisesti. Yksikön huuhtelu-desinfektiolaitteet tarkastetaan ja huolletaan asianmukaisesti.