Readspeaker

Valikkonäyttö

Marburg-virusinfektio (MVD)

Marburg-virusinfektio (MVD)

Marburg-virusinfektio (MVD)

Päivitetty 22.8.2023

Tietoa Marburg-virusinfektiosta

Marburg-virusinfektion aiheuttaa Filovirus, josta on olemassa kaksi varianttia. Yksittäisiä, varmistettuja sairaustapauksia todetaan silloin tällöin eri maissa keskisessä ja eteläisessä Afrikassa. Tartuntaryppäät alkavat tavallisimmin kaivosmiesten saatua tartunnan hedelmälepakon asuttamista kaivoksista. Myös turisteja on sairastunut vierailtuaan hedelmälepakon asuttamassa luolassa, mutta MVD-riski on muuten matkailijalla erittäin pieni.

Ajantasaista tietoa Marburg-virusinfektiosta:

Itämisaika: 5–10 vuorokautta.

Taudinkuva: Äkillinen kuumetauti, kova päänsärky, lihaskivut, oksentelu, vesiripuli ja vatsakivut. Yskä, kurkkukipu, makulopapulaarinen ihottuma, konjunktiviitti. Verenvuodot mahdollisia, mutta harvinaisia.

Altistumistiedot:

  • Kahden viikon sisällä ennen oireiden alkua käynti lepakkoluolassa alueella, joilla on esiintynyt MVD-tapauksia.
  • Suora tai epäsuora kontakti sairaan ihmisen eritteisiin tai vereen, suojaamaton sukupuoliyhteys taudista toipuneen miehen kanssa (tartunta siemennesteestä).

Potilaan hoito avovastaanotolla

Jos epäily Marburg-virusinfektiosta syntyy avovastaanotolla, siirrä potilas omaan huonetilaan erilleen muista potilaista. Potilas pukee kirurgisen suu-nenäsuojuksen, jos hän pystyy sitä käyttämään. Opeta potilaalle yskimishygienia. Vältä lähikontaktia potilaaseen. Käytä suojaimia, jos sinun on oltava potilaan kanssa samassa huoneessa:

  • FFP2- tai FFP3-hengityksensuojain
  • Visiiri tai suojalasit
  • Suojatakki tai hihallinen suojaesiliina
  • Kahdet suojakäsineet päällekkäin

Konsultoi Pirhan infektiolääkäriä tutkimuksista ja hoidosta.

Potilaan hoito sairaalassa

Hoida potilasta kosketus-, pisara- ja ilmavarotoimin Pirhan intrassa olevan Toimintaohje 3 mukaisesti. Muutamia kokeellisia hoitoja eri viruslääkkeillä ja vasta-aineilla on testattu, tarkista nykytilanne esim. UpToDate.