Readspeaker

Valikkonäyttö

Apinarokko

Apinarokko

Apinarokko

Päivitetty 30.10.2023

Tietoa apinarokosta

Apinarokko on apinarokkoviruksen aiheuttama infektiotauti. Samaan Orthopox-virussukuun kuuluvat muun muassa lehmärokkovirus ja isorokkoa aiheuttava isorokkovirus. Apinarokko ei tartu herkästi ihmisestä toiseen.

Apinarokkoa esiintyy Keski- ja Länsi-Afrikan trooppisilla sademetsäalueilla. Viruksesta tunnetaan kaksi eri sukuhaaraa. Näistä Keski-Afrikassa, Kongon altaan alueella esiintyvä virus aiheuttaa vakavampaa tautia kuin Länsi-Afrikassa esiintyvä apinarokkovirus.

Apinarokko on toisinaan levinnyt Afrikan ulkopuolelle eläinten ja matkailun välityksellä. Toukokuussa 2022 Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa todettiin useita apinarokkotapauksia. Tartunnat todettiin henkilöillä, jotka eivät ole matkustaneet alueilla, missä apinarokkoa tavallisesti esiintyy.

Tartuntatapa

Apinarokko on zoonoosi, eli ensisijaisesti eläimistä ihmisiin tarttuva tauti. Virus tarttuu ihmiseen tyypillisesti Afrikan mantereen villieläimistä, erityisesti jyrsijöistä. Tartunnan voi saada suorassa kontaktissa infektoituneeseen eläimeen veren, rakkuloiden tai muiden eritteiden välityksellä.

Apinarokko voi tarttua myös ihmisestä toiseen. Tartunnan voi saada erityisesti suorassa kontaktissa sairastuneen ihmisen ihomuutoksiin. Muitakin tartuntareittejä on kuvattu, mutta nykyisessä epidemiatilanteessa lähes kaikki tartunnat ovat tapahtuneet suorassa miesten välisessä seksikontaktissa sairastuneen kanssa. Riski taudin leviämiseen laajemmin väestössä arvioidaan pieneksi. Apinarokko ei tyypillisesti tartu lyhyissä arkielämän kohtaamisissa.

Oireet

Tauti alkaa osalla kuumeilulla, päänsäryllä ja väsymyksellä. Iho-oireita alkaa esiintyä yleensä 1–3 päivää kuumeen alkamisen jälkeen. Nykyisessä epidemiassa pääosalla ihottuma on ollut genitaalialueella, mutta näppylämäistä ihottumaa voi muodostua myös kasvoihin sekä käsien ja jalkojen alueelle. Näppylämäisyyden vaihtoehtona genitaalialueen ihottuma voi olla laajempaa leesiota tai ulseratiivista. Kun tauti etenee, näppylät kasvavat ja muuttuvat märkiviksi. Lopulta ne rupeutuvat ja kuivuvat. Ihottuman lisäksi paikalliset imusolmukkeet voivat olla suurentuneita. Sairaalaan on toistaiseksi jouduttu erityisesti sekundaaristen ihon bakteeri-infektioiden vuoksi, vähemmän itse viruksen aiheuttamien yleisoireiden vuoksi.

Oireet kestävät tyypillisesti 2–4 viikkoa. Yleensä tauti paranee itsestään ja tartuttavuuden katsotaan loppuvan rupien kuivumiseen. Vakavat taudinkuvat ovat mahdollisia erityisesti niillä, joiden puolustuskyky on muun sairauden tai lääketieteellisen hoidon vuoksi heikentynyt. Afrikan apinarokkoepidemioissa vakavampia tautimuotoja on todettu erityisesti lapsilla ja raskaana olevilla. Vuonna 2022 todetut matkailuun liittymättömät tautitapaukset ovat tähän mennessä edustaneet lievempää Länsi-Afrikan muotoa, ja tartuntatavan vuoksi tapauksia ollut lähes pelkästään aikuisilla.

Miten apinarokkoepäilyssä toimitaan?

Jos hyväkuntoisella pirkanmaalaisella potilaalla on epäselvä genitaalialueen leesio tai leesioita ja taustatiedot sopivat apinarokkoon, pyydä potilasta ottamaan itse puhelimitse yhteyttä Sarviksen alueella toimivaan sukupuolitautien vastaanottoon. Poliklinikka palvelee koko Pirkanmaata.

Jos potilas on terveydenhuollon muussa pisteessä jo tutkittavana tai potilas on huonokuntoinen, ota yhteyttä infektiolääkäriin.

Toimintaohjeet avovastaanotolle

Jos epäily on herännyt potilaan ollessa terveyskeskuksessa tai yksityisvastaanotolla, hänet sijoitetaan omaan huoneeseen odottamaan kuljetusta. Potilaan huoneessa työskennellessä noudatetaan kosketus-, pisara- ja ilmavarotoimia. Huoneessa ollessa käytetään seuraavia suojaimia:

  • FFP2-hengityksensuojain
  • Visiiri tai suojalasit
  • Pitkähihainen suojatakki tai -esiliina
  • Suojakäsineet

Potilaan siirryttyä huone siivotaan yksikössä käytössä olevalla pesevällä desinfektioaineella. Pesulaan lähetettävä pyykki pakataan sulavaan pyykkipussiin ja käsitellään alueellisen pesulan ohjeiden mukaan. Avohoidon käynnillä tuleva jäte kerätään jätepussiin, joka suljetaan ja laitetaan toisen jätepussin sisään niin, ettei uloin pussi kontaminoidu. Ulompi pussi suljetaan huolellisesti. Jätepussia ei saa pudottaa kuiluun, jotta se pysyy ehjänä. Monikäyttöiset välineet puhdistetaan ja desinfioidaan huolellisesti, mieluiten koneellisesti.

Jos potilas liikkuu sukupuolitautien vastaanottoon julkisilla kulkuvälineillä, ennen kuljetusta potilas peittää rakkulaiset ja rikkonaiset ihokohdat vaatetuksella ja vaihtaa päälleen puhtaat vaatteet, jos mahdollista. Suositellaan myös kirurgisen maskin käyttöä. Ambulanssia käytetään kuljetukseen vain silloin, kun potilas ei voi terveydentilansa puolesta siirtyä muulla tavalla.

Toimintaohjeet sairaalahoitoon

Katso ohjeet sairaalahoitoon Pirhan intran ohjeesta Toimintaohje apinarokkoepäilyssä.