Readspeaker

Miten äidin raudanpuute vaikuttaa lapsen terveyteen – Tays kutsuu synnyttävät äidit mukaan tutkimukseen

Taysissa on käynnistynyt uusi tutkimus, joka etsii lisää tietoa äidin raudanpuutteen yleisyydestä ja vaikutuksista syntyvän lapsen terveyteen. Tutkimukseen kutsutaan mukaan kaikki Taysiin vuosina 2024–2027 synnyttämään tulevat äidit.

Uutinen
Kuvassa ovat lääkärintakki yllään Elli Toivonen ja Laura Seppälä. Taustalla näkyy valokuvatapetti, jossa on valkoisenaan kukkivia oksia.

Tutkijat Elli Toivonen ja Laura Seppälä toivovat löytävänsä 6000 Taysiin synnyttämään tulevaa äitiä tutkimukseen, joka etsii muun muassa keinoja ennaltaehkäistä raskaus- ja synnytyskomplikaatioita.

Äidin raudanpuutteen on todettu olevan yhteydessä syntyvän lapsen pieneen syntymäpainoon, keskosuuteen ja jälkeläisen kognitiivisen kehityksen häiriöihin, kuten autismiin. Lisäksi äidin raudanpuuteanemian tiedetään lisäävän raskausmyrkytyksen, ennenaikaisen synnytyksen, ennenaikaisen lapsivedenmenon ja synnytyksenaikaisen verenvuodon riskiä.

Aiheeseen liittyy kuitenkin vielä paljon kysymyksiä, joihin haetaan vastauksia Taysissa alkavassa MATILDA-nimellä kulkevassa ”Äidin raudanpuutteen ja -hoidon vaikutus jälkeläisen terveyteen” -tutkimuksessa.

– Tutkimuksemme tuottaa lisää tietoa äidin raudanpuutteen vaikutuksista synnytysterveyteen ja jälkeläisen terveyteen aina kouluikään saakka. Samalla saamme lisätietoa äitien raudanpuutteen yleisyydestä sekä rauta- ja foolihappolisien käytöstä raskauden aikana. 

– Näiden tietojen avulla voimme esimerkiksi tunnistaa äideistä ja vastasyntyneistä riskiryhmiä sekä löytää keinoja ennaltaehkäistä raskaus- ja synnytyskomplikaatioita, kertoo tutkimuksen päätutkija, lastentautien erikoislääkäri Laura Seppälä.

Tavoitteena saada mukaan 6000 tutkittavaa 

Tutkimus on käynnistynyt huhtikuussa, ja tutkimukseen kutsutaan mukaan kaikki Taysiin synnyttämään tulevat äidit vuosina 2024–2027. Tutkimukseen osallistumisen mahdollisuudesta tiedotetaan neuvoloissa, ja aineisto kerätään kyselytutkimuksella Taysin sähköisessä asioinnissa OmaTaysissa heiltä, jotka antavat siihen suostumuksen.

Tutkimuksessa kysytään muun muassa raskaudenaikaisesta anemiasta, raudanpuutteesta ja rautalisien käytöstä sekä mahdollisista raudanpuutteeseen vaikuttavista muista sairauksista, lääkityksistä, tupakoinnista ja ruokavaliosta.

– Lisäksi seurataan äitien synnytysterveyttä, jälkeläisten kasvua ja kehitystä sekä mahdollista sairastavuutta potilaskertomuksista. Nämä tiedot katsotaan neuvolan ja kouluterveydenhuollon tarkastustietojen pohjalta yhden ja 18 kuukauden iässä sekä neljä- ja seitsemänvuotiaana, Seppälä lisää.

Seppälän lisäksi tutkijana toimii naistentautien erikoislääkäri Elli Toivonen Taysista. Tutkimuksesta on jo tekeillä yksi opinnäytetyö ja kolme väitöskirjaa. 

Teksti: Anne Kohtala