Korkein hallinto-oikeus antoi 6. lokakuuta tekemällään päätöksellä luvan poiketa asemakaavan mukaisesta kerrosluvusta, vesikaton ylimmästä korkeusasemasta, rakennusalasta ja istutettavasta alueen osasta Taysin sairaala-alueella osoitteessa Lääkärintie 10 sijaitsevalla kiinteistöllä. Näihin Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunta oli antanut poikkeamisluvan vuonna 2021, mutta maakuntamuseo valitti asiasta hallinto-oikeuteen vedoten muun muassa sairaalan B-osan suojelupäätökseen. Hallinto-oikeus kumosi yhdyskuntalautakunnan päätöksen. Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan hyvinvointialue valittivat päätöksestä, ja lopulta korkein hallinto-oikeus kumosi hallinto-oikeuden päätöksen.
Korkein hallinto-oikeus toteaa tuoreessa päätöksessä, että sairaalan vuonna 1962 rakennetun B-osan suojelumerkintä ei koske rakennuksen ympärillä olevia alueita. B-osan rakennusmassan maisemallista säilymistä kaupunkikuvassa koskeva kaavamääräys koskee rakennuksessa itsessään suoritettavia korjaus- ja muutostöitä. Poikkeamishakemuksen mukaisessa rakentamisessa ei kajota B-osaan eikä poikkeamista asemakaavan suojelumerkinnöistä tarvita.
Taysin sairaala-alueella kokonaisuutena on rakennustaiteellisia ja arkkitehtonisia arvoja, ja sairaalarakennukset ovat kaupunkikuvallisesti merkittäviä. Alueen asemakaavassa tai yleiskaavassa ei kuitenkaan ole määrätty säilyttämään muuttumattomana sairaalarakennusten muodostamaa kaupunkikuvallista näkymää.
- Asemakaavan mukaisen rakentamisen vaikutukset kaupunkikuvassa tai vaikutukset B-osan rakennushistoriallisiin- tai kaupunkikuvallisiin arvoihin eivät merkittävästi poikkea poikkeamishakemuksen mukaisen rakentamisen vaikutuksista, korkeimman hallinto-oikeuden päätöksessä todetaan.
Alue on varsin tuoreessa asemakaavassa osoitettu sairaala- ja opetustoimintojen korttelialueeksi. Päätöksen mukaan poikkeamisluvan myöntäminen ei aiheuta haittaa asemakaavan toteuttamiselle tai vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista.
Rakentaminen tarvitsee rakennusluvan ja lainanottovaltuuden
Konsernipalvelujohtaja Juhani Sand toteaa, että korkeimman hallinto-oikeuden päätös oli tärkeä ja odotettu. Hyvinvointialueen tavoitteena on rakentaa toiminnallisesti ja taloudellisesti kestävä palveluiden kokonaisuus. Tähän sisältyy sekä sairaalakokonaisuuden arviointi että erityisesti peruspalveluiden vahvistaminen alueellisena kokonaisuutena.
- Hyvinvointialueella on useita investointitarpeita mutta Taysin sairaala-alueen rakennushanke on niistä suurin. Sen eteneminen edellyttää rakennuslupaa kaupungilta sekä lainanottovaltuuden saamista valtiolta. Hyvinvointialue on neuvotellut koko syksyn valtionvarainministeriön kanssa lisälainanottovaltuuksista. Asian käsittely valtionvarainministeriön kanssa on vielä kesken.
Lähivuosina hyvinvointialue aikoo tehdä isoja rakenteellisia muutoksia palveluiden verkostoon. Niistä tehdään päätöksiä lähikuukausina.