Murupolku

Readspeaker

Lisämaidon ja tutin käyttö

Lisämaidon ja tutin käyttö

Lisämaidon ja tutin käyttö

Vältämme Taysissa lisämaidon antamista ja tuttien ja tuttipullojen käyttöä. Joskus lisämaitoa täytyy antaa lääketieteellisistä syistä. Muissa tapauksissa lisämaito voi hidastaa äidin maidonerityksen käynnistymistä. Jos vauva saa ensimmäisinä viikkoina tutin suuhunsa, se voi haitata oikean imemisotteen opettelua.

Vauvan pitäisi saada imeä rintoja tiheästi. Silloin äidin maidoneritys käynnistyy kunnolla. Jos vauva on terve ja se on syntynyt lähellä laskettua aikaa, hän ei yleensä tarvitse lisämaitoa. Ternimaitoa erittyy jokaiselta äidiltä pieniä määriä. Kun vauva imee tiheästi, se riittää ravitsemaan hänet.

Vastasyntyneellä on hyvin pieni vatsa. Sinne mahtuu vain 5–7 millilitraa eli vain teelusikallisen verran kerralla. Vatsa on myös melko venymätön ensimmäisinä päivinä. Lisäksi vauvan munuaiset eivät ole vielä täysin kehittyneet. Ne eivät pysty käsittelemään suurta määrää nestettä.

Lisämaito lääketieteellisestä syystä

Joskus vauva saa lisämaitoa lääketieteellisestä syystä. Näitä syitä ovat esimerkiksi:

  • vauvalla on liian alhainen verensokeri
  • vauva painaa liian vähän
  • äidillä on lääkitys, joka vaikuttaa vauvan vointiin.

Kun lypsät rintojasi, ylläpidät maidoneritystä myös silloin, kun vauva tarvitsee lisämaitoa lääketieteellisestä syystä.

Lisämaito on yleensä oman äidin lypsämää maitoa. Jos sitä ei ole saatavilla, annamme toisen äidin luovuttamaa rintamaitoa ja viimeisenä vaihtoehtona äidinmaidonkorviketta.

Vauva imee tuttia eri lailla kuin rintaa. On tärkeää, että lisämaidon antaminen ei häiritse rinnan imemisen opettelua. Siksi lisämaito annetaan yleensä niin, että vauva ei ime sitä. Lisämaito voidaan antaa esimerkiksi mukista, ruiskusta tai pipetistä.

Mistä tietää, saako vauvasi riittävästi maitoa? Asiaan liittyy erilaisia ennakkoluuloja ja asenteita, joita käsitellään Ulla Urbaanilegendan videossa!

Mistä tietää saako vauva tarpeeksi maitoa? (linkki YouTubeen)

Tutin käyttö

Jos vauvalle annetaan tutti ensimmäisten viikkojen aikana, se vaikuttaa äidin maidoneritykseen ja vauvan imuotteeseen.

Kun vauva imee rintaa, hän vauhdittaa samalla maidoneritystä. Rinnat tarvitsevat imemisärsytystä, jotta maidontuotanto lähtee kunnolla käyntiin. Siksi kaikkien imemiskertojen täytyisi alkuaikoina olla rinnan imemistä. Jos vauva saa rinnan sijasta tutin suuhunsa, maidoneritys ei välttämättä käynnisty yhtä tehokkaasti.

Oikean imemisotteen harjoittelu on tärkeää. Tutti häiritsee opettelua, sillä vauva imee tuttia eri tavalla kuin rintaa. Vauva imee tuttia niin sanotulla kapealla imuotteella, eli vähän kuin imisi pillillä. Oikea ote rinnan imemisessä on laaja, eli rinta on laajasti vauvan suussa syvällä, siten että rinnanpää on vauvan pehmeän kitalaen alueella. Vauva haukkaa rintaa samalla tavalla kuin me aikuiset haukkaamme hampurilaista.

Aikanaan vauva oppii oikean imemisotteen ja maidoneritys on lähtenyt käyntiin. Sen jälkeen voit antaa vauvalle tutin. Jätä kuitenkin tutti pois silloin, kun vauva haluaa imeä tiheästi rintaa. Se on yleensä merkki siitä, että vauva tarvitsee lisää ravintoa, sillä hän kasvaa nopeasti. Kun vauva imee rintaa usein, maidoneritys kasvaa ja vauva saa tarpeeksi ruokaa. Näitä tiheän imemisen kausia on vauvoilla usein kolmen viikon, kuuden viikon, kolmen kuukauden ja kuuden kuukauden iässä.

Vauva voi imeä rintaa tiheästi myös silloin, jos häntä uhkaa flunssa. Rintamaidossa on tartuntataudeilta suojaavia aineita. Vauva kerää näitä suoja-aineita flunssaa vastaan.

Tarvitseeko vastasyntynyt tuttia? Katso Ulla Urbaanilegendan käsityksiä ja kätilömme vastauksia asiasta!

Tarvitseeko vastasyntynyt tuttia? (linkki YouTubeen)

Lisämaidon ja tutin käyttö muualla verkossa linkit