Readspeaker

Valikkonäyttö

Lude eli lutikka

Lude eli lutikka

Lude eli lutikka

Päivitetty 18.10.2023

1. Tietoa lutikoista 
2. Lutikkaongelman tunnistaminen 
3. Lutikat sosiaali- tai terveydenhuollon yksikössä 

3.1 Potilas tai asukas tulee paikasta, jossa tiedetään tai epäillään olevan lutikoita 
3.2 Yksittäinen lutikkahavainto sote-yksikön tiloissa 
3.3 Lutikkaepäily potilas- tai asukashuoneessa 
3.4 Potilaan tai asukkaan vaatteiden käsittely 
3.5 Potilaan tai asukkaan tavaroiden käsittely 
3.6 Jätteiden käsittely

4. Lutikat sosiaali- tai terveydenhuollon asiakkaan kotona

4.1 Kotikäynnit, kun asiakkaan kotona on tai epäillään olevan lutikoita 
4.2 Ensihoidon käynnit, kun asiakkaan kotona on tai epäillään olevan lutikoita

1. Tietoa lutikoista

Lutikka (seinälude, bed bug) on luteisiin kuuluva ihmisen ulkoloinen. Se käyttää ravinnokseen ihmisen verta, jota se imee yöllä ihmisen nukkuessa. Kooltaan aikuinen lutikka on 5–7 millimetriä pitkä. Ne ovat soikean ja litteän muotoisia, ja niillä on hyvin kehittyneet jalat, mutta ei siipiä. Väritys voi vaihdella vaaleasta punaruskeaan. Lutikka elää asuntojen rakenteissa tai huonekaluissa, yleensä vuoteen läheisyydessä. Lutikoiden tyypillisiä suojapaikkoja ovat vuoteen jalat ja päädyt, patjat ja petivaatteet, kalusteet vuoteen läheisyydessä, repsottavat tapetit, valokatkaisijat ja pistorasiat, jalkalistat ja mattojen aluset, sekä erilaiset raot ja halkeamat seinissä ja lattioissa. Lutikka pysyttelee tavallisesti suojapaikassaan eikä lähde itse liikkeelle muihin tiloihin. Se voi kulkeutua huonekalujen ja tavaroiden mukana paikasta toiseen, esimerkiksi matkalaukussa hotellista kotiin.

Lutikka voi elää kuukausia ilman ravintoa ja se kestää hyvin kylmää ja lämpöä. Naaras munii elinaikanaan 200–500 munaa. Lutikan purema ei satu, koska se erittää imiessään puuduttavaa ainetta. Puremat aiheuttavat iholle punaisia läiskiä, jotka voivat kutista. Ruokailtuaan lutikka hakeutuu takaisin suojaan. Matkalla suojaan se ulostaa. Ulostetahrat ovat mustia pisteitä lutikan suojapaikkojen läheisyydessä tai vuodevaatteissa.

2. Lutikkaongelman tunnistaminen

Lutikat liikkuvat yleensä öisin saadakseen ruokaa ja viettävät muun ajan suojapaikassaan. Tästä syystä lutikkaongelmaa voi olla vaikea havaita. Lutikat jättävät ympäristöönsä jälkiä, jotka voivat auttaa havaitsemaan niiden läsnäolon.

Epäily voi syntyä lutikoiden jättämistä pienistä ulostetahroista. Ulostetahrat ovat mustia pisteitä lähellä lutikan ruokailu- tai suojapaikkaa. Tavallisesti tahroja esiintyy vuodevaatteissa, patjassa ja sängyn rakenteissa. Vuodevaatteista voi löytyä lutikan aterioinnin jäljiltä myös pieniä veritahroja- tai juovia.

Myös potilaan, asiakkaan tai asukkaan iholla olevat puremajäljet voivat herättää epäilyn lutikoista. Lutikoiden puremajäljet muistuttavat muiden hyönteisten puremia, mutta ne ovat usein kolmen ryppäissä. Puremat ilmaantuvat yleensä yön aikana paljaina olleille ihoalueille.

3. Lutikat sosiaali- tai terveydenhuollon yksikössä

Terveyden- ja sosiaalihuollon toimipisteissä, kuten sairaaloissa, asumispalveluyksiköissä, ryhmäkodeissa ja palvelutaloissa, lutikoiden torjuntatyön tekee asiaan erikoistunut tuholaistorjuntayritys. Noudata tarkasti tuholaistorjuntayrityksen antamia ohjeita.

3.1 Potilas tai asukas tulee paikasta, jossa tiedetään tai epäillään olevan lutikoita

Käytä suojatakkia tai -esiliinaa sekä suojakäsineitä koskiessasi potilaaseen tai asukkaaseen ja hänen tavaroihinsa.

Potilaan tai asukkaan saapuessa yksikköön hänen tavaransa pakataan heti muovipussiin, joka suljetaan tiukasti narulla tai nippusiteellä. Potilas tai asukas riisuu päällään olevat vaatteet valkoisen paperin tai lakanan päällä, jotta mahdolliset vaatteista putoilevat lutikat löytyvät. Kerää mahdolliset lutikat talteen näytepurkkiin tunnistamista varten. Lutikan pyydystämisessä voit käyttää apuna teippiä. Potilas tai asukas käy suihkussa ja vaihtaa puhtaat vaatteet.

Käsittele potilaan tai asukkaan vaatteet ja tavarat kohtien 3.4 ja 3.5 mukaisesti. Käsittele jätteet, joissa voi olla lutikoita kohdan 3.6 mukaisesti.

Ota tarvittaessa yhteyttä hygieniahoitajaan virka-aikana.

3.2 Yksittäinen lutikkahavainto sote-yksikön tiloissa

Toimi tämän ohjeen mukaan, jos havaitset lutikan/ lutikoita esimerkiksi päivystyksessä, leikkausosastolla, toimenpideyksikössä, avovastaanotolla, päiväkeskuksessa tai yksikön yleisissä tiloissa.

Kerää lutikat talteen näytepurkkiin tunnistamista varten. Lutikan pyydystämisessä voit käyttää apuna teippiä.

Ota yhteys kiinteistön huollosta vastaavaan tahoon. Sovi mihin tuholaistorjuntayritykseen otetaan yhteyttä ja kuka on yhteydessä tuholaistorjuntaan. Tuholaistorjuntayritys arvioi jatkotoimien tarpeen.

Tays keskussairaalassa:

  • Soita monivalvomoon, joka ottaa yhteyttä tiloista vastaavaan tahoon.
  • Soita tuholaistorjujalle Rentokill puh: 040 560 3651. Tämä numero toimii arkisin klo 6–21 ja viikonloppuisin klo 8–18.

Ota yhteyttä virka-aikana hygieniahoitajaan.

3.3 Lutikkaepäily potilas- tai asukashuoneessa

Käytä suojatakkia tai -esiliinaa sekä suojakäsineitä koskiessasi potilaaseen tai asukkaaseen sekä hänen vaatteisiinsa ja tavaroihinsa. Suojaimia käytetään fyysisessä kontaktissa potilaaseen tai asukkaaseen, kunnes hän on peseytynyt ja vaihtanut puhtaat vaatteet.  

Aloita torjuntatoimet välittömästi:

  1. Kaikki poistuvat huoneesta. Jos huoneesta on välttämätöntä ottaa mukaan tavaroita, pakkaa ne suljettuun muovipussiin.
  2. Potilas tai asukas siirtyy pesutilaan. Levitä lattialle valkoinen paperi tai lakana. Potilas tai asukas riisuu päällään olevat vaatteet paperin tai lakanan päällä, jotta mahdolliset vaatteista putoilevat lutikat löytyvät. Kerää lutikat talteen näytepurkkiin tunnistamista varten. Lutikan pyydystämisessä voit käyttää apuna teippiä.
  3. Potilas tai asukas käy suihkussa ja vaihtaa puhtaat vaatteet
  4. Käsittele potilaan tai asukkaan päällä olleet vaatteet kohdan 3.4 mukaisesti
  5. Käsittele potilaan tai asukkaan huoneesta tuodut tavarat kohdan 3.5 mukaisesti
  6. Käsittele jätteet kohdan 3.6 mukaisesti
  7. Potilaan tai asukkaan ja hänen tavaroidensa kanssa ilman suojaimia fyysisessä kontaktissa olleet työntekijät ja siivoukseen osallistuneet vaihtavat vaatteet ja käyvät halutessaan suihkussa. 
  8. Ota yhteys kiinteistön huollosta vastaavaan tahoon. Sovi mihin tuholaistorjuntayritykseen otetaan yhteyttä ja kuka on yhteydessä tuholaistorjuntaan.
    • Tays keskussairaalassa:
      • Soita monivalvomoon, joka ottaa yhteyttä tiloista vastaavaan tahoon.
      • Soita tuholaistorjujalle Rentokill puh: 040 560 3651. Tämä numero toimii arkisin klo 6–21 ja viikonloppuisin klo 8–18.
  9. Selvitä tilanne tuholaistorjujalle. Sovi tuholaistorjujan kanssa jatkotoimista:
    • mitä tarkastetaan?
    • kuka tarkastaa?
    • milloin tarkastus tehdään? 
  10. Toimi tuholaistorjuntayrityksen ohjeiden mukaan. Yleensä yksikön tilat tarkastetaan ja tarvittaessa käsitellään torjunta-aineella. Tuholaistorjuntayrityksen työntekijä antaa ohjeet siitä, koska huoneen tai käsitellyn kiinteistön voi ottaa käyttöön.
  11. Ota yhteyttä virka-aikana hygieniahoitajaan.

3.4 Potilaan tai asukkaan vaatteiden käsittely

Jos vaatteet lähetetään pesulaan, pakkaa ne liukenevaan pyykkipussiin. Informoi pesulaa lutikkapyykistä. Tays: liukeneva pyykkipussi laitetaan keltaiseen pyykkipussiin, jonka päälle kirjoitetaan lutikka.

Jos vaatteet pestään yksikössä, laita ne suoraan pesukoneeseen ja pese välittömästi 60 asteessa. Pyyhi pesukoneen luukku ennen kuin otat puhtaat pyykit koneesta. Kuivaa pyykit kuivausrummussa, jos mahdollista.

Sairaalassa potilaan omat vaatteet pakataan tiiviiseen pussiin ja pyydetään läheisiä hakemaan pussi kotiin pesuun. Ellei läheisiä ole, vaatteet pidetään pakattuina hoitojakson ajan.

3.5 Potilaan tai asukkaan tavaroiden käsittely

Jos yksikössä on sauna, voit lämpökäsitellä potilaan tai asukkaan tavarat siellä:

  • Tee lämpökäsittely heti potilaan tai asukkaan saavuttua
  • Poista tavaroista kuumaa kestämättömät tuotteet, kuten kosmetiikka, valkoisen paperin tai lakanan päällä. Pyyhi nämä tavarat yksitellen yleispuhdistusaineella tai desinfektiopyyhkeellä.
  • Laita laukku tavaroineen suljettuna vähintään 80 asteiseen saunaan. Avaa laukku tunnin kuluttua. Lämpökäsittelyn tulee kestää vähintään kaksi tuntia, jotta lämpö ehtii levittyä kaikkiin tavaroihin.

Jos potilas tai asukas tulee yksikköön, jossa tavaroiden lämpökäsittely ei ole mahdollista:

  • Pakkaa potilaan tai asukkaan tavarat muovipussiin, joka suljetaan tiukasti narulla tai nippusiteellä
  • Tavarat pidetään pakattuina, kunnes potilas tai asukas lähtee yksiköstä kotiin. Potilaan tai asukkaan läheinen voi myös käydä hakemassa tavarat ja viedä ne kotiin.
  • Mikäli potilas tai asukas jää yksikköön pidemmäksi aikaa ja tarvitsee tavaroitaan, pura tavarat pussista valkoisen paperin tai lakanan päällä. Pyyhi tavarat yksitellen yleispuhdistusaineella tai desinfektiopyyhkeellä.

3.6 Jätteiden käsittely

  • Kerää jätteet muovipussiin, joka suljetaan tiukasti narulla tai nippusiteellä.
  • Taysin jäteasemalle lähetettävät jätteet kerätään muovipussiin, joka suljetaan tiukasti narulla tai nippusiteellä ja laitetaan punaiseen muovisäkkiin (ei-tunnistettava biologinen jäte). Säkki suljetaan huolellisesti ja siihen kirjoitetaan vastuuyksikön lyhenne ja kustannuspaikan numero. Jätteitä ei saa pudottaa alas jätekuilusta, vaan kuljetusyksikkö noutaa ne.

4 Lutikat sosiaali- tai terveydenhuollon asiakkaan kotona

4.1 Kotikäynnit, kun asiakkaan kotona on tai epäillään olevan lutikoita

Jätä ulkovaatteet mieluiten tiimitilaan tai autoon. Jos tämä ei ole mahdollista, pakkaa ulkovaatteet tiiviisti suljettuun muovipussiin käynnin ajaksi.

Pue kengänsuojukset ennen asuntoon menoa ja riisu ne asunnosta lähtiessäsi jätepussiin. Käytä suojatakkia tai -esiliinaa sekä suojakäsineitä koskiessasi asiakkaaseen sekä hänen vaatteisiinsa ja tavaroihinsa. Älä istu käynnillä pehmustetuille tuoleille, sohvalle tai vuoteeseen.

Ota käynnille mukaan vain tarvitsemasi välineet. Jos joudut ottamaan laukun mukaan, pidä se selässä/olalla tai laita suljettuun muovipussiin käynnin ajaksi. Käytä kertakäyttöisiä hoitovälineitä, mikäli mahdollista. Laita monikäyttöiset välineet käytön jälkeen tiukasti narulla suljettuun muovipussiin. Kun olet palannut tiimitilaan, tyhjennä hoitovälineet pussista valkoisen lakanan päällä, jotta huomaat mahdolliset lutikat. Huolla välineet tavalliseen tapaan.

Asiakkaan vaatteiden huolto:

  • Jos vaatteet lähetetään pesulaan, pakkaa ne liukenevaan pyykkipussiin. Informoi pesulaa lutikkapyykistä 
  • Jos vaatteet pestään kotona, laita ne suoraan pesukoneeseen ja pese välittömästi 60 asteessa. Pyyhi pesukoneen luukku ennen kuin otat puhtaat pyykit koneesta. Kuivaa pyykit kuivausrummussa, jos mahdollista.
  • Mikäli pyykki viedään pestäväksi esim. läheisen kotiin, laita pyykki tiukasti narulla suljettuun muovipussiin kuljetusta varten.  
  • Kengät ja 60 asteen pesua kestämättömät tekstiilit laitetaan muovipussiin, joka suljetaan tiiviisti narulla tai nippusiteellä ja lämpökäsitellään saunassa vähintään 80 asteen lämpötilassa kaksi tuntia

Jos asiakas lähtee hoitoon kodin ulkopuolelle, hän peseytyy ja vaihtaa puhtaat vaatteet, jos mahdollista.  Asiakas ottaa kotoa mukaan mahdollisimman vähän tavaraa. Pyyhi mukaan otettavat tavarat ja pakkaa ne tiukasti narulla suljettuun muovipussiin. Tiedota hoitopaikkaa lutikoista.

Noudata tarkasti tuholaistorjujan antamia ohjeita.

Ota tarvittaessa yhteyttä oman alueesi hygieniahoitajaan.

4.2 Ensihoidon käynnit, kun asiakkaan kotona on tai epäillään olevan lutikoita

Ensihoidon ohjeen voit lukea täältä.