Kirurgian koulutuskeskus perustettiin Pirkanmaan sairaanhoitopiirin aikaan alkujaan hankkeena, ja vuonna 2015 siitä tuli sairaanhoitopiirin yksikkö. Pirkanmaan hyvinvointialueella Kirurgian koulutuskeskus kuuluu TKIO-vastuualueelle (tutkimus, kehittäminen, innovaatiot ja osaaminen). Koulutuskeskuksessa työskentelee tällä hetkellä täysipäiväisesti kaksi koulutuskoordinaattoria sekä osa-aikainen asiantuntijalääkäri. Asiantuntijalääkärinä on toiminut maaliskuusta 2015 alkaen gynekologinen onkologi Reita Nyberg.
Kirurgian koulutuskeskuksen koulutuksiin on osallistunut yli 14 000 valmista tai tulevaa ammattilaista
Kymmenen vuoden aikana Kirurgian koulutuskeskuksessa on saanut koulutusta yli 7 600 valmista lääkäriä ja hoitajaa sekä yli 6 500 lääketieteen tai sairaanhoidon opiskelijaa. Kouluttajia ja asiantuntijoita puolestaan on vieraillut koulutuskeskuksessa noin 2900. Yli 1 700 henkilöä Pirkanmaan, Vaasan, Seinäjoen ja Keski-Suomen alueelta on toiminut kuolemansa jälkeen opetuspotilaana koulutuskeskuksessa. Kiitämme heitä jokaista lämpimästi heidän arvokkaasta panoksestaan kirurgisen osaamisen parantamiseksi.
Kirurgian koulutuskeskus tukee ja kehittää leikkauksia tekevien ammattilaisten kirurgisia taitoja. Kirurgisten taitojen kehittäminen auttaa parantamaan potilasturvallisuutta. Tyypillisiä koulutuskeskuksessa harjoiteltavia taitoja ovat muun muassa erilaisten tekonivelimplanttien asetukset, murtumien, vammojen ja syöpäkasvainten kirurginen hoito, tähystykselliset leikkaustekniikat sekä hätätilapotilaan hoito.
Kymmenvuotissyntymäpäivään mennessä Kirurgian koulutuskeskuksessa on järjestetty yhteensä yli 1200 koulutustilaisuutta, joista 836 on ollut Taysin ja Pirkanmaan hyvinvointialueen klinikoiden sekä Tampereen yliopiston lääketieteen tiedekunnan koulutuksia ja 380 on ollut erikoislääkäriyhdistysten, yritysten tai muiden sairaaloiden koulutustilaisuuksia. Koronapandemian alkuvaiheessa koulutuskeskus oli puoli vuotta suljettuna, ja sulkuajan jälkeenkin kansainvälisten koulutusten järjestäminen oli jonkin aikaa rajoitettua. Nyt ulkomaisia lääkäreitä käy jälleen säännöllisesti koulutuskeskuksessa sekä kouluttamassa että kouluttautumassa itse.
Toimenpideharjoittelu vainajalla lisää kirurgin itseluottamusta
Kirurgian koulutuskeskuksessa tehdyn toimenpideharjoittelun on havaittu lisäävän kirurgin luottamusta selvitä kyseisestä toimenpiteestä aidossa tilanteessa leikkaussalissa. Aiheesta saatiin tietoa Tampereen yliopistossa lääketiedettä opiskelevan LK Lotta Toivion tekemästä kyselytutkimuksesta, jossa kysyttiin sadalta koulutuskeskuksessa harjoitelleelta Taysin erikoistuvalta ja erikoislääkäriltä arvioita luottamuksesta heidän omiin kykyihinsä ennen ja jälkeen harjoittelun. Molemmissa ryhmissä luottamus omiin kykyihin parani merkitsevästi vainajalla tehdyn toimenpideharjoittelun jälkeen.
Kyselytutkimus tarjosi tietoa myös tavallisimmista oppimistavoitteista vainajilla tehtävissä harjoituksissa, vastauksissa painottuivat toimenpiteen tekniikan ja sujuvuuden harjoittelu, oleellisen kirurgisen anatomian opettelu sekä erikoislääkäreillä myös erikoistuvien lääkäreiden ohjaaminen ja opettaminen. Kyselytutkimuksen yhteydessä annetusta vapaasta palautteesta yli 90 %:ssa kiitettiin sekä Kirurgian koulutuskeskuksen tarjoamaa harjoitteluympäristöä että vainajilla tehtävää toimenpideharjoittelua tehokkaana ja hyödyllisenä harjoitusmuotona.
Lisätietoja
Kirurgian koulutuskeskuksen asiantuntijalääkäri Reita Nyberg, reita.nyberg@pirha.fi, puh. 050 384 7500