Onko palveluillamme vaikutusta?

Inspiroidu vaikuttavuustyön esimerkeistä hyvinvointialueen palveluissa.


Onnistuimmeko minimoimaan vahingot – pelastusalan vaikuttavuus on muutakin kuin ennaltaehkäisyä

Keskustelu pelastusalan vaikuttavuudesta ohjautuu usein luonnollisesti onnettomuuksien ennaltaehkäisyyn, joka vaikuttaa merkittävästi turvallisuuden parantamiseen ja onnettomuuksien vähentymiseen. Turvallisuusviestinnällä ja valvonnalla voidaan lisätä väestön tietoisuutta ja vaikuttaa onnettomuuksien määrään. Mutta mitä muuta pelastusalan vaikuttavuus on?

Paloasemalla kahden paloauton vieressä poseeraa neljä pelastajaa työasuissaan.

Pelastusalan vaikuttavuutta voidaan arvioida myös syntyneiden henkilö- ja omaisuusvahinkojen perusteella. Jos onnettomuus ennaltaehkäisytyöstä huolimatta tapahtuu, voidaan pelastustoiminnalla vaikuttaa syntyviin henkilö- ja omaisuusvahinkoihin. Lisäksi on tärkeää analysoida ja raportoida onnettomuuksien syitä. Esimerkiksi onnettomuuskehityksen seuranta, palontutkinta ja siitä saatava tieto on tärkeää vaikuttavuustyön näkökulmasta.  

Sisäministeriö antoi vastikään uuden pelastustoimen toimintavalmiuden suunnitteluohjeen, joka ohjaa yhdenvertaisten ja laadukkaiden pelastustoimen palveluiden toteuttamiseen valtakunnallisesti ja alueellisesti.

Palveluiden suunnittelu tulee kohdistaa niihin tehtäviin ja tilanteisiin, joita onnettomuuksien ehkäisytyöllä ei voida ennalta estää.  Oikeaan paikkaan oikea-aikaisesti sijoitetulla tarkoituksenmukaisella resurssilla vastataan toimintavalmiudelle asetettuihin vaatimuksiin, mutta myös vähennetään syntyviä henkilö- ja omaisuusvahinkoja. 

Mitä vaatii seuraava askel?

Esimerkiksi kaupunkiseudun tiivistyminen haastaa pelastustoimen toimintavalmiuden suunnittelua ja toteutumista, minkä vuoksi on pyrittävä löytämään aiempaa joustavampia ratkaisuja palveluiden tuottamiseen. Yhdistämällä toimintaympäristö- ja riskianalyysi saatavilla olevaan dataan pystytään toteuttamaan entistä vaikuttavampaa pelastustointa.

Pelastusalan vaikuttavuudesta toteutettiin Pelastusalan palveluiden vaikuttavuuden mittaaminen osana hyvinvointialueita -esiselvityshanke, jonka yhtenä lopputuloksena oli tarve alan yhteiselle jaetulle ymmärrykselle vaikuttavuudesta ja siihen liittyvistä tavoitteista. 

Lisäksi vaikuttavuustyön todettiin tarvitsevan resursointia, tukea ja ohjausta, luotettavia mittareita, tietoperustaa sekä toimivia tiedonhallintajärjestelmiä. Näitä kaikkia tarvitaan, jotta pelastusala voi ottaa seuraavan askeleen vaikuttavuustyössä.

Onko palveluillamme vaikutusta?

Onko palveluillamme vaikutusta -blogisarja kertoo esimerkkejä Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluiden kehittämisestä ja vaikuttavuustyöstä eri palvelulinjoilla. Tutustu sarjan muihin blogeihin.



Aiemmat blogiartikkelit