Mikä on Parkinsonin tauti?
Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä liikehäiriösairaus, johon liittyy erilaisia motorisia oireita. Suomessa on noin 16 000 Parkinsonin tautia sairastavaa henkilöä. Tauti on yleinen sairaus, ja se voi ilmetä kenellä tahansa. Yleisempää se on kuitenkin iäkkäillä ihmisillä, etenkin yli 60-vuotiailla. Arvioiden mukaan noin 1–2 % yli 60-vuotiaista sairastaa Parkinsonin tautia.
- Nuoremmilla ikäryhmillä taudin esiintyvyys on huomattavasti harvinaisempaa, mutta joskus sairautta todetaan myös jopa alle 40-vuotiailla henkilöillä, kertoo neuroalojen erikoislääkäri Mikko Moisala.
Parkinsonin taudin pääoireita ovat
- lepovapina
- liikkeiden hidastuminen
- lihasjäykkyys
- tasapainon ongelmat.
Pidemmälle edenneessä taudissa voi ilmetä myös autonomisen hermoston oireita, kuten äkillistä verenpaineen vaihtelua, hikoiluhäiriöitä, puheen muutoksia ja nielemisongelmia. Oireet alkavat hitaasti kuukausien ja vuosien kuluessa. Aluksi oireita on yleensä vain toisen puolen raajoissa, mutta myöhemmin oireet muuttuvat molemminpuolisiksi.
Taudin motoriset oireet aiheutuvat sellaisten hermosolujen rappeutumisesta, jotka käyttävät dopamiinia välittäjäaineenaan.
Tauti ei ole perinnöllinen, mutta geneettiset tekijät voivat vaikuttaa alttiuteen sairastua. Miehet sairastuvat Parkinsonin tautiin hieman useammin kuin naiset. Sairauden kehittymisen syiksi on epäilty erilaisten tekijöiden yhdistelmää, mutta varmuutta taustasyihin ei ole saatu.
Kuinka tauti todetaan ja kuinka sitä hoidetaan?
Parkinsonin tauti todetaan potilaan oireiden ja sairaushistorian ja neurologisen tutkimuksen perusteella, kun muut sairaudet on saatu poissuljettua. Joskus diagnoosi varmistetaan kuvaamalla dopamiinin aineenvaihduntaa aivoissa.
- Parkinsonin tauti on krooninen sairaus, joka valitettavasti ei ole parannettavissa. Nykyiset hoidot keskittyvät oireiden lievittämiseen ja elämänlaadun parantamiseen, Moisala toteaa.
Tärkeimmät hoitomuodot ovat
- lääkehoito
- fysioterapia
- puheterapia
- toimintaterapia.
Jos edenneeseen Parkinsonin tautiin liittyy hankalia tilanvaihteluita lääkehoidosta huolimatta, on mahdollista harkita laiteavusteisia hoitoja kuten levodopa-infuusiohoitoja ja syväaivostimulaatiota.
Vaikka Parkinsonin tautia ei voida parantaa, diagnoosilla ja hoidolla voidaan merkittävästi parantaa elämänlaatua ja hidastaa taudin etenemistä. On tärkeää, että potilaat saavat tukea ja ohjausta sairauden kanssa selviytymiseen. Säännöllinen liikunta, terveellinen ruokavalio ja riittävä lepo voivat tukea hyvinvointia.
Sairauteen liittyy sekä näkyviä että näkymättömiä haasteita. Parkinsonin tautia sairastavien läheisten ja muun tukiverkon merkitys on alusta lähtien suuri. Tuen saaminen on erityisen tärkeää sairauden edetessä.
Osallistu kaikille avoimeen webinaariin 11.4. ja opi lisää taudista ja apuvälineistä
Pirkanmaan Kotitori järjestää yhteistyössä Camp Mobilityn, Liikehäiriösairauksien liiton ja Pirkanmaan hyvinvointialueen lähitorien kanssa webinaarin. Webinaari järjestetään torstaina 11.4. klo 11–12 Microsoft Teamsissa. Webinaari on kaikille avoin, ja se tallennetaan. Webinaarissa kuulet erilaisista arjen apuvälineistä.
Webinaarin ohjelma ja tapahtuman linkki
Alkusanat ja tervetulotoivotukset yhteiseen tapahtumaan, Kotitori
Johdatus, Liikehäiriösairauksien liitto ry
Camp Mobility esittelee apuvälineitä
Kysymykset ja keskustelua
Kiitokset ja tapahtuman päättäminen, Kotitori
Voit liittyä Teamsin kautta linjoille oheisen linkin kautta.
Liity Teams-webinaariin 11.4. klo 11 klikkaamalla tätä linkkiä