Murupolku

Readspeaker

Munuaisleikkaukseen tulevan potilaan opas

Munuaisleikkaukseen tulevan potilaan opas

Munuaisleikkaukseen tulevan potilaan opas

Sinulle on suunniteltu tehtäväksi munuaisleikkaus. Valmistautumalla hyvin leikkaukseen voit vaikuttaa toipumiseesi ja varmistat nopean palautumisen normaaliin arkeen.Tämän oppaan tarkoitus on ohjata ja tukea toipumistasi parhaalla mahdollisella tavalla. Hoitohenkilökuntamme on mukana tukemassa sinua, olet kuitenkin itse avainasemassa hoidon onnistumisessa.

Munuaissyöpä on munuaisen kuorikerroksesta alkunsa saava pahanlaatuinen kasvain. Kasvain löytyy usein sivulöydöksenä, kun tehdään vatsan alueen ultraäänitutkimus tai tietokoneviipalekuvaus jonkin muun vaivan vuoksi. Tällöin potilas lähetetään kiireellisesti hoitoarvioon.

Munuaissyöpä todetaan Suomessa vuosittain noin 1 000 henkilöllä. Ilmaantumisajankohta painottuu selkeästi työelämän loppuvuosiin ja eläkeiälle. Oireita voivat olla verivirtsaisuus, kylkikipu, kuumeilu, laihtuminen tai etäpesäkkeen aiheuttamat paikallisoireet kuten selkäsärky. Suurin osa kasvaimista kuitenkin löytyy oireettomalta henkilöltä sivulöydöksenä.
Munuaissyövän riskitekijöitä ovat mm. ikä, lihavuus, tupakointi, loppuvaiheen munuaisten vajaatoiminta ja harvinaiset perinnölliset syyt.

Munuaisleikkaukseen tulevan potilaan opas - haitari

Tervetuloa potilaaksemme

Munuaiskasvaimia voidaan seurata tai hoitaa kasvaimen koosta, tyypistä ja potilaan perussairaudet huomioiden.

Leikkaus on munuaissyövän ensisijainen hoitovaihtoehto. Leikkaus voidaan tehdä poistamalla koko munuainen (nefrektomia) tai poistamalla osa munuaisesta (resektio) riippuen kasvaimen koosta ja sijainnista.

Leikkaus voidaan tehdä tähystämällä tai avotoimenpiteenä. Nämä molemmat voidaan tehdä vatsaontelon kautta (transperitoneaalinen) tai vatsaontelon takaisen tilan kautta (retroperitoneaalinen lähestymistapa).

Leikkauksen yhteydessä poistetaan tarvittaessa lisämunuainen ja suurentuneita imusolmukkeita.

Poistettu kasvain lähetetään patologille arvioon. Patologi määrittelee kasvaimen tyypin ja mahdollisen kasvamisen ympäröiviin kudoksiin.

Nykytietämyksen valossa munuaissyöpään ei anneta liitännäishoitoja kuten lääke- tai sädehoitoa, jos kasvain on saatu kokonaisuudessaan pois. Jos kasvain on lähettänyt etäpesäkkeitä, voidaan yksittäinen pesäke hoitaa kirurgisesti tai sädehoidolla. Usein aloitetaan kuitenkin lääkehoitoja onkologin eli syöpälääkärin toimesta. Perinteiset solunsalpaajat eivät tepsi munuaissyöpään vaan hoitona käytetään ns. täsmälääkkeitä tai immunologisia lääkkeitä.

Munuaisen kokopoisto eli nefrektomia

Piirroshavainnekuva munuaisen kokopoistosta.

Munuaisen osapoisto eli resektio

Piirroshavainnekuva munuaisen osapoistosta.

Liikkuminen

Ennen leikkaukseen tuloa voit liikkua normaalisti.
Oppaan liitteistä löydät kuvalliset ohjeet leikkauksen jälkeisestä liikkumisesta. Huomioithan liikkeelle lähtiessä nousta vuoteesta kyljen kautta ylös. Kyljenkautta ylösnousu rasittaa vähiten leikkausaluetta. Voit harjoitella tätä tekniikkaa jo kotona.

Ravitsemus

Ennen leikkausta sinun on pyrittävä mahdollisimman hyvään ravitsemustilaan edistääksesi toipumista. Älä aloita laihduttamista tässä vaiheessa. Ensikäynnillä arvioidaan ravitsemustilaasi ja saat tarvittaessa ohjausta ravitsemukseen liittyvissä asioissa.

Ravinnotta on oltava leikkausta edeltävänä iltana klo 24 lähtien.

Ensikäynnillä tai esikäyntipuhelussa käydään lävitse mahdolliset kotilääkkeesi. Lääkkeitä saatetaan tauottaa ennen leikkausta. Lääketauotuksista saat ohjeet erikseen.

Jos olet ottamassa influenssa- tai koronarokotteen otathan sen hyvissä ajoin. (Vähintään kaksi viikkoa aikaisemmin)
Mikäli käytät verta ohentavaa lääkitystä hoitava yksikkösi ohjaa sinulle lääketauotuksen ennen toimenpidettä. Mikäli käytät Omega3-valmisteita tai muita luontaistuotteita, jätä nämä valmisteet ottamatta vähintään kaksi viikkoa ennen leikkaukseen tuloa.

Leikkauksen jälkeen sinulle saatetaan aloittaa verisuonitukoksia ehkäisevä pistoshoito, joka saattaa jatkua vielä kotona. Pistämistä harjoitellaan osastolla ja siitä löytyy opetusvideo.

Katso video: Napapiikin poisto-ohje

Tupakka, sähkösavukkeet ja nuuska lisäävät merkittävästi leikkauksiin liittyviä haittavaikutuksia. Leikkaushaavan tulehdukset ovat 75 prosenttia yleisempiä tupakoivilla kuin tupakoimattomilla.

Tupakoinnin lopettaminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, tämä tukee leikkausta ja sen leikkauksen onnistumista ja nopeaa toipumista.

Alkoholin käytöstä on hyvä pidättäytyä ennen leikkausta, sillä alkoholi lisää leikkaukseen liittyviä riskejä.

Jos voinnissa tapahtuu muutoksia esihaastattelun jälkeen, ilmoitathan näistä arkena poliklinikalle ja muina aikoina vuodeosastolle. Tällaisilla muutoksilla tarkoitetaan sairastumista, esim. flunssaan tai lääkitysmuutoksia tms.  

Ennen peseytymistä muista poistaa kynsilakka, rakennekynnet ja meikit sekä kaikki korut.

Käy suihkussa toimenpidettä edeltävänä iltana. Kiinnitä erityistä huomiota leikkausalueeseen, nivusiin ja napaan.

Pukeudu peseytymisen jälkeen puhtaisiin vaatteisiin, sekä vaihda puhtaat lakanat.

Hygieniasyistä hajusteiden ja meikkien käyttö on kiellettyä.

Varmista, että leikkausalueen iho on ehjä. Esimerkiksi haava, ihottuma, palovamma tai tulehdus voi olla esteenä toimenpiteelle. Tarvittaessa ota yhteyttä kutsukirjeessä mainittuun puh. numeroon.

Syömättä ja juomatta tulee olla klo 24 lähtien.

Ole ehdottomasti syömättä ja juomatta!

Jos sinulla on käytössä kotilääkkeitä, olet saanut niistä erilliset ohjeet. Toimi näiden ohjeiden mukaan. Voit ottaa lääkkeet pienen vesimäärän kanssa.

Muista pukea tukisukat jalkaan.

Leikkauspäivän aamuna tulet Leiko-yksikköön Taysin K-rakennukseen 5. kerrokseen. Istu odottamaan, niin hoitaja tulee noutamaan sinut odotustilasta. Huomaa, että saapumisjärjestys ei ole sama kuin leikkausjärjestys.

Leikossa hoitaja haastattelee sinua ennen toimenpidettä ja antaa esilääkkeen.

Toimenpiteen kestoaikaa ei voida arvioida tarkkaan etukäteen, koska se riippuu toimenpiteesi etenemisestä.

Tutustu tarkemmin:

Heräämö

Toimenpiteen jälkeen sinut siirretään heräämöön. Heräämössä vointiasi tarkkaillaan aktiivisesti.
Jotta toipumisesi alkaa parhaalla mahdollisella tavalla, kerro rohkeasti heräämön hoitajalle tuntemuksistasi, kuten kivusta, pahoinvoinnista ja palelemisesta.
Heräämössä oloaika vaihtelee yksilöllisesti ja toimenpiteestä riippuen. Vointisi ollessa riittävän hyvä, sinut siirretään vuodeosastolle.

Osastolla

Osastolla jatketaan leikkauksen jälkeistä tarkkailua. Tapaat osastolla hoitajien lisäksi lääkäreitä sekä tarpeen mukaan fysioterapeutin.
Leikkauksen jälkeen olemme yhteydessä läheisiisi, kun saavut vuodeosastolle, jos näin on sovittu. Tarvittaessa lääkäri voi myös soittaa leikkauksen jälkeen omaiselle, mikäli asiasta on etukäteen sovittu.

Leikkaushaavat

  • Tähystysleikkaus: vatsalle tai selän puolelle tulee yleensä kolmesta viiteen tähystyshaavaa, joskus useampikin. Yksi haavoista on yleensä isompi, jonka kautta munuainen tai sen osa saadaan poistettua. Pienillä haavoilla on yleensä sulavat ompeleet. Haavoilla on ruskeat haavateipit, jotka voit poistaa viimeistään viikon kuluttua leikkauksesta.
  • Avoleikkaus: Ylävatsalle tai kylkeen tulee n. 20-30 cm pitkä pystysuora tai kylkikaaren suuntainen haava. Haava suljetaan hakasilla tai ompelein. Osastolla ollessasi saat vatsan ympärille tukivyön, jonka tarkoitus on tukea haavaa ollessasi liikkeellä. Haavalappu poistetaan ensimmäisen suihkussa käynnin yhteydessä, jonka jälkeen haavalappua ei enää tarvita, jos haava on siisti, eikä vuoda.

Leikkauksen jälkeinen kipu on yleensä lyhytkestoista ja yksilöllistä.

Leikkauskivun hoito

  • Tähystyksessä: kipulääkitys pääsääntöisesti suun kautta otettavilla lääkkeillä.
  • QLB-Puudute eli quadratus lumborum puudute saatetaan laittaa toimenpiteen yhteydessä anestesialääkärin toimesta joko toimenpidettä ennen tai sen jälkeen.
  • Avoleikkauksessa: kipulääkitys annetaan muutaman vuorokauden ajan selän nikamienvälistä laitettavalla epiduraalikatetrilla. Epiduraalipuudutusta jatketaan 2 - 3 vrk leikkauksesta ja tämän jälkeen jatketaan suun kautta otettavilla kipulääkkeillä.

Kipua arvioidaan kipumittaria käyttäen ja tuntemuksiesi mukaan. Kipua arvioidaan sinulta kyselemällä asteikolla 0-10.

Jos kotona ollessa kivut merkittävästi pahenevat niin olethan yhteydessä UROV:lle tai tarvittaessa päivystykseen, mikäli vointisi huononee yhtäkkisesti. Mikäli kipu pitkittyy viikoiksi eikä parane, tai muuttaa luonnettaan polttavaksi, kihelmöiväksi tai muuten oudoksi olethan myös yhteydessä meihin.

Pahoinvointia voi esiintyä leikkauksen jälkeen muun muassa nukutuksesta johtuen. Leikkauksen jälkeistä pahoinvointia ehkäistään tarvittaessa lääkityksellä.

Kivun arviointiin käytetty mittari

Kipua arvioidaan sinulta kyselemällä asteikolla 0-10 tai sanallisesti arvioiden: ei kipua, lievä kipu, kohtalainen kipu, kova kipu, sietämätön kipu.

Pahoinvoinnin arviointiin käytetty mittari

Pahoinvointia arvioidaan myös asteikolla 0-10 tai sanallisesti arvioiden: ei pahoinvointia, lievä pahoinvointi, kohtalainen pahoinvointi, voimakas pahoinvointi.

Pääset kotiin leikkauksen jälkeen heti, kun vointisi sen sallii. Ennen kotiutumista sinun on pystyttävä ruokailemaan, liikkumaan ja huolehtimaan wc-käynneistä itsenäisesti. Kotiutuminen ajoittuu yleensä 2-5 vuorokauden päähän tähystysleikkauksesta. Avotoimenpiteessä kotiutuminen saattaa tapahtua myöhemmin. Alkuvaiheen toipuminen vie yleensä 4-6 viikkoa.

Kotiutumisen yhteydessä saat tarvittavat sähköiset reseptit, kotihoito-ohjeet koskien haavanhoitoa, liikkumista sekä arjessa toimimista. Tarvittaessa hoitaja opastaa sinulle verisuonitukoksia estävän pistoshoidon, jos lääkäri on sen sinulle määrännyt. Kotiutuessasi saat selvityksen sairaalassaoloajastasi ja tarvittaessa saat  sairauslomatodistuksen. Sairausloman pituus on normaalisti 4 viikkoa leikkauksen jälkeen, mutta se määritellään kotiutumisvaiheessa tarkemmin hoitavan lääkärin toimesta.

Tarvittaessa sinulle järjestetään kotiapua tai jatkohoitopaikka terveyskeskukseen. Majoittuminen potilashotelliin sairaalamaksun hinnalla on mahdollista ennen kotiutumistasi. Lisätietoa potilashotellista

Noin kuukauden kohdalla leikkauksesta sinut kutsutaan urologian poliklinikalle urologin vastaanotolle kontrolliin. Tässä yhteydessä käydään läpi patologin lausunto ja suunnitellaan jatkohoito, joka yleensä on seuranta. Lisäksi käydään läpi toipuminen ja siihen mahdollisesti liittyneet ongelmat. Tällöin voi myös kysyä mieltä askarruttavat kysymykset sekä kertoa mikäli toipumiseen on liittynyt ongelmia tai muuta vastaavaa. Tarvittaessa kontrollia voidaan aikaistaa, jos toipumisen kanssa tulee ongelmia.

Pääsääntöisesti puolen vuoden jälkeen leikkauksesta on seuraava kontrolli, jonka yhteydessä tehdään myös tietokonekuvaus.

Jos olet ottanut koronarokotuksen kahden viikon sisällä kontrollista, muistathan mainita siitä tietokonekuvaukseen mennessä.

Jos munuaistoiminta on ennen leikkausta normaali, toisen munuaisen poisto ei yleensä haittaa myöhempää elämää. Munuaistoiminnan ollessa alentunut munuaisleikkaus ja sen jälkeinen seuranta suunnitellaan tarvittaessa yhdessä nefrologin eli munuaissairauksien erikoislääkärin kanssa. Esimerkiksi keinomunuais- eli dialyysihoitoihin joutuminen on kuitenkin harvinaista. Osastolla ollessasi munuaistesi toimintaa tarkkaillaan virtsaneritystä ja laboratoriokokeita seuraamalla. Leikkauksen myötä munuaistoiminnan muuttuessa myös aiempaa lääkitystäsi saatetaan joutua muuttamaan.

Leikkauksen jälkeen jäljellä olevaa munuaistoimintaa voi parhaiten tukea terveellisiä elintapoja noudattamalla. Näihin kuuluvat tupakoinnin lopettaminen, yleisten ravitsemussuositusten noudattaminen ja säännöllinen liikunta. Ylipainoa kannattaa välttää.

On suositeltavaa mitata verenpainetta ajoittain ja hoitaa mahdollinen verenpainetauti hyvin. Munuaisleikatun potilaan verenpainetavoite on kotimittauksissa yleensä < 135/85 mmHg, joidenkin oheissairauksien yhteydessä tätäkin matalampi. Myös mahdollisen diabeteksen hyvä hoito on tärkeää. Munuaisen verenkierron turvaamiseksi riittävään nesteiden saantiin kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti helteillä tai akuutin infektion yhteydessä sekä välttää tulehduskipulääkkeiden käyttöä kipu- tai kuumelääkkeenä. Munuaisten kannalta turvallinen kipu- ja kuumelääke on parasetamoli.

Hakeudu yliopistosairaalan päivystykseen Acutaan, jos sinulla on seuraavia oireita kahden viikon sisällä leikkauksesta:

  • kuumetta ( >38,5)
  • pahenevia vatsakipuja
  • pahoinvointia tai oksentelua
  • verta virtsassa

Tarkista vielä kotiutuessasi, että olet tietoinen seuraavista asioista:

  • haavanhoito-ohjeet
  • kipulääkitys
  • olet tietoinen lääkerajoituksista
  • liikkuminen leikkauksen jälkeen ja rajoitteet
  • mahdollinen verisuonitukoksia estävä pistoshoito
  • olet tietoinen hoidon jatkosta/kontrollista
  • mahdolliset ompeleet ja niiden poisto
  • sairausloma
  • tiedät minne ottaa yhteyttä ongelmatilanteessa

Muista kysyä mieltä askarruttavat asiat!

Leikkauksen jälkeen lääkitystä saatetaan tauottaa tai muuttaa munuaistoiminnan mukaisesti. Esimerkkejä tällaisista lääkkeistä:

  • diabeteslääkkeet
  • NSAID eli tulehduskipulääkkeet
  • verenpainelääkkeet
  • veren hyytymiseen vaikuttavat lääkkeet

Muistathan huolehtia myös muiden perussairauksiesi hyvästä hoitotasapainosta.

Halutessasi sinulla on mahdollisuus päästä keskustelemaan psykososiaalisen tuen asiantuntijahoitajan kanssa. Jos koet tarvetta ammattihenkilön tuelle, otathan yhteyttä osaston tai polin hoitohenkilökuntaan.

Sosiaalityöntekijä

Osastolla sinulla on mahdollisuus keskustella sosiaalityöntekijän kanssa sosiaaliturvaan liittyvistä asioista, sosiaali- ja perhepalveluasioista, työkyky- ja kuntoutusasioista, potilaan oikeuksiin liittyvistä asioista tai muista mieltäsi askarruttavista asioista.

Osaston sosiaalityöntekijä: puhelin 03 3116 6206

Potilasasiavastaava

Potilasasiavastaavan tehtävänä on neuvoa potilaita potilaslain soveltumiseen liittyvissä asioissa, tarvittaessa avustaa potilaita esimerkiksi muistutuksen tekemisessä, vahingonkorvauksen hakemisessa ja kantelun vireillepanossa, tiedottaa potilaille ja terveydenhuollon ammattihenkilöille potilaan oikeuksista ja toimia muutenkin potilaan oikeuksien edistämiseksi.

Potilasasiamies: puhelin 040 190 9346

Tutustu kuntoutusohjeisiin:

Munuaissyöpä - linkki munuaissyöpä sivulle - linkki