Readspeaker

Tampereen Biopankin tutkimusprojektit 2019

Tampereen Biopankin tutkimusprojektit 2019

Tampereen Biopankin tutkimusprojektit 2019

Uudet immunohistokemialliset hyperaldosteronismin diagnostiset mahdollisuudet. Biopankki ja rekisteritutkimus.

Niina Matikainen, Meilahden sairaala, HUS

Hyperaldosteronismia on perinteisesti hoidettu toispuoleisella lisämunuaisen poistoleikkauksella, jos lisämunuaisten kuvauksessa on nähty puoliero. Tämä tutkimus tarkentaa hyperaldosteronismin diagnostiikkaa, jotta lisämunuaisen poistoleikkaukseen voidaan entistä paremmin valikoida leikkauksesta hyötyvät potilaat.

Immunologinen määritysmenetelmä enteroviruksille

Niila Saarinen (Yhteyshenkilö/hakija), Vesa Hytönen (Tutkimuksesta vastaava henkilö), Tampereen yliopisto

Projektin tarkoituksena on kehittää uusi vasta-aine-antigeenipohjainen testi, jolla voidaan tunnistaa näytteestä potilasta infektoivan enteroviruksen tai rinoviruksen laji, tai entero- ja rinovirusinfektiohistoria. Kehitteillä oleva testi mahdollistaisi nopeamman, paikan päällä suoritettavan diagnoosin enterovirusinfektion yhteydessä ja helpottaisi enterovirusten aiheuttamien tautien tutkimusta.

Biomarkers for Long-term Survival in Philadelphia Chromosome-positive Acute Lymphoblastic Leukemia

Helena Hohtari (Yhteyshenkilö/hakija), Kimmo Porkka (Tutkimuksesta vastaava henkilö), Helsingin yliopisto / HYKS

Tämän tutkimuksen tavoitteena on etsiä pitkäaikaisennusteen kannalta merkityksellisiä biomarkkereita Philadelphia-positiivisessa akuutissa lymfaattisessa leukemiassa. Selvitämme muun muassa diagnoosivaiheen kandidaattigeenien sekä kinaasialueen mutaatioiden merkitystä taudin pitkäaikaisennusteeseen.

Cancer diagnostics from blood (Tutli project)

Matti Nykter, Heini Kallio ja Matti Annala, Tampereen yliopisto

Tämänhetkinen syöpädiagnostiikka ja syövän seuranta perustuvat kudosnäytteiden ottamiseen kirurgisesti, joka on menetelmänä invasiivinen, kallis ja komplikaatioaltis. Näin ollen on tarve kehittää parempia ja vähemmän invasiivisia tapoja syövän diagnosointiin ja seurantaan. Verestä mitattava kiertävä kasvain-DNA (ctDNA) on mahdollistanut ei-invasiivisen tavan karakterisoida kasvaingenomeja riippumatta kasvaimen kudostyypistä tai sijainnista. Tässä projektissa tavoitteemme on kehittää uusi menetelmä, jolla voidaan tehdä syöpädiagnostiikkaa ctDNA:sta.

APECED-sairauden vaikutukset luustoon ja puolustusjärjestelmään

Saila Laakso, Outi Mäkitie, Jaakko Perheentupa, HYKS

APECED on perinnöllinen harvinaissairaus, jossa AIRE-geenin mutaatiot johtavat vasta-aineiden tuotantoon omia kudoksia kohtaan. Potilaiden tautimanifestaatiot vaihtelevat paljon, esimerkiksi hormonivajeista munuaistulehdukseen ja imeytyshäiriöön. Määrittääksemme luustomuutoksia tarkemmin tutkimme luusto-, rusto ja luuydinnäytteitä. Lisäksi potilaiden veren puolustusjärjestelmän solumäärät poikkeavat terveistä, minkä merkityksen arvioimiseksi tutkimme samojen soluryhmien esiintymistä kudosnäytteistä. Vertaamme potilaiden kudosnäytteiden tuloksia ikä- ja sukupuolivakioidusti valittuihin verrokkinäytteisiin.

T1-äänihuulisyövän ennuste ja uusiutumista ennustavat markkerit

Pihla Pakkanen, Leena-Maija Aaltonen et al., HYKS

Kurkunpääsyövässä ei ole tunnistettu sellaisia kliiniseen työhön soveltuvia kudosmarkkereita, joiden perusteella taudin ennustetta voitaisiin arvioida diagnoosihetkellä. Vaikka varhain todetun äänihuulisyövän ennuste on hyvä, osalla potilaista tauti uusii jo varhaisessa vaiheessa ja lähettää etäpesäkkeitä. Äänihuulisyövän hoidolla (sädehoito tai kirurgia) ei ole vaikutusta ennusteeseen. Tutkimuksemme tavoitteena on selvittää tekijöitä, jotka altistavat varhain todetun äänihuulisyövän uusiutumiselle, jotta seuranta voidaan paremmin kohdentaa sitä tarvitseville.

Takaisin Biopankkitutkimukset-sivulle