Hengityksensuojaimet
Päivitetty 29.4.2025
Käyttötarkoitus
Terveydenhuollon ammattilaiset käyttävät hengityksensuojaimia eli suodattavia puolinaamareita suojaamaan ilman välityksellä tarttuvilta mikrobeilta. Terveydenhuollossa käytetään FFP2- tai FFP3-hengityksensuojaimia tai erityistilanteissa moottoroituja puhallinsuojaimia. Moottoroituja puhallinsuojaimia voidaan tarvita riskialtiissa pitkäkestoisessa työtehtävässä tai työtehtävässä, joka edellyttää suojautumista myös kemiallisia altisteita vastaan, kuten oikeuslääketieteellinen obduktio.
Suojauskerroin tarkoittaa suojaimen tehokkuutta optimaalisessa tilanteessa eli kuinka moninkertaisesti suojain vähentää hengitettävän ilman aerosolipitoisuutta, kun suojain istuu hyvin ja käyttäjä on opastettu käyttämään suojaintaan. Oikein käytettynä FFP2-suojainten käytännön suojauskerroin on 10, FFP3-suojainten 20 ja puhallinsuojaimen 200.
Käyttötilanteita
- Tartuntavaarallinen tuberkuloosi
- Tuhkarokko
- Verenvuotokuume, lintuinfluenssa
- MERS, SARS
- Isorokko
- Vesirokko ja vyöruusu
FFP2 ja FFP3-hengityksensuojaimet
Vaatimukset
- Suodattaa 1-5 μm kokoiset hiukkaset. FFP2-hengityksensuojaimen suodatustehokkuus on 94 % ja FFP3-hengityksensuojaimen 99 %.
- Täyttää henkilönsuojainasetuksen (EU) 2016/425 vaatimukset. Pakkauksessa oltava CE-merkintä, jonka perässä on nelinumeroinen koodi sekä EN 149 tai N95. N95 standardi koskee 3M:n tiettyjä FFP2-hengityksensuojaimia.
Käyttö
- Hengityksensuojain on henkilökohtainen ja ensisijaisesti kertakäyttöinen
- Pue ja riisu suojain sulkutilassa tai käytävällä potilashuoneen ulkopuolella, jos sulkutilaa ei ole
- Pue suojain kasvoille huolellisesti, sillä ohivuoto suojaimen reunoilta vaikuttaa oleellisesti suojaustehoon. Katso hengityksensuojaimen pukemisohje.
- Testaa suojaimen tiiviys, jos ilmaa tuntuu kasvojen iholla, suojain ei ole riittävän tiiviisti kasvoilla. Tarkista suojaimen reunat ja säädä tarvittaessa kuminauhojen asentoa.
- Malli, jossa ei ole uloshengitysventtiiliä: hengitä nopeasti ulospäin
- Malli, jossa on uloshengitysventtiili; hengitä voimakkaasti sisäänpäin
- Tiiviys lisää hengitysvastusta
- Uloshengitysventtiili helpottaa vastusta ja tekee suojaimen käytön miellyttävämmäksi. Jos hengityksensuojaimessa on uloshengitysventtiili, mutta sitä ei ole peitetty, se ei suojaa potilasta. Leikkaussalissa käytetään FFP3-hengityksensuojainta, jossa on peitetty venttiili (Aura 3M 1883+)
Hupputestillä varmistetaan hengityksensuojaimen soveltuvuus työntekijän kasvoille. Hupputesti tehdään työsuhteen alkaessa, jos tehtäviin kuuluu hengityksensuojainten käyttö, sekä suojainmallin vaihtuessa. Hupputestausta voi teidustella oman alueen hygieniahoitajalta.
Moottoroitu puhallinsuojain
Moottoroidun puhallinsuojaimen tulee täyttää EN 12941 TH3-standardin vaatimukset. Puhallinsuojaimessa käytetään P3-luokan hiukkassuodatinta. Suojakypärä ja letku ovat henkilökohtaisia, sillä niiden puhdistaminen on hankalaa.
Päivitetty 29.4.2025