Readspeaker

Valikkonäyttö

Ebolavirusinfektio (EVD)

Ebolavirusinfektio (EVD)

Ebolavirusinfektio (EVD)

Päivitetty 22.8.2023

Tietoa Ebolavirusinfektiosta

Ebolavirusinfektion aiheuttaa Filovirus, josta on viisi eri alalajia. Länsi-Afrikassa koettiin 2014–2016 historian pahin EVD-epidemia. Sairastuneita oli 28 000, heistä 881 oli hoitotyöntekijöitä. Kuolleisuus oli korkea, 40 prosenttia. Rajatumpia epidemioita esiintyy aika-ajoin Keski- ja Länsi-Afrikassa. EVD on merkittävä uhka epidemian lähialueilla, mutta riski tartuntojen leviämiselle Eurooppaan on pieni.

Ajantasaista tietoa ebolavirusinfektiosta ja epidemiatilanteesta:

Ebolaviruksen isäntälajina pidetään hedelmälepakkoa, ja virus kiertää lepakoiden mukana monella alueella Afrikassa. Tartunnan voi saada suorassa kosketuksessa elävään tai kuolleeseen villieläimeen, esimerkiksi apinoihin, antilooppeihin ja lepakoihin.

Ebolavirus tarttuu myös suorassa kosketuksessa sairastuneen henkilön (elävä tai kuollut) eritteiden (oksennus, virtsa, uloste, hiki, sylki, siemenneste) tai veren välityksellä. Epäsuora kosketustartunta on mahdollinen kontaminoituneiden pintojen tai esineiden välityksellä. Pisaratartunta limakalvoaltistumisen kautta on mahdollinen lääketieteellisten toimenpiteiden yhteydessä (esimerkiksi intubointi, hengitysteiden imeminen). Se voi myös tarttua suojaamattomassa seksikontaktissa sairaan tai toipuvan henkilön kanssa. Terveydenhuollon työntekijät voivat saada tartunnan hoitaessaan ebolapotilaita, mikäli varotoimissa on puutteita.

Itämisaika: 2–21 vuorokautta.

Taudinkuva: Äkillinen kuumetauti, kova päänsärky, lihaskivut, oksentelu, vesiripuli, vatsakivut, verenvuodot. Yskä, kurkkukipu, makulopapulaarinen ihottuma, konjunktiviitti.

Altistumistiedot:

  • Kolmen viikon sisällä ennen oireiden alkua oleskelu alueilla, joilla on esiintynyt EVD-tapauksia.
  • Suora tai epäsuora kontakti sairaan ihmisen eritteisiin tai vereen, suojaamaton sukupuoliyhteys taudista toipuneen miehen kanssa (tartunta siemennesteestä).
  • Lisätietoa THL:n sivuilla: Ohjeet terveydenhuollolle ebolatapauksiin

Potilaan hoito avovastaanotolla

Jos epäily Ebolavirusinfektiosta syntyy avovastaanotolla, siirrä potilas omaan huonetilaan erilleen muista potilaista. Potilas pukee kirurgisen suu-nenäsuojuksen, jos hän pystyy sitä käyttämään. Opeta potilaalle yskimishygienia. Vältä lähikontaktia potilaaseen. Käytä suojaimia, jos sinun on oltava potilaan kanssa samassa huoneessa:

  • FFP2- tai FFP3-hengityksensuojain
  • Visiiri tai suojalasit
  • Suojatakki tai hihallinen suojaesiliina
  • Kahdet suojakäsineet päällekkäin

Konsultoi Pirhan infektiolääkäriä tutkimuksista ja hoidosta.

Potilaan hoito sairaalassa

Hoida potilasta kosketus-, pisara- ja ilmavarotoimin Pirhan intrassa olevan Toimintaohje 3 mukaisesti.

Hoitohenkilökunnan altistuminen

Mahdollinen spesifinen lääkehoito ajankohtaisen tutkimustiedon ja mahdollisuuksien mukaan. Tarkista esimerkiksi UpToDate.