Readspeaker

TaysPolku laajenee kaikkien pirkanmaalaisten IBD-potilaiden käyttöön

TaysPolku-sovelluksen käyttöönoton myötä pirkanmaalaiset IBD-potilaat saavat mahdollisuuden kuljettaa omaa hoitopolkuaan aina taskussa mukana. Potilaat saavat polun käyttöönsä ottamalla yhteyttä hoitavaan yksikköönsä. Sovellus otetaan eri IBD-yksiköissä käyttöön vaiheittain.

Uutinen

Pirkanmaan hyvinvointialueella tulehdukselliseen suolistosairauteen (IBD) lääkehoitoa saavien potilaiden hoito on muuttumassa aiempaa sujuvammaksi. Potilaat saavat kesästä alkaen toimipiste kerrallaan käyttöönsä TaysPolku-sovelluksen, joka tarjoaa tietoa ja tukea hoidon eri vaiheisiin.

–Digitaalinen hoitopolku otettiin infuusiolääkehoidossa käyvien potilaidemme käyttöön kolme vuotta sitten, mutta nyt palvelu laajenee kaikkien IBD-potilaiden käyttöön. Infuusiopotilaistamme noin 80 prosenttia otti sovelluksen käyttöön, joten uskomme sovelluksen olevan suosittu myös muiden lääkehoitopotilaidemme keskuudessa. Potilaistamme suurin osa on 15–35-vuotiaita, eli ikäryhmää, jolle digitaaliset ratkaisut ovat arkipäivää, asiantuntijahoitaja Tanja Toivonen Taysin IBD-keskuksesta kertoo. 

Pirkanmaalla tulehduksellista suolistosairautta sairastavia potilaita on kaikkiaan noin 6000. Heitä hoidetaan kolmessa sairaalassa: Tays Keskussairaalassa, Hatanpäällä ja Valkeakoskella.

–Nykyaikainen hoito mahdollistaa aiempaa harvemmat vastaanottokäynnit. Sovellus mahdollistaa ajantasaisen, luotettavan ja omassa toimipisteessä koostetun tiedon kuljettamisen mukana vastaanottojen välillä sekä kätevän yhteydenpidon puolin ja toisin. Mukana kulkeva sovellus tuo vastauksia kysymyksiin juuri silloin, kun jokin asia askarruttaa, osastonhoitaja Satu Oksanen kertoo.

Oma IBD-hoito taskussa mukana

TaysPolku-sovelluksen hoitopolulle on koottu tärkeimmät tiedot IBD-potilaiden tueksi. Sovelluksesta potilas saa luotettavaa ja ajantasaisinta tietoa sairaudestaan ja käytössä olevasta lääkkeestä.

–Kaikki tieto on koostettu juuri meidän potilaitamme ajatellen, Toivonen korostaa.

Moneen askarruttavaan asiaan potilas löytää vastauksen usein kysyttyjen kysymysten listalta. Sovellus myös muistuttaa tulevista lääkkeenottopäivistä ja seurantaverikokeista. Lisäksi hoitoon liittyvien kyselyjen täyttö onnistuu sovelluksella helposti.

Chatissa potilaalle vastaa aina oman yksikön tuttu hoitaja, joka tuntee potilaan ja hänen hoitonsa.

–Potilaan ei tällöin tarvitse kertoa kaikkea alusta alkaen. Meitä ammattilaisia puolestaan helpottaa se, että näemme, koska potilas on lukenut viestin. Samalla saamme tiedon, että viesti on mennyt perille, Toivonen jatkaa.

Miten saan polun käyttööni?

TaysPolku-sovellus on nyt otettu käyttöön Tays Keskussairaalan IBD-keskuksessa hoidettaville potilaille. Syksyllä käyttö laajenee Tays Hatanpäällä ja Tays Valkeakoskella asioiville IBD-potilaille.

Saat polun käyttöösi ottamalla yhteyttä omaan hoitavaan yksikköösi OmaTaysin hoitokeskustelun avulla. Hoitokeskustelun pin-koodi on 6844.

Jos sinun ei ole mahdollista käyttää hoitokeskustelua, jätä yksikköösi tekstiviesti tai soittopyyntö. Tays Keskussairaalan IBD-keskuksen takaisinsoittonumero on 03 311 67630 ja tekstiviestinumero 045 739 76648. Yhteydenoton perusteella ammattilainen luo henkilökohtaisen hoitopolun käyttöösi.