Uutinen
Hyvinvointialueilla ja kunnilla on monia yhteisiä tehtäviä, koska niiden asukkaat ja alue ovat yhteisiä. Pirkanmaalla yhteistyötä edistävät hyvinvointialueen yhdyspintapäälliköt Mia Lumio ja Timo Tallila.

Uutinen | 3.2.2023

Pirkanmaan hyvinvointialue aloittaa kuntayhteistyön

Hyvinvointialueilla ja kunnilla on monia yhteisiä tehtäviä, koska niiden asukkaat ja alue ovat yhteisiä. Pirkanmaalla yhteistyötä edistävät hyvinvointialueen yhdyspintapäälliköt Mia Lumio ja Timo Tallila.

Yhdyspintapäälliköiden tehtävät ovat ainutlaatuisia, muilla hyvinvointialueilla kuntayhteistyö on toteutettu muulla tapaa.

– Meidän tehtävämme on toimia hyvinvointialueen puolella ensimmäisinä yhteyshenkilöinä kuntien suuntaan, tiivistää Mia Lumio.
­­– Meillä on yhteiset asukkaat ja alueet. Järjestämme ja toteutamme heille yhteisiä lakisääteisiä palveluita.

Tällaisia kuntien ja hyvinvointialueiden yhteisiä palveluita eli yhdyspintapalveluita ovat esimerkiksi terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen, työllistymisen tukeminen, kotoutumisen edistäminen, sivistys- ja sote-palveluiden tiivis yhteistyö, järjestöyhteistyö sekä varautuminen valmiussuunnittelu.  Yhteistyötä tehdään myös asuntorakentamisen, maankäytön, palveluiden ja investointien suunnittelussa ja tiedolla johtamisessa. Lisäksi tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa viedään eteenpäin yhdessä.

– Perimmäisenä tavoitteena on pirkanmaalaisten hyvinvointi ja se, että he saavat palveluita saumattomasti ja saavutettavasti riippumatta siitä, kuka palvelua järjestää, Lumio painottaa.
–Tämän edellytyksenä on, että kuntien ja hyvinvointialueen yhteistyö toimii ja vahvistuu Pirkanmaalla.

Tämän vuoden tavoitteena on luoda toimivat ja kattavat rakenteet yhteiselle työlle sekä kumppanuussopimuksen solminen Pirkanmaalla. Kumppanuussopimuksen osapuolia ovat Pirkanmaan kunnat, Pirkanmaan hyvinvointialue ja Pirkanmaan liitto.

Yhdyspintapäälliköiden tehtäviä on jaettu kunnittain. Tallila vastaa yhteistyöstä Akaan, Hämeenkyrön, Ikaalisten, Kihniön, Nokian, Parkanon, Punkalaitumen, Sastamalan, Urjalan, Valkeakosken ja Ylöjärven suuntaan. Lumion kokonaisuuteen kuuluvat Juupajoki, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Orivesi, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Tampere, Vesilahti ja Virrat.Lue kaikki