Karoliina Tiura istuu punaisella sohvalla.
Artikkeli
Pirkanmaan hyvinvointialueella Etelä-Hervannan kotihoidossa työskentelevä Karoliina Tiura on saanut Queen Silvia Nursing Award -palkinnon ensimmäisenä lähihoitajana Suomessa. Kyseessä on vuosittain toistuva ideakilpailu, jossa etsitään keinoja ikäihmisten ja muistisairaiden hoidon parantamiseksi.

Artikkeli | 15.2.2023

Kotihoidossa työskentelevä Karoliina Tiura sai Queen Silvia Nursing Award -palkinnon – Karoliinan kirjaidea parantaa muistisairaan hyvinvointia

Karoliina Tiura istuu punaisella sohvalla.

Karoliina Tiura viihtyy Etelä-Hervannan kotihoidossa.

Pirkanmaan hyvinvointialueella Etelä-Hervannan kotihoidossa työskentelevä Karoliina Tiura on saanut Queen Silvia Nursing Award -palkinnon ensimmäisenä lähihoitajana Suomessa. Kyseessä on vuosittain toistuva ideakilpailu, jossa etsitään keinoja ikäihmisten ja muistisairaiden hoidon parantamiseksi.

Palkinto myönnettiin Karoliinan ideoimalle muistelu- ja värityskirjalle, joka on suunnattu muistisairautta sairastaville. Kehitteillä oleva kirja sisältää Karoliinan itse kuvittamia vanhanajan värityskuvia ja muisteluun viritteleviä apukysymyksiä. Joko hoitaja tai läheinen voi täyttää kirjaa yhdessä muistisairaan kanssa.

- Muistelu on muistisairaalle tärkeä hyvinvointia parantava tekijä. Värittäminen puolestaan kehittää käden ja aivojen yhteistyötä sekä rentouttaa, Karoliina kertoo.

Muistisairautta sairastava elää lähes jatkuvasti menneessä. Toisin kuin usein luullaan, muistisairasta ei tarvitse saada orientoitumaan tähän hetkeen. Sen sijaan muistisairaan oloa voi helpottaa, jos hoitaja tai läheinen lähtee mukaan muistelun maailmaan.

Ikäihmiset opettavat elämästä

Karoliina on työskennellyt kotihoidossa vuodesta 2012 ja Etelä-Hervannan toimipisteessä vuodesta 2016. Hän viihtyy erinomaisesti.

- Kotihoito on monipuolista, meillä on sekä nuoria asiakkaita että yli satavuotiaita. Työnkuva on laaja ja vastuuta on paljon. Työssä on menoa ja meininkiä, välillä hektisyyttäkin, Karoliina kuvailee.

Etenkin oma työpaikka Etelä-Hervannassa saa kiitosta.

- Se tuntuu kuin toiselta kodilta. Meillä on hyvä yhteishenki, eivätkä päivät tunnu koskaan vaikeilta, vaikka välillä onkin kiirettä. Kävin välillä kokeilemassa muutakin, mutta tulin takaisin.

Ikääntyneiden ja muistisairaiden parissa tehtävä työ on Karoliinalle kaikista mieluisinta. Vanhustyössä häntä viehättää nähty elämä ja se, kuinka paljon siitä voi oppia. Toisaalta elämän loppuvaiheen hauraus synnyttää halun auttaa ja tukea.

Syksyllä 2022 Karoliina suoritti vanhustyön erikoisammattitutkinnon ja valmistui muistihoitajaksi.

- Vanhukset ovat minulle rakkaita ja sydämen asia. Olen työssäni vuosikaudet nähnyt läheltä muistisairautta. Halusin syventyä aiheeseen ja saada lisää työkaluja, jotta asiakkailla olisi mahdollisimman hyvä olla.

Silvia ojentaa shekin

Queen Silvia Nursing Award -palkinnon myötä Karoliina toimii parhaillaan palkintosäätiön lähettiläänä. Hän osallistuu erilaisiin tapahtumiin ja konferensseihin, ja luvassa on myös räätälöity työharjoittelujakso.

Palkinto ja sen tuoma näkyvyys tarjoavat lisäksi mahdollisuuden saada muistelukirja kansainväliseen levitykseen.

Rahapalkinto on 6000 euroa. Virallinen, juhlava palkintotilaisuus on vielä edessä, kun kuningatar Silvia itse luovuttaa shekin Tukholman kuninkaanlinnassa toukokuussa.

- Kyllähän edelleen pitää vähän nipistellä itseään, että onko tämä totta. Tuntuu uskomattomalta, että oma idea on lähdössä maailmalle, Karoliina tuumii.

Fakta: Karoliina Tiura

  • Karoliina Tiura, 31, työskentelee lähihoitajana ja muistihoitajana
  • Asuu Akaan Toijalassa perheensä ja kolmen koiran kanssa
  • Myös taiteilija ja Suomen taiteilijat ry:n jäsen. Ensimmäinen yksityisnäyttely oli vuonna 2022, mukana myös useammissa yhteisnäyttelyissä.

Fakta: Queen Silvia Nursing Award

  • Sairaanhoitajille, lähihoitajille sekä alojen opiskelijoille suunnattu vuosittainen ideakilpailu. Kilpailuun osallistutaan lähettämällä idea, jolla voisi parantaa ikääntyneiden ja muistisairaiden hoitoa.
  • Queen Silvia Nursing Award perustettiin 2012 syntymäpäivälahjana Ruotsin kuningatar Silvialle. Kuningatar Silvian edesmennyt äiti sairasti muistisairautta, ja kuningatar on tukenut hoitoalaa ja muistisairaiden hoitoa 90-luvulta lähtien.
  • Palkinnolla halutaan myös nostaa esiin hoitajien työn merkitystä.


Teksti: Anni VähäläLue kaikki