Readspeaker

Kesätyön hakeminen vaati Emilialta rohkeutta

17-vuotiasta Emiliaa onnisti, kun hän sai kesätyöpaikan Männistön hoitokodista Pirkanmaan hyvinvointialueelta. Hakemalla kesätyötä Emilia uhmasi sosiaalista ahdistustaan ja kehottaa muitakin nuoria olemaan rohkeita.

Artikkeli
Emilia päätti hakea Pirkanmaan hyvinvointialueen kesäharjoitteluun.

Pirkanmaan hyvinvointialue on jo kahtena vuonna palkannut nuoria kesäharjoitteluun ympäri Pirkanmaata. 15–17-vuotiaille nuorille on tarjottu 2–4 viikon pituisia kesäharjoittelujaksoja joko sairaalaympäristössä tai ikäihmisten palvelujen parissa. 

Emilia kuuli harjoittelupaikasta ystävältään ja päätti laittaa hakemuksen menemään. Hyvinvointialue valitsi nuoret kesäharjoittelijat arvalla niiden hakijoiden keskuudesta, jotka täyttivät hakukriteerit. 

Yksi onnekkaista paikan saaneista oli Emilia, jolle kesätyön hakeminen ei ollut itsestäänselvyys.

– Minulla on toisinaan sosiaalista ahdistusta, eli uusi ympäristö ja ihmisjoukot jännittävät. Päätin kuitenkin olla rohkea ja hakea kesätöitä. Ajattelin, että voin päästä ahdistuksesta eroon, Emilia kertoo.

Nuorille järjestettiin toukokuussa 2024 infotilaisuus, jossa käytiin läpi käytännön asioita ja hygieniaohjeita. Itse kesäharjoittelujakso alkoi 3.6.2024 ja kestää kaksi viikkoa. 

Emilia otettiin ystävällisesti vastaan Männistön hoitokodissa, jossa hän sai alkuun perehdytyksen. 

– Olen tykännyt kaikista työntekijöistä. He ovat todella mukavia, Emilia kehuu. 

Hänen työtehtäviinsä kuuluu ikäihmisten kanssa ulkoileminen, ajan viettäminen sisällä esimerkiksi pelien ja keskustelun hengessä sekä yhdessä kahvitteleminen. Pirkanmaan hyvinvointialueen kesäharjoittelussa nuoret ottavat vastuuta avustavista tehtävistä, joista on suuri apu muulle henkilöstölle ja iso ilo asiakkaille.

Emilia on oppinut jotain tärkeää työsuhteensa aikana: kannattaa olla rohkea ja hakea reippaasti töitä ja jutella uusien ihmisten kanssa, vaikka se alkuun jännittäisi. 

– Suosittelen katsomaan ideoita työhakemukseen netistä ja pyytämään vaikka tuttavaa tarkastamaan oma teksti. Välillä itsestään on hankalaa keksiä vahvuuksia. Niitäkin voi kysyä kavereilta, Emilia neuvoo. 

Kun kesäharjoittelu päättyy, Emilia aikoo käydä festareilla, jonne ostaa lipun kesätyörahoillaan. Osa palkasta menee säästöön, muutamaa kirjainvestointia lukuun ottamatta. Tulevaisuuskin vaikuttaa mielenkiintoiselta, sillä Emilia kertoo hakevansa Hatanpään lukion musiikkilinjalle. 

Toivotamme Emilialle paljon onnea ja menestystä opintoihin!

Teksti: Sara Hostikka