Readspeaker

Aluevaltuutetut jalkautuivat nuorisotilalle Tesomalla 

Pirkanmaan hyvinvointialue ja Kohti nuorten hyvinvointialueita -hanke järjestävät pirkanmaalaisille aluevaltuutetuille kolme tilaisuutta jalkautua nuorten pariin keskustelemaan hyvinvointialueeseen liittyvistä aiheista. Ensimmäinen tilaisuuksista järjestettiin Tampereen Tesoman nuorisotila Nuorkassa torstaina 8.2. 

Uutinen
Nainen katsoo pöydällä lojuvia puupalikoita, palikkatorni, jossa sanoja

Taustalla on toive tuoda nuorten näkemyksiä ja arkea tutummaksi päättäjille sekä hyvinvointialuetta tutummaksi nuorille rakentavan vuoropuhelun hengessä. Samalla halutaan kokeilla uusia toimintamalleja ja kerätä oppeja hyvinvointialueen osallisuustyön tueksi. 

Valtakunnallisessa Kohti nuorten hyvinvointialueita -hankkeessa on huomattu, että nuoret toivovat päättäjiltä jalkautumista nuorille tuttuihin paikkoihin kertomaan tärkeistä asioista ja kuulemaan nuorten ajatuksia. Pirkanmaan hyvinvointialue haluaa olla mukana kuulemassa nuorten ääntä ja ideoita hyvinvointialueen toimintaan liittyen. 

Tesoman nuorisotilassa pelattiin ja keskusteltiin vaikuttamisesta 

Tesoman nuorisotilalla aluevaltuutetut ja nuoret pelasivat yhdessä Huojuvaa tornia, jonka palikoihin oli lisätty erilaisia kysymyksiä ja väittämiä ohjaamaan keskustelua. Kysymykset ja väittämät liittyivät hyvinvointialueen toimintaan ja palveluihin sekä tulevaisuuden suunnitelmiin. 

Useimmat nuoret olivat kuulleet hyvinvointialueesta ja tiesivät ainakin suurin piirtein, mitä sote-palveluilla tarkoitetaan. Pelin aikana pohdittiin, mitkä palvelut ovat nuorille tärkeimpiä ja miten opiskeluhuolto toimii. Pelastustoimi kiinnosti mahdollisena tulevaisuuden uravaihtoehtona.  

– Samanlaisia haaveita nuorilla on nyt kuin itselläkin samassa iässä, mietitään mitä tehdään isona ja mikä ammatti kiinnostaa, kertoi aluevaltuutettu Erja Pelkonen

Keskusteluissa puhuttiin myös vaikuttamisesta. Vaikuttamiskeinoista puhuttaessa todettiin, että vaikka nuoret usein tavoittaa somesta, myös kasvokkaiset kohtaamiset ovat tärkeitä.  

– Vaikuttaminen asioihin on arjen tekoja ja valintoja. Jokainen voi vaikuttaa omalta osaltaan, kannusti aluevaltuutettu Kukka Kunnari.  

Eräs nuori mainitsi, että olisi parempi vaikuttaa päättäjiin kasvokkain kuin digitaalisilla keinoilla, koska livenä asiat voivat jäädä paremmin mieleen. Keskusteluissa nousi esiin, että nuoret haluaisivat vaikuttaa esimerkiksi kiusaamiseen ja rasismiin. 

Aluevaltuutetut pitivät todella tärkeänä kuulla nuorten ajatuksia ja kohdata nuoria nuorille tutussa paikassa. Yhdessä pelaaminen rikkoi hyvin jäätä ja yksinkertaisesta palikkapelistäkin kehkeytyi jännitysnäytelmä. Erja Pelkonen rohkaisee muitakin aluevaltuutettuja mukaan. Seuraavalla kerralla voisi ottaa vaikka erän pöytälätkää. 

Myös nuoret pitivät päättäjien kanssa pelaamisesta. ”Ihan hyvä” oli erään nuoren ytimekäs kiteytys aluevaltuutettujen vierailusta nuorisotilaan. 

Maaliskuussa aluevaltuutetut jalkautuvat nuorten pariin Ylöjärvellä ja Parkanossa. 

Teksti: Ella Rouhe ja Katri Lindberg