Readspeaker

Koronavirus

Koronavirus

Korona (COVID-19) - tietoa asiakkaalle

Tältä sivulta löydät kootusti koronavirusinfektioon (COVID-19) ja sairaaloiden toimintaan liittyviä ohjeita.

Koronavirus (COVID-19) - tietoa asiakkaalle

Sairaaloiden ja terveysasemien toiminta ja vierailut

Päivystys ja kiireetön hoito toimivat normaaliin tapaan.

Jos sinulla on tulevia vastaanotto- tai toimenpideaikoja Tays-sairaalassa, tarkista yhteystietosi OmaTays-palvelusta. Näin tavoitamme sinut nopeimmin, mikäli aikaasi joudutaan siirtämään. Otamme potilaisiin aina henkilökohtaisesti yhteyttä, jos ajanvaraukseen tulee muutoksia.

Sairaalassa asioiminen

Jos sinulla on vastaanottoaika sovittuna ja saat akuutin hengitystieinfektion oireita, ota yhteyttä sinua hoitavaan yksikköön ja tarkista, tarvitseeko varattua aikaa siirtää.

Maskia voi käyttää etenkin hoidollisissa tiloissa, kuten osastolla tai poliklinikalla. Sairaalan tiloissa on syytä noudattaa hyvää käsihygieniaa ja yskimishygieniaa, kuten muuallakin yleisissä tiloissa.

Joissain yksiköissä tai joitakin tiettyjä sairauksia sairastavia potilaita kohdattaessa vierailijoille suositellaan suu-nenäsuojusta. Näin toimitaan esimerkiksi veritauteja ja syöpää hoitavissa yksiköissä tai jos tapaat elinsiirron saanutta potilasta. Noudata yksikön antamia ohjeita.

2.0 Hiusviivaerotin


Koronavirus - koronatestaus ja -hoito

Koronatestaus ja -hoito

Koronavirus aiheuttaa akuutin hengitystieinfektion, jonka oireet voivat olla vaihtelevia. Pelkästään oireiden perusteella ei ole mahdollista päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri.

Jos yleisvointi on hyvä, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon tai hakeutua koronavirustestiin. Koronakotitestin voi tehdä halutessaan.

Laboratoriossa tehtävää koronatestiä suositellaan tietyissä tilanteissa. Katso koronaviruksen näytteenottokriteerit alla olevasta listauksesta. Jos sinulla on todettu Covid-19-infektio edeltävän kahden kuukauden aikana, uutta testiä ei tässä epidemiatilanteessa tarvita. Oireisena suositellaan kuitenkin välttämään kontakteja, kunnes oireet ovat lievittymässä.

Lievät oireet

Lievissä oireissa testiä ei yleensä tarvita. Jää kotiin ja vältä kontakteja, kunnes oireesi ovat lievittyneet

Vaikka oireesi olisivat lievät, hakeudu testiin, jos jokin alla mainituista täyttyy:

  • Terveydenhuollon ammattilainen on kehottanut testiin. 
  • Kuulut sairautesi tai tilasi vuoksi ryhmään, jolla on erityisen suuri riski saada vaikea koronavirusinfektio ja jolle suositellaan varhaista viruslääkehoitoa (katso alempana Paxlovid-lääkehoito riskiryhmille).
  • Käyt säännöllisesti hoidossa sairaalassa vakavan sairautesi vuoksi (esim. dialyysihoito, syöpähoidot).
  • Olet raskaana.

Vaikeat oireet

Jos tarvitset lääkärin arviota oireittesi vuoksi:

  • Ota yhteyttä puhelimitse tai sähköisen asioinnin kautta työterveyshuoltoon tai alueesi terveysneuvontaan. Niiden ollessa suljettuna soita päivystysapuun, puhelin 116117.
  • Saat neuvonnasta kotihoito-ohjeet, ohjeet testauksesta tai hakeutumisesta vastaanotolle työterveyshuoltoon, terveysasemalle tai päivystykseen.

Jos oireesi ovat niin vakavia, ettet pärjää kotona:

Soita 112, jos ilmenee esimerkiksi seuraavia:

  • Hengenahdistus levossa
  • Hengitysvaikeus
  • Vaikea kipu
  • Kipu tai puristava tunne rinnalla
  • Sekavuus
  • Uneliaisuus

Huomaathan, että koronanäytteenottoon ei voi mennä itse suoraan, vaan testi edellyttää lähetettä ja terveydenhuollon ammattilaisen tekemää arviota ja ajanvarausta.

Karanteeni ja eristys

Tartuntatautilääkärin laatimia karanteeni- tai eristyspäätöksiä ei ole koronan vuoksi enää tehty 21.1.2022 alkaen.

2.0 Hiusviivaerotin


Koronavirus - koronarokotukset ja lääkehoito

Koronarokotukset ja lääkehoito

Rokotukset

Alueet rokottavat asukkaansa ja alueella pitkäaikaisesti oleskelevat henkilöt. Tietoa koronarokotuksista ja niiden ajanvarauksesta: Koronarokotukset

Paxlovid-lääkehoito riskiryhmille

Paxlovid® on ensimmäinen Suomessa käyttöön saatu suun kautta otettava koronaviruslääke. Lääkitys kohdennetaan koronavirusinfektioon sairastuneille aikuisille, joilla on vakavalle koronavirustaudille voimakkaasti altistava sairaus tai tila. Tutustu Paxlovid-ohjeeseen (Paxlovid® erityisryhmien koronavirusinfektion varhaisessa hoidossa).

Jos olet lääkäri ja harkitset potilaallesi Paxlovidin aloitusta, siirry lääkäreille suunnattuun ohjeeseen.

2.0 Hiusviivaerotin


Koronavirus - ohjeet raskaana oleville ja synnyttäjille ja ammattilaisille - nosto

Ohjeita raskaana oleville ja synnyttäjille

Ohjeet terveydenhuollon ammattilaisille

Katso Taysin infektioyksikön ohjeet:

Koronavirus - koronarokotuksia koskevat lisätiedot - linkit