Murupolku

Readspeaker

Paxlovid® (nirmatrelviiri ja ritonaviiri) erityisryhmien koronavirusinfektion varhaisessa hoidossa

Paxlovid® (nirmatrelviiri ja ritonaviiri) erityisryhmien koronavirusinfektion varhaisessa hoidossa

Koronavirus - Paxlovid® - erityisryhmien koronavirusinfektion varhaisessa hoidossa

Päivitetty 10.11.2023

Paxlovid®-lääkitys voi pienentää sairaalahoitoon joutumisen ja vakavan taudin riskiä aloitettuna mahdollisimman varhain COVID-19-oireiden alkamisesta potilailla, joilla on merkittävä vaikean koronavirustaudin riski.

Lääkehoitoa ei voi antaa raskauden aikana eikä vaikeaa maksan vajaatoiminta sairastavalle. Koska viruslääkkeellä on paljon yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, on lääkärin aina arvioitava potilaskohtaisesti hoidon soveltuvuus.

Hoito tulee aloittaa 5 vrk:n kuluessa oireiden alkamisesta. Hoito voidaan aloittaa positiivisen kotitestin perusteella ja tarvittaessa löydös voidaan varmentaa laboratoriotestillä. Jos ei ole mahdollisuutta tehdä kotitestiä, laboratoriossa tehtävä testi voidaan ottaa päivystyspisteessä lääkärin arvion jälkeen, jos kuulut ryhmään, jolle Paxlovid®-hoitoa suositellaan harkittavaksi.

Lääkehoidon kohderyhmät

A) Annetuista koronarokotuksista riippumatta:

  1. Elinsiirto
    1. Allogeeninen kantasolusiirto seuraavin edellytyksin: potilaalla ei ole siklosporiini-, takrolimuusi- tai everolimuusilääkitystä (vasta-aiheita) ja siirrosta on alle 12 kuukautta tai siirrosta on yli 12 kuukautta ja immunosuppressiivinen lääkitys jatkuu
    2. sydän- ja keuhkosiirrot sekä vatsan alueen elinsiirrot: usein vasta-aiheinen lääkeaineyhteisvaikutusten vuoksi.
    3. Elinsiirtopotilaan hoidosta vastaava lääkäri arvioi aloituksen yksilöllisen harkinnan mukaan
  2. Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti (voimakkaasti immuunijärjestelmää heikentävä syöpä tai hoito, autologisesta intensiivihoidosta alle 6 kk)
  3. Vaikea synnynnäinen tai siihen verrattava puolustusjärjestelmän häiriö (esim. pitkälle edennyt HIV-infektio)
  4. Rituksimabihoito (tai muu CD20-vasta-aine kuten ofatumumabi, obinututsumabi) alle 12 kk:n sisällä tai tiedossa on matalaksi jääneet immunoglobuliinitasot aiemman rituksimabi- tai muun CD20-vasta-ainehoidon hoidon jälkeen
  5. Vaikea munuaisten vajaatoiminta (GFR < 30 ml/h) (huom. annostelua muutettava, katso annostelu alempana)
  6. Vaikea krooninen keuhkosairaus, pois lukien astma
  7. Korkea ikä etenkin, jos
    1. on vaikean taudin riskiä lisääviä sairauksia tai muita tekijöitä, kuten esimerkiksi tyypin 2 diabetes, johon liittyy elinkomplikaatio, vaikea sydänsairaus tai on vajaasti rokotettu (ei ole saanut edeltävän vuoden aikana rokotetta) eikä ole sairastanut aiemmin COVID-19-infektiota
      1. riski sairaalahoitoon lisääntyy erityisesti yli 80-vuotiailla

B)  Rokottamattomat, eikä tiedossa aiempaa COVID-19-infektiota:

  • yli 50-vuotiaat
    • lääkärin harkinnan mukaan ottaen huomioon vaikean taudin riskiä lisäävät tekijät

Paxlovid®-hoidon sopivuuden arvio

Valmisteen vasta-aiheet sekä laajat ja moninaiset yhteisvaikutukset on otettava huomioon lääkettä määrätessä. Paxlovidiin sisältyvä ritonaviiri on erittäin voimakas CYP3A4-metaboliatien inhibiittori ja nostaa merkittävästi samaa metaboliareittiä käyttävien lääkkeiden pitoisuuksia. Kaikki käytössä olevat lääkkeet tulee olla lääkärillä tiedossa Paxlovid®-hoitoa arvioitaessa, jotta yhteisvaikutukset voidaan arvioida. Lääkeaineinteraktioita voi olla esim. hyljinnänestolääkkeiden, epilepsialääkkeiden, psykoosilääkkeiden, monien sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeiden, kipu-, hormoni- tai syöpälääkkeiden kanssa.

Haittavaikutukset

Yleisimmät haittavaikutukset ovat lieviä, kuten makuhäiriöt, ripuli, oksentelu, päänsärky.

Miten saat lääkkeen?

Lääkitys tulee aloittaa mahdollisimman pian oireiden alusta, viimeistään 5 vuorokauden kuluessa oireiden alkamisesta. Jos kuulut kohderyhmään ja sinulla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tee koronaviruskotitesti tai hakeudu lääkärin arvioon päivystyspisteeseen, jota kautta voidaan järjestää laboratoriossa tutkittava koronatesti. Jos saat positiivisen tuloksen, ota yhteyttä puhelimitse omaan sote-asemaasi tai erikoissairaanhoidossa hoitavaan yksikköösi. Viikonloppuna tai pyhänä ota yhteyttä hoitavalle osastolle, alueesi päivystykseen tai Pirkanmaan terveysneuvontaan. Tarvitset pikaisen lääkärin arvion Paxlovid®-hoidon soveltuvuudesta tilanteessasi.

Jos lääkitykselle ei ole vasta-aiheita, lääkehoito aloitetaan mahdollisimman pian. Paxlovid® on potilaalle maksuton, ja se luovutetaan julkisesta terveydenhuollosta (joko erikoissairaanhoidosta tai sote-asemalta) Lääkityksen luovutuspaikka pitää sopia tapauskohtaisesti. Paxlovidia ei voi kirjoittaa tavallisella reseptillä apteekkiin.