Readspeaker

Taysissa puutetta sukusolujen luovuttajista – voitko sinä auttaa?

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa on puutetta lahjasukusoluista hedelmöityshoitojen toteutusta varten. Suurin puute on siittiöiden luovuttajista. Luovuttajaksi voi hakeutua soittamalla tai sähköisellä yhteydenottolomakkeella.

Uutinen
Tyttö ja poika käsikkäin - kuvassa on teksti

Lahjasoluhoidot alkoivat Taysissa neljä vuotta sitten ja kysyntä on alusta saakka ollut vilkasta. Taysin hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikalla hoidetaan vuosittain noin 700 lapsettomuudesta kärsivää pariskuntaa. Taysissa tehtyjen lahjasoluhoitojen avulla on tähän mennessä syntynyt lähes 400 lasta.

– Valtaosa hedelmöityshoidoista toteutetaan pariskunnan omilla sukusoluilla. Aina tämä ei onnistu ja silloin tarvitaan lahjasoluja, osastonylilääkäri Katja Ahinko hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikalta kertoo.

– Teemme vuosittain noin 450 lahjasoluhoitoa, joten tarvitsemme sukusoluja jatkuvasti.

Taysin hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikalla hoidetaan paljon myös Pirkanmaan hyvinvointialueen ulkopuolelta valinnanvapauden perusteella tulevia potilaita.

Suurin pula on lahjasiittiöistä

Kaikkia lahjasoluja tarvitaan, mutta suurin pula on siittiöistä. Lahjasiittiöitä voidaan käyttää erilaisista syistä, esimerkiksi oman siittiötuotannon puuttuessa tai omien siittiöiden ollessa heikkolaatuisia. Myös itselliset naiset ja naisparit tarvitsevat lahjoitettuja siittiöitä. Siittiöluovuttajan tulee olla 20–45-vuotias, terve ja tupakoimaton, eikä hänen suvussaan saa olla perinnöllisiä sairauksia.

Sukusolujen lahjoitus perustuu auttamisen haluun ja siitä maksetaan vain kulukorvaukset. Hedelmöityshoitolain mukaan lapsella on oikeus saada tietää luovuttajan henkilöllisyys täytettyään 18 vuotta. Samalta luovuttajalta voi lapsia syntyä korkeintaan viiteen eri perheeseen.

Voitko sinä auttaa?

Lapsen saaminen on monelle yksi elämän suurimmista toiveista, ja ennen lahjasoluhoitoon päätymistä taustalla saattavat olla vuosien tuloksettomat hoidot. Sukusolujen lahjoittaja voi antaa yhden suurimmista lahjoista, jolla on saajan lisäksi iso merkitys koko perheelle.

Lahjoittajaksi haetaan kaikenlaisia ihmisiä. Etnisellä tai muulla taustalla ei ole merkitystä, kunhan luovuttamisen ehdot täyttyvät.

Jos olet kiinnostunut lahjoittamisesta, ota rohkeasti yhteyttä verkkosivujemme yhteydenottolomakkeella tai puhelimitse. Lisätietoja saat sivuiltamme lahjoitaihme.fi.