Lain tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten mielenterveyden häiriöiden ehkäisyn ja hoidon saatavuutta sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalveluissa. Määräajoilla pyritään takaamaan lapsille ja nuorille oikea-aikainen pääsy psykososiaalisen tuen ja hoidon piiriin.
Laki tarkoittaa, että lasten ja alle 23-vuotiaiden nuorten tulee päästä takuun piiriin kuuluviin tuki- ja hoitomuotoihin kuukauden kuluessa tarpeen toteamisesta. Terapiatakuun piirissä olevat tuki- ja hoitomuodot soveltuvat mielenterveyden häiriöiden ehkäisyyn sekä lievien ja keskivaikeiden häiriöiden hoitoon. Erikoissairaanhoidon palvelut tai sosiaalihuollon erityispalvelut eivät kuulu takuun piiriin.
Mitkä hoidomuodot kuuluvat takuun piiriin?
Takuun piiriin kuuluvat lyhytpsykoterapia sekä tietyt psykososiaaliset lyhytinterventiot. Lyhytpsykoterapiaa voi antaa psykoterapeutti. Hoitoon ohjaudutaan aina lääkärin arvion perusteella. Lyhytinterventiot on suunnattu lievempiin oireisiin ja tilanteisiin, ja niitä voi toteuttaa menetelmäkoulutetut sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset. Lääkärin ohjausta ei tarvita.
Pirkanmaan hyvinvointialueella terapiatakuuseen kuuluvat lyhytpsykoterapian ohella lasten käyttäytymishaasteisiin kohdistuva vanhempainryhmä Ihmeelliset vuodet, nuorten mielialaoireisiin kohdistuva Vuorovaikutusohjanta (IPC), lasten ja nuorten ahdistuneisuuden hoitomenetelmä Cool Kids sekä Kognitiivinen lyhytterapia (KLT) 18–22-vuotiaille.
Edellä mainitut interventiot ovat olleet jo pidemmän aikaa osa Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluita. Lain myötä interventio tulee aloittaa kuukauden kuluessa siitä, kun tarve on todettu, mikä lisää muun muassa osaajien tarvetta. Pirkanmaalla koulutetaankin aktiivisesti uusia osaaja eri psykososiaalisiin menetelmiin.
Ihmeelliset vuodet -vanhempainryhmiä tarjotaan kasvatus- ja perheneuvontapalveluissa. Cool Kids -menetelmä on käytössä kasvatus- ja perheneuvontapalveluissa sekä lasten ja alaikäisten nuorten mielenterveyspalveluissa. Opiskeluhuollossa on käytössä IPC-menetelmä ja KLT puolestaan aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluissa.
Mikä ei muutu uuden lain myötä?
Ohjautuminen palveluihin ei muutu terapiatakuun myötä. Kun otat yhteyttä sosiaali- ja terveyspalveluihin, ammattilainen ohjaa sinut tarvittaessa terapiatakuun mukaisen tuen tai hoidon piiriin. Terapiatakuun mukaiset interventiot ovat osa erilaisia tuki- ja hoitomuotoja, joista ammattilaisen arvioon pohjautuen valitaan sopivin. Takuun piiriin kuuluvia palveluita ei tarjota silloin, kun jokin muu hoito- tai tukimuoto soveltuu paremmin lapsen, nuoren tai perheen tarpeisiin.
Terapiatakuulain voimaan tulo ei muuta muita määräaikoja. Esimerkiksi perusterveydenhuollon hoitotakuu sekä opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelujen saamisen määräajat säilyvät ennallaan.