Euroopan sosiaalirahaston (ESR+) rahoittama Kohtaamisosaamista hoivakoteihin (KOHO) on ryhmähanke, jonka myötä Pirkanmaan Muistiyhdistyksen, Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun asiantuntijat jalkautuvat pirkanmaalaisiin hoivakoteihin ja kehittävät yhdessä ammattilaisten kanssa muistisairaiden ihmisten kohtaamista. Hanke jatkuu vuoden 2027 toukokuuhun.
Hankkeen työpajoja toteutetaan kehittämiskumppaneiden kanssa eri puolilla Pirkanmaata, ja kaikille avoimiin koulutuswebinaareihin ovat tervetulleita kaikki ikääntyneiden asumispalveluissa työskentelevät työntekijät.
Tarve lähti kentältä
Hankeidea sai alkunsa Pirkanmaan Muistiyhdistyksen toiminnanjohtajan Teija Siipolan ja Kontukodin laatujohtajan Minna Hietasen keskusteluista. He tunnistivat tarpeen kehittää työkaluja muistisairaiden ihmisten kohtaamiseen ja vahvistaa ammattilaisten muistisairauksiin liittyvää osaamista. Idean työstämistä ja konkretisointia jatkettiin yhteistyössä Tampereen ammattikorkeakoulun ja yliopiston gerontologian asiantuntijoiden kanssa.
Myös hoivakodeissa hankeidea otettiin innostuneena vastaan. Kehittämiskumppaneiksi löytyi kahdeksan erilaista hoivakotipalveluita tuottavaa organisaatiota, joista yksi on Pirkanmaan hyvinvointialue.
Hankkeen alkuvaiheessa kerättiin osallistujien kokemuksia siitä, millaisissa tilanteissa muistisairas ihminen on helpointa kohdata ja millaiset asiat kohtaamisissa ovat mietityttäneet.
Kyselyyn on vastannut toukokuun alkuun mennessä 189 ammattilaista. Vastauksista käy ilmi, että ikääntyneiden hoitotyössä tärkeitä arvoja ovat kunnioitus, yhdenvertaisuus ja itsemääräämisoikeus.
Haastavina kohtaamisina vastaajat pitivät aggressiivisten ja sekavien asukkaiden kanssa toimimista. Myös asukkaiden läheisten kanssa toimiminen nousi esiin.
Ammattilaisten kohtaamisen taidot näkyvät hoivakotien arjessa
Hankkeen päätavoitteena on vahvistaa kohtaamisosaamista hoivakodeissa tapahtuvan yksilöllisen kehittämisen sekä kaikille yhteisten toimintamuotojen kautta. Osaaminen vahvistuu, kun ammattilainen tunnistaa omia tunnetaitojaan, vuorovaikutukseen liittyviä toimintatapojaan sekä vahvuuksiaan ja voimavarojaan. Myös muistisairauksiin liittyvä osaaminen on tärkeää.
Hankkeen kehittämismenetelminä hyödynnetään kokemuksellista oppimista, yhteiskehittämisen menetelmiä ja draamaa.
Aloituskyselyjen vastauksia täydennettiin kysymällä 12 hoiva-alan ammattilaiselta heidän kokemuksiaan muistisairaiden ihmisten kohtaamisesta. Haastateltavien kokemusten mukaan hyvän kohtaamisen osasia ovat muun muassa kiireettömän tunnelman luominen, koskettaminen, tervehtiminen ja silmiin katsominen.
On myös tärkeää ymmärtää, että jokainen muistisairas ihminen on sairaudestaan huolimatta yksilö.
Jokaisen työntekijän arvot ja vahvuudet ohjaavat työskentelyä hoivakodeissa
Hankkeen työpajat käynnistettiin työyhteisökohtaisilla arvokeskusteluilla. Työpajoissa ammattilaiset pääsivät pohtimaan yhdessä omaa työtään ohjaavia arvoja ja vahvuuksiaan.
Työpajakeskusteluissa koettiin tärkeäksi omien tunteiden mutta myös asukkaiden tunteiden tunnistaminen hoivakodin arjessa. Keskustelua käytiin myös siitä, onko ammattilaisella oikeus näyttää tunteitaan.
Ammattilaiset kokevat, että hoivakodin asukkaiden elämänhistorian tunteminen, kollegojen tuki ja joustavat aikataulut helpottavat kohtaamisia. Arvokeskustelut saivat kiitosta, sillä ne muistuttavat arjen kohtaamisen arvokkuudesta, auttavat oman osaamisen näkyväksi tekemisessä ja antavat uusia ideoita kohtaamistilanteissa toimimiseen.
Lisätietoja
KOHO-hanke - Pirkanmaan Muistiyhdistys ry
Mirjami Ponsimaa, muistiasiantuntija, Pirkanmaan Muistiyhdistys ry, mirjami.ponsimaa@pirkanmaanmuistiyhdistys.fi
Riku Laakkonen, hankeasiantuntija, Tampereen yliopisto, riku.laakkonen@tuni.fi
Katja Hautsalo, projektipäällikkö ja hankeasiantuntija, Tampereen ammattikorkeakoulu, katja.hautsalo@tuni.fi