THL:n arvio: Pirkanmaalla onnistuttu lisäämään palvelujen saatavuutta ja talouden hallintaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut tuoreen asiantuntija-arvion Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä. Pirkanmaan näkymiä pidetään valoisina. THL korostaa, että hyvinvointialue on puolentoista vuoden aikana onnistunut merkittävällä tavalla parantamaan joidenkin palvelujen saatavuutta sekä korjaamaan taloustilannettaan. Hyvinvointialueen on yhä jatkettava määrätietoista työtään palvelujen ja talouden parissa.

Uutinen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportissa käsitellään alueen palvelujen nykytilaa ja kehityssuuntia syksyllä 2024.

THL:n mukaan perusterveydenhuollon avosairaanhoidon saatavuus on Pirkanmaalla parantunut merkittävästi. Keväällä avattu digiklinikka on ollut tässä jo merkittävässä roolissa.

Raportin mukaan ikääntyneiden palvelujen kokonaispeittävyys on maan keskitasoa, mutta säännöllistä kotihoitoa saa suhteellisesti yhä harvempi ikääntynyt. Ympärivuorokautisen kotisairaalan laajeneminen on edistänyt kotihoidon asiakkaiden kotona asumista.

Pirkanmaalla on myös saatavilla matalan kynnyksen neuvontaa ja ohjausta entistä paremmin, koska lähitorit ovat laajentuneet ympäri hyvinvointialuetta ja palvelumuodot monipuolistuneet. Vahvistunut ja yhtenäistynyt asiakasohjaus puolestaan on edistänyt asiakkaiden ohjautumista tarkoituksenmukaisiin palveluihin ja keventänyt palvelujen rakennetta.

- THL:n lakisääteinen hyvinvointialueiden arviointi on keskeinen osa alueiden ohjausta, ja sen merkitys alueellisessa suunnittelussa on suuri. Kyseinen arvio osoittaa, että uudistuksen tavoitteet ovat saavutettavissa ja taloustilannekin vakautettavissa, kun päätöksenteko toimii ja muutoksia viedään määrätietoisesti osaksi arkea, sanoo hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola.

Suurimmat palveluja ja hoitoon pääsyä koskevat haasteet Pirkanmaalla ovat suun terveydenhuollossa, lastensuojelussa sekä psykiatriassa. Erityisesti lastensuojelu- ja toimeentulotukiasioiden käsittelyssä on haettava lisää ratkaisuja, jotta palvelut järjestetään lain edellyttämällä tavalla. Myös ajoittaiset ruuhkat erikoissairaanhoidossa kuvaavat tarvetta löytää lisää ratkaisuja palveluprosessien sujuvuuteen.

Henkilöstön saatavuudessakin valoa

Raportissa on pantu merkille, että hyvinvointialueen henkilöstön saatavuus on parantunut. Erityisesti puutetta on edelleen lähihoitajista, psykiatreista ja sosiaalityöntekijöistä. Myös vuokratyövoiman käyttöä vähentävät toimet ovat tuottaneet tuloksia, mutta käyttö on jatkunut edelleen suunniteltua suurempana. THL suosittelee myös, että hyvinvointialue lisäisi toimenpiteitä sairauspoissaolojen vähentämiseksi.

THL antaa Pirkanmaalle hyvää palautetta ripeistä toimista talouden hallinnassa ja palveluverkon uudistamisessa. Hyvinvointialueen talouden tasapainottaminen on jo pitkällä, ja tavoitteena on saavuttaa talouden tasapaino vuoden 2026 loppuun mennessä.

Tuoreimmat ajankohtaiset