Moderneissa ja valoisissa tiloissa Taysin lasten ja nuorten sairaalan ensimmäisessä kerroksessa sijaitseva lasten päivystys on oikeastaan kahden eri päivystyksen yhdistelmä. Perusterveydenhuollon päivystys tarjoaa kiireellistä yleislääkäritasoista hoitoa Pirkanmaan lapsille sosiaali- ja terveysasemien ja kiirevastaanottojen ollessa suljettuina. Erikoissairaanhoidon päivystyksessä puolestaan hoidetaan lähetteellä ja ambulanssilla saapuvia potilaita.
Potilaita lasten päivystykseen saapuu päivittäin noin 40–80. Keskimääräinen jonotusaika on neljä tuntia, mutta jonotusajassa on suurta vaihtelua ruuhkatilanteen ja potilaan tilanteen kiireellisyyden mukaan.
–Kokenut sairaanhoitaja arvioi saapuvan potilaan hoidon tarpeen. Osalle potilaista riittää ohjeistus kotihoitoon, osa tarvitsee lääkärin arvion tarkemmista tutkimuksista tai hoidosta ja seurannasta osastolla. Esimerkiksi korvatulehduspotilaat pärjäävät usein kotihoidolla oman terveysaseman aukeamiseen asti, eikä päivystyksellistä hoitoa tarvita, osastonhoitaja Eeva Kääriä lasten päivystyksestä kertoo.
–Hoidon tarpeen arvioinnilla on myös tärkeä tavoite turvata päivystyksen resurssit niille potilaille, jotka päivystyksellistä hoitoa tarvitsevat. Tavoitteenamme on tuottaa tasalaatuisia päivystyspalveluita, apulaisylilääkäri Merja Helminen muistuttaa.
Lasten päivystys tekee tiivistä yhteistyötä muiden ympärivuorokautista päivystystä tarjoavien yksiköiden kanssa.
–Alle 16-vuotiaat lapset ja nuoret, jotka tarvitsevat hoitoa tapaturman vuoksi hoidamme kotipaikkakunnan ja vamman vaativuuden mukaan Tays Päivystys Acutassa tai Tays Valkeakosken päivystyksessä, joissa on muun muassa nopeat kuvantamismahdollisuudet valmiina. Myös kiveskiertymäpotilaat hoidetaan Acutassa, Helminen kertoo.
–Acuta, Tays Valkeakosken päivystys ja myös Pirkanmaan alueen kiirevastaanotot ovat meille tärkeitä yhteistyökumppaneita. Vuosien saatossa työnjakoamme äkillisesti sairastuneen lapsen tutkimisessa ja hoidossa on selkeytetty, lastentautien vastuualuejohtaja Päivi Leikkola vahvistaa.
Tiivistä yhteistyötä tehdään myös muilla Taysin erikoisaloilla päivystävien lääkäreiden, kuten korva- ja silmälääkäreiden kanssa.
Hengitystieinfektioita liikkeellä – soita päivystysapuun ennen päivystykseen hakeutumista
Kuten aikuisten päivystyksessä, näkyvät talvikauden hengitystieinfektiot tällä hetkellä lasten päivystyksenkin potilaissa. Liikkeellä on nyt muun muassa koronavirusta, influenssaa ja RS-virusta, joista erityisesti RS-virus on lasten tauti. RSV-kauden ollessa käynnissä, suositellaan aivan pienten vauvojen kanssa välttämään ruuhkaisia paikkoja. Myös hyvästä käsihygieniasta on tärkeää huolehtia infektioiden ehkäisemiseksi.
Vaikka vakavammaksi äityneet hengitystieinfektiot tuovatkin nyt potilaita päivystykseen, riittää kotihoito monissa tilanteissa.
–Kotihoidon kulmakiviä ovat lepo, riittävä juominen ja ohjeiden mukaan annettu kuumelääke. Sairaana on pysyteltävä kotona ja jätettävä menemättä päiväkotiin tai kouluun, sairaanhoitaja Sari Kasila kertoo.
–Kotihoidolla pärjäävien potilaiden kohdalla emme yleensä päivystyksessä erikseen testaa, mikä virus on hengitystieinfektion aiheuttajana, sillä kotihoito-ohjeet ovat kaikille samanlaiset, Helminen huomauttaa.
Jos olo lapsen voinnista on epävarma, voi omaan sosiaali- ja terveysasemaan tai kiirevastaanottoon ottaa yhteyttä. Niiden ollessa kiinni palvelee päivystysavun puhelinnumero 116117 ympäri vuorokauden. Päivystysapuun tulisi aina olla yhteydessä ennen päivystykseen hakeutumista. Alle kolme kuukautta vanhan vauvan kuume on aina syy ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.
Monipuolista ja vaativaa työtä
Vaikka hengitystieinfektiot tuovatkin nyt lapsipotilaita päivystykseen, kohdataan päivystyksessä paljon muitakin vakavia, päivystyksellistä hoitoa vaativia tilanteita.
–Sairaalahoitoa tarvitsevat lapset ovat oikeasti sairaita. Vakavien infektioiden lisäksi lapsen sairaalahoidon taustalla voi olla esimerkiksi kouristelua, perussairauden pahenemista, psykiatrisia haasteita tai tajunnantason häiriöitä, Helminen kertoo.
Lasten vaihtelevien tilanteiden vuoksi työ päivystyksessä vaatii henkilöstöltä vahvaa osaamista.
–Esimerkiksi erikoissairaanhoidon etupäivystäjän työrooli täällä lasten päivystyksessä on hyvin vaativa: päivystyspotilaiden monipuolisten tilanteiden lisäksi hän vastaa vuoronsa aikana lasten tehovalvontaosaston potilaiden sekä lasten syöpä- ja sisätautiosastojen potilaiden asioista, Helminen jatkaa.
–Lasten äkillinen tai muu kiireellinen hoito vaatii lääkäreiltämme, hoitajiltamme ja osastonsihteereiltämme paljon osaamista ja kokemusta. Sairaan lapsen hoitaminen on vaativaa, ja jokaista heistä tarvitaan omasta roolistaan käsin lasten hoitoon, Leikkola korostaa.
–Hyvä yhteishenki ja loistavat työkaverit auttavat kuitenkin jaksamaan työn vaativamman puolen. Lisäksi lasten antama palaute on ihanan välitöntä, Kasila summaa.