Tays on mukana lasten tehohoidon lisäkoulutuspolun kansallisessa pilotissa

Lasten tehohoito on vaativaa ja se edellyttää terveydenhuollon ammattilaisilta erityisosaamista. Tays vahvistaa lasten tehohoidon osaamistaan osallistumalla pilottiin, joka mahdollistaa lasten tehohoidon parissa työskentelevien ammattilaisten lisäkouluttautumisen HUSin Uudessa lastensairaalassa. Lisäkoulutuspolun tavoitteena on vahvistaa lasten tehohoidon osaamista kansallisesti sekä tiivistää yliopistosairaaloiden välistä yhteistyötä.

Uutinen

Tänä syksynä HUSissa kouluttautuu yksi Taysissa lasten tehohoidon parissa työskentelevä sairaanhoitaja. Ensi vuonna kouluttautumaan lähteen kolme erikoislääkäriä sekä yksi lasten ja yksi aikuisten tehohoidon parissa työskentelevä sairaanhoitaja. Heistä jokainen suorittaa vuorollaan räätälöidyn, muutaman kuukauden pituisen lisäkoulutusjakson Uudessa lastensairaalassa.

Vaikka lasten tehohoitoa toteutetaan kaikissa Suomen yliopistosairaaloissa, on kaikista vaativin hoito keskitetty HUSiin.

– Uudessa lastensairaalassa hoidetaan esimerkiksi lasten elinsiirrot sekä vaativimmat sydäntoimenpiteet. Näidenkin toimenpiteiden jälkeen Pirkanmaalla asuvat lapset palaavat jatkohoitoon Taysiin, joten hoitokokonaisuuden näkemisestä on tehohoidon ammattilaisille paljon hyötyä. Vaikka osaamisemme on erinomaisella tasolla, tuo lisäkoulutuspolku varmuutta myös poikkeuksellisempiin tilanteisiin, lastentautien vastuualuejohtaja Päivi Leikkola kertoo.

– Kouluttautumisen mahdollistaminen toimii meille myös veto- että pitovoimatekijänä. Tehohoidon ammattilaiset haluavat ylläpitää ja kasvattaa sekä syventää osaamistaan. Lisäkoulutuspolku mahdollistaa myös verkostoitumisen sekä tiedon jakamisen puolin ja toisin. Pääosassa on lasten etu kaikissa tilanteissa, Leikkola jatkaa.



Vastuualuejohtaja Päivi Leikkola on innoissaan lasten tehohoidon ammattilaisten uudesta lisäkoulutuspolusta.

Lisäkoulutuspolkua testataan pilotilla

Lasten tehohoidossa työskentelevien hoitajien ja lääkäreiden lisäkoulutusohjelma käynnistettiin keväällä 2023 sosiaali- ja terveysministeriön miljoonan euron hankerahoituksella. Hankkeeseen osallistuvat alkuvaiheessa HUSin lisäksi Tampereen ja Turun yliopistolliset sairaalat.

Hankkeen tarkoituksena on luoda tehohoidon osaamista vahvistava toimintamalli ja lisätä yliopistosairaaloiden huoltovarmuutta kehittämällä tehohoidon yhteistyöprosesseja. Pilotointivaiheen jälkeen lisäkoulutuspolku ja käytänteet laajennetaan koskemaan kaikkien yliopistosairaaloiden yhteistyötä.

Vaikka yliopistosairaalat ovat tehneet lasten tehohoidon suhteen yhteistyötä jo aiemminkin, ei yhteistyöprosesseja ole aiemmin kehitetty näin laajasti.

– Sosiaali- ja terveysministeriön rahoitus on osoitus kansallisesta tuesta lasten tehohoidon yhteistyön ja osaamisen kehittämiselle. Ministeriö myös seuraa hankkeen etenemistä, Leikkola kertoo.