Sote-tilannekeskus aloitti toimintansa

Pirkanmaan hyvinvointialueella käynnistyi 18.6.2025 sosiaali- ja terveydenhuollon tilannekeskuksen toiminta, joka on uudenlainen palvelu Pirkanmaan alueen sote-ammattilaisille. Tilannekeskukseen myös ohjautuu hätäkeskuksesta ensihoitopalvelun kiireettömiä tehtäviä, minkä jälkeen tilannekeskuksesta soitetaan asukkaalle tilanteen kartoittamiseksi.

Uutinen
Henkilö istuu näyttöjen ääressä kuulokemikrofoni päässään ja katsoo kameraan hymyillen.

Sote-tilannekeskuksen kokeneet sairaanhoitajat pyrkivät löytämään aina parhaan mahdollisen ratkaisun kuhunkin tilanteeseen.

Sosiaali- ja terveydenhuollon tilannekeskuksen eli sote-tilannekeskuksen tehtävänä on tarjota uudenlaista palvelua yhteensovittaen sote-palveluiden toimintaa sekä tarjota ammattilaisille tukea työhönsä.

Sote-tilannekeskuksen projektipäällikkö Karita Jäppinen Pirkanmaan hyvinvointialueelta kertoo, että tarjoamalla tukea eri tilanteisiin sote-toimijoiden yhteistyö tehostuu.
– Tilannekeskus tarjoaa sote-ammattilaisille tukea, jotta asiakas saisi oikean avun, oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa. Tällä on tarkoitus vähentää tarpeettomia käyntejä päivystyksessä ja kiirevastaanotolla sekä karsia potilaskuljetuksia. Samalla varmistetaan, että sote-toimijoiden resurssit käytetään tehokkaasti ja vaikuttavasti, asiakaskokemusta unohtamatta.

Periaatteena on ohjata, neuvoa ja ratkaista. Jäppinen kertoo, että koordinaattorit ovat pitkän linjan sote-ammattilaisia, joilla on myös vahva tuntemus hyvinvointialueen eri palveluista.

Toimintaa myös kansalaisrajapinnassa

Vaikka sote-tilannekeskus palvelee eritoten ammattilaisia, se toimii myös suoraan asukkaiden kanssa ensihoitopalvelun kiireettömien tehtävien yhteydessä. Niin sanottuja D-tason ensihoitotehtäviä ohjataan hätäkeskuksesta sote-tilannekeskukseen, josta koordinaattori soittaa asukkaalle ja arvioi hoidon tarpeen sekä parhaan ratkaisun tilanteeseen. Tämänkaltainen toimintamalli on Suomessa yleistynyt, ja sitä tehdään jo lukuisilla hyvinvointialueilla.
– Kun hätäkeskuspäivystäjä on riskinarvion perusteella välittänyt tehtävän kiireettömänä tehtävänä ensihoitopalveluihin, on vielä järkevää arvioida millä tavalla terveydenhuollosta voidaan parhaiten auttaa soittajaa. Tähän tarvitaan terveydenhuollon ammattilaisen osaamista. Kenenkään ei siis tarvitse säikähtää, jos hätäkeskukseen soittamisen jälkeen saa puhelun sote-tilannekeskuksesta. Meillä kaikki ovat kokeneita sairaanhoitajia, joilla on vahvaa osaamista akuuttihoitotyöstä ja hoidon tarpeen arvioinnista, Jäppinen kuvaa toimintaa.

Tarkoituksena on aina löytää paras kokonaisratkaisu tilanteeseen, mikä voi joskus olla muukin kuin ambulanssi.
– Sote-tilannekeskuksesta arvion myötä henkilö voidaan ohjata esimerkiksi hakeutumaan omatoimisesti päivystykseen, hänelle voidaan varata aika tiettyyn palveluun, järjestää kuljetus terveydenhuoltoon tai lähettää vaikkapa mobiilihoitaja käymään kotona. Toki myös ensihoitoyksikkö menee potilaan luo aina, kun se on paras ratkaisu tilanteeseen. Ja silloinkin kun ambulanssi on paras ratkaisu, on hyvä, että tilanteesta on jo kattava etäarvio ja kirjaukset tehtynä valmiiksi, Jäppinen kertoo.

Kehittämistyö jatkuu

Sote-tilannekeskuksia on perustettu jo useilla hyvinvointialueilla Suomessa. Pirkanmaalla sote-tilannekeskuksen toimintaan kuuluvat myös ensihoidon johto- ja tilannekeskus, kotisairaalakoordinaattori sekä kiireettömien potilaskuljetusten ajojärjestely.
Toiminta käynnistyi 18.6.2025. Jäppinen kertoo, että toimintaa seurataan tarkasti heti alusta alkaen, ja tehdään tarvittavia muutoksia matkan varrella.
– Ensimmäisen toimintaviikon aikana hoidimme jo yli 500 tehtävää, joissa järjestimme esimerkiksi aikoja kiirevastaanotolle, kotiin nostoapua, kotihoidon lisäkäyntejä, tilapäistä kotisairaanhoitoa ja mobiilihoitajan sekä toki myös ensihoidon käyntejä. Me seuraamme tiiviisti meille tulevien yhteydenottojen määriä ja sisältöä, ja myös sitä millaisia vaikutuksia toiminnalla on esimerkiksi päivystyksen käyntimääriin, potilaskuljetuksiin ja ensihoidon tehtäviin, Jäppinen sanoo.

Toiminnasta pyritään keräämään myös palautetta, koska tarkoitus on tuottaa potilaille kokemuksia oikeanlaisen avun saannista ja ammattilaisille tuen saannista.
– Otamme mielellämme kaikenlaista palautetta vastaan. Jos havaitaan kehittämisen tarpeita tai esimerkiksi puutteita palveluiden saatavuudessa, niin käymme niitä läpi sidosryhmien kanssa ja pyrimme parantamaan toimintaa yhdessä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon tilannekeskus eli sote-tilannekeskus on Pirkanmaan hyvinvointialueella pelastus- ja ensihoitopalveluiden tehtäväalueella toimiva toimintayksikkö.
 

Katso sote-tilannekeskuksen projektipäällikkö Karita Jäppisen haastattelu alta olevalta videolta.

Tuoreimmat ajankohtaiset