Wisio on suunnattu kaikille etätoiminnasta kiinnostuneille vammaisten asumispalveluiden ja päiväaikaisen toiminnan asiakkaille. Wision toimintaan voi osallistua omasta kodista tai päiväaikaisen toiminnan yksiköstä. Osallistumiseen käytetään tietokonetta tai älylaitetta.
Asiakas Taina Kari on ollut alusta asti mukana etäryhmässä. Se tuntui heti omalta jutulta.
– Olin jo viime vuonna mukana, kun etäpäivätoiminnan pilottihanke alkoi. Nyt olen Wision tiistain suljetussa ryhmässä. Tämä on mulle mieleistä juttua, jota olen tykännyt tehdä.
Suljettu ryhmä tarkoittaa ryhmää, jossa on aina sama kokoonpano. Lisäksi on avoimia ryhmiä, joihin voi tulla kuka vain asiasta kiinnostunut asiakas. Ne ovat matalan kynnyksen toimintaa parhaimmillaan: mukaan voi tulla kokeilemaan tai fiiliksen mukaan.
– Lähetämme avointen ryhmien linkit ja ohjelman aina edeltävällä viikolla asumispalveluiden ja päiväaikaisen toiminnan yksiköihin. Välillä järjestämme myös asiakkaiden toivomia spesiaaliryhmiä, kertoo Wision ohjaaja Janne Dunder.
Joogaa ja Copilotia
Wision ohjaajiksi on rekrytoitu monipuolisia osaajia liikunnan, musiikin ja bänditoiminnan, kuvataiteiden sekä digitaitojen alueilta. Ohjelma on monipuolista, kuten läsnä järjestettävässä päivätoiminnassakin: on tuolijumppaa, joogaa, akvarellitöitä, bändijuttuja, musiikkia, media-asioita, pelejä. Ohjelma suunnitellaan asiakaslähtöisesti asiakkaiden toiveita ja tarpeita kuunnellen.
Taina Kari on kiinnostunut etenkin digi- ja it-asioista ja käyttää mielellään tietokonetta.
– Tykkään tehdä paljon tietokonehommia, ja minusta Wisiossa on mielekästä toimintaa. Olemme esimerkiksi pelanneet Kahootia. On myös räppipajoja, joissa tehdään räppisanoituksia.
Erityisesti Kari pitää tekoälyyn liittyvistä tehtävistä, kuten kuvien tekemisestä.
– Olen tehnyt tekoälykuvia Geminillä, ChatGPT:llä ja Copilotilla.
Wision ryhmiin osallistuminen edellyttää, että asiakkaalla on hieman tietoteknisiä taitoja.
– Jonkin verran pitää osaa käyttää tietokonetta, mutta ei tarvitse olla erityisen taitava, Kari pohtii.
– Kirjaudun ensin omaan sähköpostiin ja avaan sieltä Flowmedik-videopuhelun. Olen oppinut tosi hyvin, koska käytän muutenkin aika paljon tietokonetta.
Wisiolla on myös kiertävä digituki, johon voi soittaa, jos tarvitsee apua. Digitaitoja harjoitellaan säännöllisesti sekä Wisiossa että päivätoimintayksiköissä, sillä digiosaaminen ja -osallisuus kuuluvat kaikille.
– Maailma digitalisoituu, ja on tärkeää saada kaikki mukaan, Dunder sanoo.
Valtava potentiaali
Etäpäiväaikaisen toiminnan suunnittelu alkoi noin vuosi sitten. Neuvoja ja ideoita haettiin muun muassa Siun Sotesta, jossa on jo pidempään ollut etäpäivätoimintaa. Pirkanmaan pilottiryhmät starttasivat syksyllä 2024. Ryhmien kokoontumiset kestävät 1–1,5 tuntia kerrallaan.
– Asiakkaiden toiveet ovat aina lähtökohta ryhmien suunnitellulle ja tavoitteelliselle sisällölle. Vastaamme asiakkaiden tarpeisiin toiminnalle asetettujen raamien puitteissa, Dunder sanoo.
Etäpäiväaikainen toiminta on täysin vapaaehtoista. Taina Kari on hakenut Wision asiakkaaksi ja toivoo, että voisi vastedes osallistua siihen kerran viikossa kotoaan Piikahakakodista. Muina päivinä Kari käy päivätoimintayksikkö Wärjäämössä Tampereen Hämeenpuistossa.
– Etätoiminnassa on mielestäni valtava potentiaali. Wision avulla voidaan saavuttaa niitäkin asiakkaita, joille läsnäpalvelu ei ole mielekäs palvelu. Tarkoituksena on tuoda läsnäpalvelun rinnalle uusi digivälitteinen tapa toteuttaa päiväaikaista toimintaa. Jokainen voi itse valita, haluaako osallistua ja kuinka paljon, Dunder sanoo.
Myös Kari näkee Wision tulevaisuuden valoisana.
– Uskon, että Wisiossa on paljonkin mahdollisuuksia. Nämä ovat omavalintaisia juttuja, ja minä olen valinnut, että haluan käydä etäpäivätoiminnassa.