Readspeaker

OLKA-kaveri tuo iloa ja tukea lastenosastoille

Mirja Savolainen näki ilmoituksen sanomalehdessä OLKA-toiminnasta viime maaliskuussa ja ilmoittautui heti sairaalavapaaehtoisten ILONA-valmennukseen. Savolainen toimi aluksi aula-avustajana Tays Keskussairaalassa, mutta tänä syksynä hän pääsi aloittamaan myös OLKA-kaverina Taysin lastenosastolla.

Uutinen
Mirja Savolainen osoittaa sormellaan OLKA-logoa lasiseinässä.

OLKAn sairaalavapaaehtoinen Mirja Savolainen.

Sairaalavapaaehtoisten valmennuksen jälkeen ne, jotka haluavat osallistua toimintaan, käyvät vielä yksilöhaastattelussa, tekevät turvakävelyn sairaalassa ja allekirjoittavat kirjallisen sopimuksen. 

– Koulutuksen jälkeen yksilöhaastattelussa esitin heti toiveen, että haluaisin OLKA-kaveriksi lastenosastolle. Lapset ovat aina olleet lähellä sydäntäni, joten koin sen todella tärkeäksi, Savolainen kertoo iloisesti. 

Juttukaverina lastenosastoilla

Vuoronsa aikana Savolaiselle on yleensä määrätty tietty osasto, jossa hän jututtaa lapsia. Vuoron aikana voi joskus tulla muutoksia, jos osastolla ei esimerkiksi sillä hetkellä ole potilaita paikalla. Tällöin toiminnan koordinaattori voi ohjata vapaaehtoisen toiselle osastolle. 

 – Menen hoitajan kanssa sovittuihin huoneisiin kysymään, että saako tulla hetkeksi kaveriksi. Joskus siellä voi olla vanhemmat käymässä, jolloin he voivat käydä esimerkiksi kahvilla, kun minä pidän lapselle seuraa. 

OLKAn vapaaehtoiset ovat saaneet hyvän vastaanoton lastenosastoilla niin lasten kuin vanhempienkin keskuudessa. 

– Vuoron pituus on yleensä kaksi tuntia ja se aika menee yleensä yhden lapsen kanssa jutellessa. Lapset ovat tykänneet juttutuokioista, joten on kiva, ettei siinä hetkessä ole kiire mihinkään. 

Kuuntelemisen ja läsnäolon taidot keskiössä

Vaikka vapaaehtoisten valmennuksiin voi ilmoittautua kuka tahansa, Savolainen kokee tietyt taidot erityisen tärkeiksi vapaaehtoiselle. 

– Itse olen empaattinen ja aika herkkäkin. Koen empaattisuuden tärkeänä varsinkin silloin, kun kohtaan asiakkaan, joka käy läpi jotain rankkaa. Pyrin ymmärtämään toisen ihmisen tunteita ja elämäntilannetta, kunnioittamaan toista ja olemaan oma itseni. Ennen kaikkea pyrin kuuntelemaan toista ihmistä. 

OLKA järjestää vapaaehtoisille työnohjausta, jossa pääsee puhumaan asioista, jotka on voinut jäädä painamaan mieltä. Savolainen on kokenut tämän käytännön hyväksi, koska silloin ei jää yksin vaikeiden asioiden äärelle. 

Parasta OLKAn vapaaehtoisena toimimisessa Savolaisen mielestä on ihmisten kohtaaminen ja oikeiden suhteiden luominen. 

– Jokaisessa vuorossa tulee vastaan ihania ja itselle sekä asiakkaille merkityksellisiä kohtaamisia. On ihana huomata, että seurani lapsille on todella ilahduttavaa ja muutama on kysynytkin, että milloin tulen uudelleen käymään. Myös vanhemmat ovat olleet iloisia, kun olen pitänyt lapsille seuraa.  

OLKA Pirkanmaa

OLKA-toiminta on valtakunnallinen toimintamalli, jota toteutetaan jo lähes kaikissa Suomen sairaaloissa. OLKA Pirkanmaa tarjoaa tukea ja merkityksellisiä kohtaamisia Pirkanmaan hyvinvointialueen asiakkaille. Toiminta rakentuu neljästä palvelulinjasta, jotka kattavat koordinoidun järjestö- ja vapaaehtoistoiminnan sekä vertaistuki- ja kokemustoiminnan. OLKA-toiminnan ytimessä on vahva yhteistyö Pirkanmaan hyvinvointialueen ja Artteli-kumppanuusyhdistys ry:n välillä. 

Lue lisää OLKA-toiminnasta Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta: OLKA-toimina - pirha.fi