Henkilöstöjaosto keskeytti työsuhdepyörän valmistelun ja hyväksyi muutokset työterveyshuollon toimintasuunnitelmaan

Työterveyshuollon kustannukset ovat ylittymässä jopa miljoonalla eurolla talousarviossa varatusta summasta. Hyvinvointialueen taloustilanteessa kustannusylitys ei ole mahdollinen, joten työterveyshuollon ohjausryhmässä on valmisteltu työterveyshuollon toimintasuunnitelman muutosta. Henkilöstöjaosto käsitteli asiaa kokouksessaan 14.5.

Uutinen

Työterveyshuollon palveluiden rajaukset on suunniteltu niin, että niillä on mahdollisimman vähän vaikutuksia Pirkanmaan hyvinvointialueen työntekijöihin, huomioiden yleisimmät sairauspoissaolosyyt, sekä niin, että toimintasuunnitelman tavoitteet on mahdollista saavuttaa. Rajaukset tehdään vain vuoden 2025 toimintasuunnitelmaan.

Henkilöstöjaosto hyväksyi työterveyshuollon toimintasuunnitelman muutoksen vuodelle 2025 kesäkuun alusta alkaen. Muutoksista viestitään vielä tarkemmin henkilöstölle intrassa.

Työsuhdepyörän valmistelu keskeytyy

Henkilöstöjaosto päätti aiemmin työsuhdepolkupyörän käyttöönotosta uutena henkilöstöetuutena kesäkuusta alkaen. Tällä hetkellä Orpon hallitus suunnittelee poistavansa työsuhdepolkupyöriä koskevan veroetuuden.

Jo nyt on hyvinvointialueella herännyt keskustelua siitä, mikä on tosiasiallinen taloudellinen hyöty työntekijälle ottaa verovapaaetuna työsuhdepolkupyörä, kun menettää Epassi-etuudesta puolet eli 100 euroa. Kun verovapaaetuus poistuu, on kyseessä käytännössä polkupyörän leasing-sopimus, joka ei välttämättä ole enää edullinen työntekijälle. ​

Henkilöstöjaosto päätti näistä syistä keskeyttää työsuhdepolkupyörän käyttöönoton valmistelun.

Lääkäreiden tavoitepalkoista esitys

Uuden lääkäreiden ja hammaslääkäreiden porraspalkkajärjestelmän tavoitteena on harmonisoida palkat siten, että kullakin portaalla kaikkien lääkäreiden porraspalkka on sama. Palkkojen yhteensovittamiseksi on asetettava lääkäreiden ja hammaslääkäreiden tavoitepalkat ja luotava kirjallinen suunnitelma tavoitepalkkojen saavuttamisesta ja siihen liittyvästä aikataulusta. Työnantaja on valmistellut esityksen tavoitepalkoista, ja tämä on neuvoteltu yhteistyössä järjestöjen kanssa paikallisesti.

Lääkäreiden ja hammaslääkäreiden henkilökohtaisen lisän määräystä on päivitetty lääkärisopimuksessa 1.2.2024. Pääsääntöisesti henkilökohtaista lisää maksetaan edelleen työsuorituksen arvioinnin perusteella. Paikallisesti kuitenkin voidaan määritellä henkilökohtaista lisää maksettavaksi myös pätevyyksien tai oppiarvojen (kuten tohtorin tutkinnon tai dosentuurin) perusteella. Tällainen pätevyys tai oppiarvo voi muodostua henkilökohtaisen lisän myöntämisen perusteeksi, vaikka se ei sellaisenaan olekaan tehtävän edellytyksenä tai vaikuta uraporraspalkkaan. Lisän käyttöönottoon on hyödynnettävä järjestelyeriä.

Henkilöstöjaosto esittää järjestelyerän kohdentamista henkilökohtaisena lisänä ns. tohtori- ja dosenttilisään kesäkuun järjestelyeräneuvotteluissa kyseisen lisän ottamista näin osaksi lääkäreiden palkkausjärjestelmää. Jatkossa menettelyä voidaan soveltaa myös muihin ammattiryhmiin.

Taloustilanne talousarvion mukainen

Vuoden 2025 taloustilanne etenee talousarvion mukaisesti. Epävarmuutta on kuitenkin edelleen paljon, ja taloustilanteen kehitys vaatii aktiivista seurantaa. Asiakkaiden palvelut on pystytty järjestämään pääosin hyvällä tasolla.

Henkilöstön saatavuus on alkuvuonna ollut hyvää ja rekrytointien täyttöaste ylitti kirkkaasti tavoitteet. Henkilöstön suositteluindeksi on hieman parantunut viimeisimmässä mittauksessa, mutta on edelleen hieman miinusmerkkinen tavoitteen ollessa positiivinen indeksin tulos. Sairauspoissaolojen vähentämiseen on panostettu tänä vuonna erilaisin toimenpitein, mutta ne eivät vielä ole tuottaneet riittävää tulosta alkuvuoden aikana. Sairauspoissaolot ovat kuitenkin hieman pienentyneet alkuvuonna.

Henkilöstöjaosto merkitsi tiedoksi osavuosikatsauksen.

Esihenkilöille tukimateriaalia mukautetusta ja korvaavasta työstä

Vuodelle 2025 on asetettu tavoite vähentää sairauspoissaoloja koko hyvinvointialueen tasoisesti kolme prosenttia vuoteen 2024 verrattuna.

Tavoitteen saavuttamiseksi työyhteisöpalveluissa on tuotettu esihenkilöille materiaalia, joka heidän on tarkoitus käydä läpi työyksiköissään syksyyn 2025 mennessä. Materiaalin avulla työyksiköissä mietitään, miten yksikössä voidaan mukauttaa työtä tai millaista korvaavaa työtä yksikössä voidaan tehdä sairauspoissaolon sijaan. Määräaikainen työn mukauttaminen tai korvaavan työn tekeminen voi tulla kenelle tahansa Pirkanmaan hyvinvointialueen työntekijälle eteen oman työkyvyn muuttuessa.

Henkilöstöjaosto merkitsi tiedoksi esihenkilöille tuotetun tukimateriaalin.

Palkkojen harmonisointi etenee vaiheittain vuoteen 2028 mennessä

SOTE-sopimuksen palkkahinnoitteluliitteet uudistettiin valtakunnan neuvottelutuloksena 1.2.2024 lukien. Hinnoitteluliiteuudistus oli ensimmäinen vaihe sote-palkkausjärjestelmän rakentamiselle, ja se koski kaikkiaan noin 17 000 henkilöä.

HYVTESiin kuuluvalle henkilöstölle kohdennettiin viime vuonna järjestelyeriä kokonaisten ryhmien tehtäväkohtaisten palkkojen korotuksiin ja sellaisiin tehtäviin, joissa yhteensovitettiin tehtäväkohtaisia palkkoja ja korjattiin palkkaepäkohtia.

Lääkärisopimuksessa puolestaan otettiin palkkauksessa käyttöön uraporrasjärjestelmä. Alkuvuodesta 2024 uuden palkkausjärjestelmän mukaisesti maksetuilla järjestelyerillä tasattiin lääkäreiden ja hammaslääkäreiden palkkauseroja.

Henkilöstöjaosto merkitsi tiedoksi palkkaharmonisoinnin tilannekatsauksen.

Intro-perehdytysjärjestelmä koko hyvinvointialueen käyttöön vuoden loppuun mennessä

Vuoden 2024 aikana Pirkanmaan hyvinvointialueella perehdytysprosessin tueksi aloitettiin Intro-perehdytysjärjestelmän käyttöönotto. Intro-järjestelmä selkeyttää, systematisoi, sujuvoittaa ja aikatauluttaa perehdytystä. Perehdytykset myös dokumentoituvat Introon, josta niitä voidaan raportoida ja hyödyntää esimerkiksi valvontaviranomaisten tarkastuksissa.

Vuoden 2024 loppuun mennessä järjestelmä saatiin käyttöön sosiaali- ja terveyspalveluiden palvelulinjoista sairaalapalveluissa ja ikäihmisten ja vammaisten palveluissa. Käyttöönotto laajenee tänä vuonna lasten, nuorten ja perheiden palveluihin ja avopalveluihin sekä jäljellä oleviin tehtäväalueisiin eli pelastus- ja ensihoitopalveluihin, tukipalveluihin sekä strategiseen ohjaukseen ja järjestämiseen.

Henkilöstöjaosto merkitsi tiedoksi perehdytysjärjestelmän tilanteen.

Muut asiat

Hyvinvointialuestrategian 2026–2029 taustatietojen keruu ja esivalmistelu on käynnistynyt. Vuoden 2025 alussa toteutettiin strategiakysely hyvinvointialueen koko henkilöstölle. Kyselyn tavoitteena oli saada henkilöstön näkemystä hyvinvointialueen tulevaisuuden kehittämistarpeista ja henkilöstölle mieluisimmista tavoista osallistua strategiavalmisteluun jatkossa. Strategiasta ja strategiakyselyn tuloksista keskustellaan tarkemmin henkilöstön Ajankohtaista Pirhasta -lähetyksessä 27.5. Henkilöstöjaosto merkitsi tiedoksi henkilöstölle tehdyn strategiakyselyn tulokset.

Hyvinvointialueella oli vuonna 2024 toiminnassa koko hyvinvointialuetasoiset yhteistoimintaelin sekä työsuojelutoimikunta. Tämän lisäksi palvelulinjoilla oli yt-ryhmiä ja maantieteellisesti niin kutsuttuja toisen tason työsuojelutoimikuntia. Tehtäväalueista konsernipalveluilla, pelastuspalveluilla ja tukipalveluilla yt-ryhmä ja työsuojelutoimikunta toimi yhdessä. Henkilöstöjaosto merkitsi tiedoksi yhteistoiminnan ja työsuojelun toteutumisen vuodelta 2024.

Henkilöstöjaoston talouden toteuma tammi-maaliskuulta 2025 oli talousarvion mukainen.

Tuoreimmat ajankohtaiset