Olemme keränneet asiakkaiden kokemuksia ja näkemyksiä matalan kynnyksen paikkojen, eli yhteisöneuvontapaikkojen merkityksistä vuoden 2025 aikana. Olemme halunneet tietää, mitä eri merkityksiä asukkaat antavat eri puolilla Pirkanmaata toimiville yhteisöneuvontapaikoille ja mitkä seikat ovat saaneet heidät käymään yhteisöneuvontapaikoissa, osa satunnaisesti, toiset taas säännöllisesti viikoittain.
Kävimme keskusteluita sekä yksittäisten kävijöiden että koko paikalla olevan ryhmän kesken. Näiden keskustelujen perusteella hahmottui kolme ydinelementtiä, jotka kuvaavat yhteisöneuvonnan merkityksiä ja hyötyjä kävijöille. Nämä ydinelementit ovat: konkreettinen tuki ja neuvonta arjen asioissa; maksuton ateria sekä muiden kohtaaminen ja vertaistuki. Ydinelementit kuvastavat hienosti sosiaalityön olemusta ja keskeisiä tehtäviä: tarjota konkreettista apua arkeen ja vaikeisiin tilanteisiin; parantaa hyvinvointia aineellisen avun, kuten ruuan tarjoamisen kautta sekä tarjota tilaisuuksia kohdata, liittyä yhteisöön ja tulla nähdyksi omana itsenään.
Yhteisöneuvonnan tavoitteena on tarjota ihmisille neuvontaa, tukea ja apua matalalla kynnyksellä. Yhteisöneuvonnat ovat konkreettisen avun paikkoja lähellä ihmisten omia elinympäristöjä. Yhteisöneuvontapaikat tarjoavat hyvinvointialueen sosiaalipalveluille keinon lisätä ohjauksen ja neuvonnan saatavuutta ja saavutettavuutta. Kyseessä on yhteisösosiaalityön pirkanmaalainen työmuoto, jonka perusajatuksena ovat demokraattisuus, asukkaiden tarpeet ja lähiyhteisön vahva yhteistoimijuus.
Asukkaiden näkemysten kysyminen on tärkeää monesta syystä. Ensinnäkin, jotta toiminta vastaisi kävijöiden tarpeisiin, näkemyksiä ja kokemuksia tulee kuulla ja myös hyödyntää kehittämistyössä. Asukkaiden mielipiteiden kuulemisella on kuitenkin syvempikin merkitys: se on osa sosiaalityössä aivan keskeistä osallisuustyötä. Osallistuminen palvelujen kehittämiseen voi olla yksilölle hyvin merkityksellinen ja valtaistava kokemus. Osallistuminen voi nostaa asiakkaan itsetuntoa, lisätä sosiaalisia verkostoja sekä kasvattaa taitoja ja tietämystä. Lisäksi osallistuminen voi motivoida sosiaalityön asiakkaita osallistumaan laajempaan yhteiskunnalliseen vaikuttamistyöhön. (Gathen ym. 2022, 61.)
Asukkaiden viesti hyvinvointialueen päättäjille nousee arjen tarpeista
Hahmottelimme yhteisöneuvontapaikoissa käymiemme keskustelujen perusteella ydinviestin hyvinvointialueen päättäjille ja johtoasemassa oleville henkilöille. Ydinviestimme yhteisösosiaalityön näkökulmasta on: paikallisuus ja lähellä toimiminen lisäävät asukkaiden luottamusta Pirkanmaan hyvinvointialueeseen. Kasvokkainen kohtaaminen on itseisarvo, jonka tulee säilyä digitalisaatiokehityksessäkin.
Saatavuus ja saavutettavuus toteutuvat silloin, kun asiakkaiden näkemyksiä kuullaan ja otetaan huomioon. Esimerkkejä huomioitavista seikoista ovat: liikkuvat palvelut, palvelujen monikanavaisuus, oikea-aikaisuus, jatkuvuus sekä laatu, erityisesti kohtaamisissa. Ilman asiakkaiden ja asukkaiden tietoa organisaation tietopohja jää vajaaksi eikä voida puhua aidosti tiedolla johtamisesta. Näin ollen Pirkanmaan hyvinvointialue organisaatiota tarvitsee tietoa asukkaiden tarpeista, kokemuksista ja ideoista toiminnan kehittämiseksi.
Kirjallisuus: Gathen, Jan Marius, Slettebø, Tor & Skjeggestad, Erik (2022) User Participation Among People in Vulnerable Situations at Service Level: A Scoping Review Exploring Impact for Individual Stakeholders and Services. Nordisk Välfärdsforskning /Nordic Welfare Research 7 (1), 52–67. https://doi.org/10.18261/nwr.7.1.4