Sairaanhoitajan identiteetti istuu Satu Isoeskelissä tiukasti.
– Se puskee joskus esiin odottamattomissakin paikoissa, hän nauraa.
– Koen saavani työltäni paljon. Ammatissani voin auttaa asiakkaita, heidän läheisiään ja sitä kautta koko yhteiskuntaa. Se tekee työstä merkityksellistä.
Uudelle uralle kummitädin jalanjäljissä
Satu hyppäsi kaupallisen alan töistä hoitoalalle vuonna 2015, jolloin hän aloitti lähihoitajaopinnot. Päätöstä ohjasi syvä kiinnostus ihmisten kanssa työskentelyyn ja inspiraatio kummitädiltä, joka oli sairaanhoitaja.
Lähihoitajaopintojen aikana Satu teki paljon keikkatöitä. Valmistuttuaan hän jatkoi opiskelua sairaanhoitajaksi työn ohessa.
Ahkera keikkailu on antanut kattavan kuvan hoitotyön monipuolisuudesta ja erilaisista työmahdollisuuksista, mutta ikäihmisten parissa työskentely kolahti erityisesti. Satu valmistui sairaanhoitajaksi 2020 ja on siitä asti työskennellyt Koukkuniemessä.
Omannäköinen elämä
Satu toimii sairaanhoitajana osittain lyhytaikaishoidossa, osittain ympärivuorokautisessa palveluasumisessa. Ne ovat varsin erilaisia maailmoja.
Lyhytaikaishoidon asiakkaat tulevat palveluun lyhyiksi jaksoiksi esimerkiksi omaishoitajan vapaiden ajaksi. Ympärivuorokautinen palveluasuminen puolestaan tarjoaa ikäihmiselle elämän viimeisen kodin.
– Molemmissa työskentely on hyvin itsenäistä. Sairaanhoitajalla ei ole kollegoja jatkuvasti rinnallaan niin kuin vaikkapa sairaalan osastotyössä.
Lyhytaikaishoidossa työ on nopeatempoista, ja asiakkaat vaihtuvat tiuhaan. Se edellyttää nopeaa luottamuksen rakentamista asiakkaiden ja heidän läheistensä kanssa.
– Läheisten täytyy voida luottaa, että heille rakas ihminen on hyvissä käsissä.
Ympärivuorokautisessa asumisessa työ on pitkäaikaista rinnalla kulkemista, jossa korostuvat vastuullisuus, luottamus ja arvostava kohtaaminen.
– Ikäihmiset ovat todella huikeita. Monen historia ja elämäntarina yllättävät – enpä olisi voinut arvata! Meidän tehtävämme on varmistaa, että jokainen heistä saa elää omannäköistään elämää.
Ikääntymismuutosten asiantuntija
Ikäihmisten parissa työskentelevät ovat erityisesti ikääntymismuutosten asiantuntijoita. On ymmärrettävä, miten ikääntyminen vaikuttaa hoidon suunnitteluun ja toteutukseen.
Asiakkaista valtaosalla on muistisairaus. Se tekee hoitotyöstä erityisen hienovaraista.
– Pitkälle edennyttä muistisairautta sairastavalla ei ole enää puhetta tai verbaliikkaa käytettävissään. Asiakasta on osattava lukea ja tulkita muilla keinoin.
Sairaanhoitajan työnkuva ikäihmisten palveluissa on monipuolinen. Siihen kuuluu muun muassa hoidon tarpeen arviointia, lääkehoidon suunnittelua ja toteutusta, mittauksia ja näytteiden ottoa, yhteistyötä lääkärin kanssa, ohjaamista ja saattohoitoa.
Satu nauttii erityisesti työnsä vaihtelevuudesta ja laaja-alaisuudesta. Työtä saa tehdä omalla persoonallaan, ja jokainen voi toteuttaa vahvuuksiaan.
– Asiakkaamme ovat usein monisairaita, joten meidän täytyy tietää hieman kaikkea hieman kaikesta. Työssä risteillään terveydenhuollon ja sosiaalihuollon välimaastossa. Se rikkoo rutiineja ja tekee työstä mielenkiintoista.
Luopumisen äärellä
Ympärivuorokautisen hoivan asukkaat elävät elämänsä viimeisiä vuosia, joten kuolema on usein läsnä. Läheisten tukeminen on tärkeä osa työtä.
– Työmme on ihmisläheistä ja olemme hyvin herkkien asioiden äärellä. Asukkaamme ovat puolisoidensa elämänkumppaneita ja lastensa vanhempia.
Ympärivuorokautisen hoivan asukkaat ja heidän läheisensä käyvät läpi pitkää luopumisen prosessia. Siitä huolimatta kuolema usein tulee hiukan yllättäen.
Kuoleman lähestyessä monet läheiset toivovat saavansa tarkkoja vastauksia, mutta niitä on harvoin annettavissa. On osattava tukea läheisiä silloin, kun elämä on kaikista epävarminta.
Vaikka työssä kohdataan surua, työ ei ole surullista. Satu kokee, että juuri herkkien asioiden parissa työskentely hitsaa työyhteisöä tiiviimmin yhteen.
– Meillä on huippu henkilökunta, joka tekee työtä suurella sydämellä.
12.5. vietetään kansainvälistä sairaanhoitajapäivää. Pirkanmaan hyvinvointialueella työskentelee kaikkiaan noin 4500 sairaanhoitajaa erilaisissa tehtävissä.