Siviilipalvelus on osa urapolkurakennetta Pirkanmaan hyvinvointialueella

Siviilipalvelukseen hakee Suomessa vuosittain noin seitsemän prosenttia asevelvollisten ikäluokasta. Siviilipalveluksella on paitsi tärkeä yhteiskunnallinen tehtävä myös monia hyötyjä siviilipalvelusvelvolliselle sekä palveluspaikan tarjoavalle organisaatiolle. Pirkanmaan hyvinvointialueella siviilipalvelustaan suorittaa tällä hetkellä 19 velvollista.

Uutinen

Vuodesta 1998 lähtien valtakunnallisesti toimineen Siviilipalveluskeskuksen tehtävänä on määrätä Suomen siviilipalvelusvelvolliset koulutukseen ja sen jälkeen siviilipalveluspaikkaan, jonka siviilipalvelusvelvollinen on pääsääntöisesti itse etsinyt. Siviilipalveluksen aloittaa kokonaisturvallisuuden teemoihin perustuva koulutusjakso.

Siviilipalveluskeskuksen johtaja Mikko Reijosen mukaan siviilipalveluspaikan tarjoaminen on yhteiskunnallisesti tärkeää, sillä siviilipalvelusvelvolliset ovat usein parikymppisiä nuoria, joilla ei vielä ole kovin paljoa työkokemusta. Reijonen muistuttaa, että siviilipalvelusvelvollinen on organisaatiolle myös iso voimavara ja tuo auttavien käsien lisäksi uusia näkökulmia.

– Jokaisella siviilipalvelusvelvollisella on tuoda mukanaan jotain sellaista osaamista, jota organisaatiolla ei ennestään ole.

Väylä työllistymiseen

Pirkanmaan hyvinvointialueella siviilipalvelusvelvollisten rekrytointi hoidetaan rekrytointipalveluista käsin, ja kaikilla yksiköillä on mahdollisuus ottaa siviilipalvelusvelvollinen työpalveluun omien tarpeidensa ja resurssiensa mukaisesti.

Palvelustehtävät voivat olla avustavia tai velvollisen koulutustaustaan sopivia tehtäviä, ja yksikkö ratkaisee, millaisiin tehtäviin velvollista haetaan.

– Pirkanmaan hyvinvointialueella näemme siviilipalveluksen osana urapolkurakennetta, ja tämä voi olla yksi väylä työllistyä Pirkanmaan hyvinvointialueelle ja löytää oma paikkansa. Julkisena toimijana haluamme mahdollistaa tärkeän yhteiskunnallisen tehtävän, siviilipalvelusvelvollisten työpalvelun. Palaute siviilipalvelusvelvollisista on ollut pitkälti positiivista, Pirkanmaan hyvinvointialueen rekrytointipäällikkö Maria Tamminen toteaa.

Isossa organisaatiossa on monia mahdollisuuksia

Mikko Reijonen näkee Pirkanmaan kasvavana alueena ja toisaalta Pirkanmaan hyvinvointialueen isona työnantajana houkuttelevaksi vaihtoehdoksi siviilipalvelusvelvollisille. Velvolliseksi voi hakeutua koko Pirkanmaan alueelta ja myös Pirkanmaan ulkopuolelta.

Siviilipalveluksen onnistumisen kannalta palveluspaikan on oltava riittävän kokoinen organisaatio. Lisäksi organisaatiolla on oltava vastuuhenkilö, johon siviilipalvelusvelvollinen voi tarvittaessa olla yhteydessä siviilipalveluksensa aikana. Sille ei ole rajoituksia, minkä tyyppisiä tehtäviä velvolliselle voi esittää.

– Yleensä parhaisiin tuloksiin päästään, kun on jo valmiiksi mietittynä, minkälaisia tehtäviä siviilipalvelusvelvollinen voisi tehdä. Todella hyvin siviilipalvelusvelvolliset yleisesti ottaen otetaan vastaan palveluspaikoissa, Reijonen sanoo.

Oma käsitys alasta vahvistui

Siviilipalvelustaan Pirkanmaan hyvinvointialueella sairaalapalvelujen päiväkirurgian leikkausosastolla suorittava Santeri Vuorinen kertoo siviilipalvelusajan olleen mielekästä.

– Aion hakea lääkikseen, ja tästä olen saanut hyvää kokemusta ja oppinut näkemään, miten sairaalatyö toimii. Siviilipalveluksesta voi oppia tosi paljon, jos miettii alaan liittyvää työtä tulevaisuudessa.

Vuorinen lisää, että armeijaan verrattuna siviilipalvelus tarjoaa eri tavalla mahdollisuuden suunnitella tulevaisuuttaan.

Siviilipalvelus kartutti hyödyllistä työkokemusta

Santeri Korpela on suorittanut siviilipalvelustaan Pirkanmaan hyvinvointialueella monipuolisissa toimistotehtävissä muun muassa hyvinvointialueen aloitukseen liittyen. Hän kertoo kokemuksen olleen hyödyllinen tulevaisuuden kannalta.

– Tämä on ollut ihan mukavaa työtä, ja työympäristö on ollut ystävällinen. Tästä on saanut hyvää työkokemusta, kun etenkin nykyisin työnhaussa usein pitää jo olla työkokemusta hankittuna. Sitä ei ehkä armeijassa samalla tavalla saa, Korpela miettii.

Ilari Mattsson on puolestaan suorittanut siviilipalvelustaan hyvinvointialueen unipoliklinikan vastaanotolla avustavissa tehtävissä.

– Siviilipalvelus on tarjonnut hieman erilaista työtä kuin mitä ehkä muuten olisin lähtenyt tekemään, Mattsson kertoo.

Mattsson iloitsee siitä, että siviilipalveluksessa on saanut käyttää lomapäiviä. Armeijaan verrattuna siviilipalvelus on ollut muutenkin vapaampi muoto suorittaa asevelvollisuuttaan. Mattsson on suorittanut asevelvollisuutensa puoliksi armeijassa ja puoliksi siviilipalveluksessa.

Jos siviilipalvelusvelvollinen haluaa tulla työpalveluun Pirkanmaan hyvinvointialueelle tai Pirkanmaan hyvinvointialueen yksikkö haluaa siviilipalvelusvelvollisen yksikköönsä, siviilipalvelusvelvollinen tai yksikkö voi olla yhteydessä Pirkanmaan hyvinvointialueen siviilipalvelusasioiden yhteyshenkilöön, koordinaattori Katja Väisäseen, katja.vaisanen@pirha.fi, 044 473 9539.

Lisätietoja

Rekrytointipäällikkö Maria Tamminen, Pirkanmaan hyvinvointialue, maria.tamminen@pirha.fi, 044 4722 966

Siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijonen, Siviilipalveluskeskus, mikko.reijonen@ely-keskus.fi, 050 595 9363

Tuoreimmat ajankohtaiset